10 tips voor een fijne ‘staycation’ in eigen land!

Dit jaar loopt alles even anders. Normaliter gaan we meestal naar het buitenland, maar dit jaar durven wij dat niet aan. We zouden naar Frankrijk gaan met vrienden, maar die vakantie hebben we verplaatst naar volgend jaar. Dat voelt voor ons gewoon beter. Dat betekent dat wij er dit jaar een ‘staycation‘ van gaan maken. We hebben gelukkig een fijne tuin, met voor de kinderen een zwembad, maar tóch wil je er zo af en toe even uit. Gelukkig kan dat ook weer steeds een beetje meer. Graag deel ik 10 fijne ‘stacation’ tips met jullie om jullie te inspireren, voor als je er toch even uit wilt met de kinderen! Deze 10 staan op ons lijstje voor dit jaar!

10 staycation tips voor een vakantie in eigen land

Staycation tip 1:

Hoe heerlijk is een dagje naar het strand! Ik deed dit vroeger regelmatig met mijn eigen ouders, en ik heb hier echt heel fijne herinneringen aan. Schepnetje mee, emmertje en dan lekker schelpjes zoeken en krabbetjes vangen. Noordwijk, en Zandvoort zijn natuurlijk prachtige stranden, maar wij zijn ook wel eens te vinden in IJmuiden omdat lieve vrienden van ons in Velserbroek wonen, en wij dan nooit het strand overslaan! Weer of geen weer, het strand heeft iets magisch!

Staycation tip 2: Blotevoetenpad

Wij hebben al eerder eens het blotevoetenpad in Twello gelopen, maar er zijn nog veel meer blotevoetenpaden te vinden in en om Twente! Een blotevoetenpad is een beleving op zich. Alle verschillende structuren van zand, steentjes, klei, leem ga je ontdekken en heerlijk in de vrije natuur! En vies worden MOET! Zie hier welke blotevoetenpaden er in deze omstreken te vinden zijn. Wij gaan deze vakantie zéker nog eens terug!

Staycation tip 3: Big insects expositie Denekamp

In Denekamp is nu de nieuwe expositie ‘Big insects’ bij Natura Docet Wonderryck Twente. Hier kun je je wanen in een wereld van enorme insecten. Wil je alles lezen over deze leuke expositie, en hoe de kinderen van Heleen dit hebben ervaren? Dan kan dat op deze blog die Heleen voor ons schreef. Veel plezier bij deze geweldige expositie!

big insects
Reuze insecten in de tuin van Natura Docet Wonderryck tijdens ‘Big Insects’

Staycation tip 4: Kamperen in eigen achtertuin

Wat natuurlijk ook erg leuk is om te doen, is een nachtje kamperen in je eigen achtertuin. Dat kan met een tent die je al hebt, maar mocht je deze nou niet hebben dan kun je bij ‘Festipi’ een leuke tipi tent huren, en een geweldige belevenis in je eigen achtertuin creëren, die de kinderen zich later altijd zullen herinneren. Maryke testte de festipi, en hier op deze blog lees je er alles over!

Festipi tipi in je tuin
Backyardcamping de luxe

Staycation tip 5: Dagje Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is ook een prachtig natuurgebied om eens met de kinderen te bezoeken. Deze staat dan ook hoog op ons lijstje om naar toe te gaan deze zomer. Er is voor het gezin ook van alles te doen want, naast natuur vind je ook het wereldberoemde Kröller Müller museum en het Museonder het eerste ondergrondse museum ter wereld! Genoeg te zien en te doen voor het hele gezin.

Staycation tip 6: Huur een springkussen

Is je tuin groot genoeg, en wil je écht eens gek doen, en je kinderen een herinnering geven om nooit te vergeten deze vakantie? Huur dan gewoon eens keer een weekend een springkussen! Wedden dat die iPad voorlopig in de kast ligt!? Op de website van ‘We Inflate’ kun je informatie vinden over het huren van een springkussen! Feest!

Staycation tip 7: Zoek je weg terug in het Maisdoolhof

Het maisdoolhof is ook weer geopend! Het is te vinden in Fleringen, en het oppervlak is wel 5 voetbalvelden aan elkaar. Je gaat hier samen op zoek naar de uitgang. Super spannend natuurlijk! Op de uitkijktoren kun je elkaar even zien, en heb je een mooi uitzicht over het doolhof. Ook kun je er naderhand even zwemmen in het mais, en mooie bloemen plukken in de pluktuin. Famke was hier met haar kinderen en in deze blog verteld ze er jullie van alles over!

Groot Twentsch Maisdoolhof; en er is nog veel meer te doen. Zoals dit ‘maisbad’

Staycation tip 8: Bezoek de Museumfabriek

In de zomervakantie dompel je je helemaal onder in het nieuwe thema ‘De vliegfabriek’ van de Museumfabriek, dit thema staat de hele vakantie centraal en je leert alles over de wereld van vliegmachines en vogelvluchten. Het geheim van het vliegen wordt ontrafelt, want hoe blijft een zappelin nou in de lucht? Hoe vliegt een drone? Hoe werkt een luchtballon? Je kunt het allemaal gaan ontdekken in de Museumfabriek. Ik heb een museumfabriek jaarkaart die je voor 24 euro per jaar aanschaft, en je er eigenlijk na 1 bezoek met je gezin alweer uit hebt.

Staycation tip 9: Dagje Giethoorn

Vroeger ging ik zelf met mijn ouders wel eens een dagje varen in Giethoorn, ik vond dit een geweldige ervaring, en kan mij dit dan ook nog goed herinneren! Ik wil deze zomer mijn kinderen ook deze herinnering geven! Wij gaan dan ook een dagje met vrienden varen in Giethoorn. Lekker in een bootje of sloep varen de hele dag! Op de site van ‘Een dagje Giethoorn‘ kun je alle informatie vinden, en je eigen dag samen stellen. En ik verwacht dat er een stuk minder buitenlandse toeristen zijn waardoor je toch een iets andere ervaring hebt dan in een gebruikelijke zomervakantie.

Staycation tip 10: Alle hoofdsteden van de provincies bezoeken.

Deze is vooral heel leuk met wat oudere kinderen denk ik. Ik was met een klant in gesprek in de kapsalon waar ik werk, en die vertelde mij dat zij eens met haar kinderen alle hoofdsteden van iedere provincie had bezocht in de zomervakantie.

Zij hebben dan ook een eigen caravan, en mocht je in het bezit zijn van een eigen camper of caravan is dit natuurlijk een fantastisch idee! Hoe gaaf is het om in iedere provincie en in iedere hoofdstad te zijn geweest! Ook kun je dan wat highlights van de steden opzoeken. Zoals de Euromast in Rotterdam, de Martinitoren in Groningen, Museum de Fundatie in Zwolle, Kinderboekenmuseum Den-Haag. Ik vind dit zelf echt een fantastisch idee, want laten we nou eerlijk zijn in Nederland is ook gewoon genoeg mooist te ontdekken! En we worden dit jaar gewoon toerist in eigen land. Mocht thuis blijven in Nederland dit jaar dan wens ik je een geweldige “staycation” en hopelijk heb je iets gehad aan mijn tips!

Heb jij nog tips voor een fijne staycation?

Heb jij nou zelf nog leuke staycation tips die je met ons wilt delen? Dat vinden we leuk! Laat gerust hieronder een berichtje achter!

Over Marloes

Meer blogs van Marloes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.