Draagdoek of draagzak, waar let jij op bij het kopen?

Toen ik wist dat ik zwanger was, wist ik één ding zeker: er moest weer een draagzak komen. Niet omdat ik fervent lid ben van de draagdoek-maffia, maar omdat een draagzak (of draagdoek) het ideale item is voor wanneer je even niet met de kinderwagen op pad wil. In de bus bijvoorbeeld, of op vakantie. Maar hoe zie je tussen al die verschillende soorten dragers het spreekwoordelijke bos nog? Ik zocht het uit.

 

Dilemma 1: draagzak of draagdoek?

De keuze begint al bij de afweging: draagzak of draagdoek. Een draagdoek is letterlijk een doek, die je om je lijf knoopt. Je kindje kun je hierin op je buik, heup of rug dragen. Maar je moet hem dus wel zelf knopen. En eerlijk is eerlijk: dat vergt wat oefening. Een draagzak is al voorgevormd. Met gespen klik je hem vast, als een soort rug- of buikzak. Hierin plaats je je kindje. En dan heb je ook nog de ringsling, een doek met aan het uiteinde twee ringen. Door de stof door de ringen te halen en aan te trekken, zit hij stevig vast. Je draagt hem over één schouder.

draagdoek

De draagdoek

 

Dilemma 2: de prijs

Dragers variëren enorm in prijs. Laatst had de Lidl een draagdoek voor € 20,-. Maar je hebt ook draagzakken van € 160,-. Wat je uit wilt geven, bepaal je zelf. Maar vaak betaal je natuurlijk wel voor een stukje kwaliteit.

 

Dilemma 3: ergonomisch of niet?

Als je een draagzak zoekt, kun je je beslissing natuurlijk puur baseren op looks, prijs of hoe lekker hij draagt. Maar denk ook even aan de ergonomie. Zo heb je ergonomische en niet-ergonomische draagzakken. In een ergonomische draagzak draag je je kindje in een M-positie, ook wel kikkerpositie genoemd. Dit is ongeveer de houding die een pasgeboren kindje heeft als het ontspannen bij je ligt. De knietjes zijn iets opgetrokken en komen boven het stuitje uit. In een niet-ergonomische draagzak bungelen de beentjes recht naar beneden.

Een ergonomische draagzak heeft ook een soepel rugpand. Hierdoor wordt het kind niet in een kaarsrechte houding gedwongen. Verder is een ergonomische draagzak ook prettig voor jouw lichaam. De schouderbanden en de heupband zijn zo in te stellen dat het gewicht van je kindje gelijk over je lichaam wordt verdeeld en je geen rugklachten krijgt. Vergelijk het met een goede rugzak. Draagdoeken zijn altijd ergonomisch, draagzakken niet. Ringslings zijn ook ergonomisch, maar het is door de asymmetrie niet altijd prettig om er lange afstanden mee te lopen.

 

Dilemma 4: de looks

Tja, het uiterlijk wil natuurlijk ook wat. En laat daarin nou heel veel verschil zitten bij dragers. Van zachtroze geweven doeken tot draagzakken in tijgerprint, zoals deze hieronder van BYKAY. En alles daartussenin, inclusief degelijk zwart. Wat kies je?

draagdoek

Mijn keuze

Toen mijn eerste kindje geboren werd, koos ik voor een draagdoek. Prima als hij eenmaal geknoopt was en mijn kind erin zat, maar ik vond het een ellende om het ding goed te knopen. Ik heb heel veel instructievideo’s gekeken, maar op een of andere manier bleef ik in de knoop zitten met mijn draagdoek. Tegen de tijd dat ik mijn kind er eindelijk in had gekregen, was hij al overstuur aan het huilen. Daarna koos ik voor een Babybjörn draagzak. Een niet-ergonomisch exemplaar. Ook geen succes, al was het omdoen wel een stuk makkelijker. Maar wat een rugpijn kreeg ik van dat ding! Ik wist dit keer dus: ik moet een drager vinden die bij me past. Op mijn wensenlijst: een ergonomische drager, die er leuk uitziet en makkelijk vast te klikken is.

Het werd uiteindelijk een ByKay 4 Way Click Carrier. Deze ergonomische draagzak heeft drie klikgespen, waardoor je hem heel makkelijk zelf vastmaakt. Met de verschillende banden kun je hem zo instellen dat hij perfect past bij de maat van je kindje en van jou. Je kunt je kindje er indragen vanaf de geboorte (al wordt aangeraden om 6 weken te wachten) tot aan ongeveer het derde jaar. Verder kun je hem gebruiken als buik-, rug- en zijdrager.

Ik heb hem bij gebrek aan een tastbare baby (nog een paar maandjes wachten) uitgetest op onze poes en een knuffelaap. De buurvrouw keek een beetje raar toen ze langsliep, maar verder is deze draagzak helemaal goedgekeurd. Hij zit lekker en is qua comfort te vergelijken met een goede trekkersrugzak. Qua looks vind ik hem ook mooi. Ik koos voor een neutrale, maar niet saaie kleur bessenrood. Deze ByKay 4 Way Click Carrier is o.a te koop bij Bol.com voor 103,95 Euro. Liever had ik de zachtroze, maar omdat manlief er ook mee moet lopen, koos ik een iets stoerdere kleur. Was ‘ie blij mee! Ik ben dus geslaagd! En jij? Waar let jij op bij het kopen van een drager?

Over Chantal

Meer blogs van Chantal lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.