De eerste schoentjes, waar moet je op letten? +winactie!

Door

Een nieuwe fase is aangebroken: onze jongste telg loopt. Lopen is misschien wat overdreven. Het is meer dat ze afstanden aflegt en dat zijn vaak meer dan een paar pasjes. Tot voor kort deed ze dat op slofjes die vaak afzakken. Niet ideaal. Ik heb wel wat schoentjes liggen, maar dat was allemaal niet wat. Ik kreeg haar voetjes er amper in en als ze er eindelijk in zitten dan lag de schoen binnen no-time naast haar voet. Maar nu ze -soort van- echt loopt kan ik haar natuurlijk niet op straat op haar sokjes of slofjes de wereld laten ontdekken. Tijd voor de eerste schoentjes!

Op zoek naar de eerste schoentjes

Deze fase maak ik natuurlijk niet voor de eerste keer mee. Ik herinner me nog goed dat we Pippa’s eerste schoentjes kochten, we gingen naar Pico Mode in Enschede en kochten voor haar een paar bruine leren stappers. Ik stapte de winkel binnen, voetjes werden opgemeten, we kregen goed advies en met een paar nieuwe schoenen gingen we naar huis. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten als je de eerste schoentjes koopt?

Vorige week ging ik op date met Coco. Terwijl Pippa bij een vriendinnetjes speelde hadden wij ons eerste shop-uitje. Een shop-uitje met een duidelijke missie: eerste schoentjes voor Coco. Ze kwam binnen op haar sloffen en ging -jawel- met echte schoenen weer naar buiten.

Eerst schoentjes

Tips voor de eerste schoentjes

We worden bij Pico Mode Kids geholpen door Marliek die uitgebreid de tijd voor ons neemt.  Ik let extra goed op, want de tips die Marliek voor ons heeft die lees je hieronder:

 1. Let goed op de zool. Als kinderen net lopen is het raadzaam om te kiezen voor een schoen die goede steun biedt maar waarvan de zool flexibel is. De flexibele zool is speciaal voor het afwikkelen van de voet zodat alle spieren en gewrichten goed in evenwicht zijn en gestimuleerd worden.
 2. Meten is weten
  Allereerst is het belangrijk dat de voet van je kind goed opgemeten wordt. Hiervoor wordt een voetmeter gebruikt. Coco scoort een ’20’.
  Eerst schoentjes
 3. + 1
  Je neemt de schoenen altijd 1 maat groter dan de originele maat, voor Coco gaan we dus voor een maatje 21.

  Eerst schoentjes

  Eerst schoentjes

 4. Check, check, dubbelcheck
  Het is belangrijk dat de maat ook binnen in de schoen gemeten wordt. Iedere schoen valt natuurlijk anders. Hiervoor gebruikt Marliek een speciale meter. Die overigens erg in trek is bij Coco. Zo checkt ze of de schoen die ze voor Coco pakt ook echt een maat 21 heeft.
 5. Bij twijfel: meten is nog steeds weten
  Ik ben benieuwd hoe lang kinderen met een (eerste) paar schoenen doen. Marliek adviseert om bij kinderen die nog zo jong zijn als Coco (net 1 jaar) na een maand of 3/4 terug te komen. Je kunt de voetjes dan na laten meten. Marliek geeft aan dat mensen daarvoor altijd welkom zijn in de winkel, ze kunnen de voet en schoen altijd even nameten.
 6. Kun je met 1 paar verder?
  Ik vraag me af of je je kind gewoon op één paar schoentjes kunt laten lopen. Dat kan, maar afwisselen is beter. In de praktijk kopen de meeste ouders niet meer dan één paar schoenen voor zo’n kleintje omdat ze er zo snel uitgroeien.
 7. 2 voeten = 2 x meten
  Een andere tip: laat altijd beide voeten meten. Twee voeten meten wordt gedaan omdat voeten nooit gelijk zijn, zeker niet bij kinderen in de groei. Een maat verschil komt vaak voor maar meestal groeit het ‘kleine’ voetje dan zo weer mee met de andere.
 8. Drukken mag je overslaan
  Op de teentjes drukken om te kijken of de maat juist is werkt niet. Het is geen betrouwbare manier, ga dus altijd voor een voetmeter.

Als je dan de maat weet ga je passen. Mijn favorieten (links boven) waren er  helaas niet meer in Coco’s maat. Gelukkig was er nog veel meer leuks.

Eerst schoentjes

Coco mag wat proeflopen. Je merkt echt dat ze er ontzettend aan moet wennen, ze loopt nog niet zo soepel maar met schoenen ziet het er nog minder ‘smooth’ uit. Met de nieuwe eerste schoentjes aan de voeten gaan we naar huis.

Eerst schoentjes

Wil jij een paar eerste schoentjes winnen?

Coco is inmiddels in het bezit van haar eerste schoentjes. Ze is er blij mee! Zou jij ook wel een paar eerste schoentjes willen winnen? Dat kan! Samen met Pico Mode Kids mogen we een paar eerste schoentjes weggeven. Wat moet je doen:

 • Laat op de Vettt Facebook pagina weten voor wie jij de schoentjes graag zou winnen.
 • Zorg dat je de Facebook pagina van Vettt en van Pico Mode Kids liked.
 • Geen Facebook? Laat dan hieronder een bericht achter.

Volgende week woensdag (25 januari) zullen we de winnaar hier bekendmaken.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Pico Mode Kids.

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.