Voor de eerste keer kamperen met je gezin, help!

Door

Mijn voorbereidingen op ons eerste kampeeravontuur

Vrij enthousiast begon ik met googelen en ik belandde in de jungle van kampeerartikelen. Er werden mij al snel een aantal dingen duidelijk:

 1. Niet alle hippe & trendy dingen zijn praktisch.
 2. Je hebt meeeeega veel keus, zowel in tenten als in toebehoren.
 3. De eerste keer kamperen is een investering. Je bent niet klaar voor een paar tientjes.

No worries, ik ga je helpen. Als je met een tent gaat kamperen, zoals wij, dan is de tent misschien wel het meest belangrijke onderdeel.

Eerste keer kamperen

Tips voor het aanschaffen van een tent

Ga je, net als wij, met een tent op kampeervakantie? Heb je nog geen tent? Ik geef je tips waar je op kunt letten bij de aanschaf en waar wij wat aan hebben gehad:

 • Zorg ervoor dat je de tent ook écht kunt zien.
  Ga naar een grote kampeerzaak (bijvoorbeeld Obelink) hier zie je meerdere tenten in het echt staan. Geloof me, de tenten zien er in het echt heel anders uit dan op een plaatje.
 • Van welk materiaal moet je tent zijn?
  Wij hebben gekozen voor een mix met katoen, dan wordt je tent in de middag niet mega heet en kan je kleintje makkelijker een middagdutje doen. Hier vind je de tunneltent die wij kochten: de Obelink Porto Ercolé. We zijn na het testen nog steeds heel happy met onze keuze!
 • Waarvoor gebruik je je tent?
  Blijf je graag op een plek staan, of wil je meerdere campings aandoen? Wil je je relatie goed houden dan is de opzet tijd van je tent best belangrijk! ; )
 • Wil je (partner :-)) de tent ook alleen op kunnen zetten?
  Vind je het belangrijk dat de tent door één persoon opgezet kan worden? Kijk dan ook even naar het gewicht van de tent. En zorg ervoor dat de tent niet te zwaar is.
 • Hoeveel ruimte heb je in je auto?
  Let ook op het formaat van de tent als het is opgevouwen, dit in verbang met de ruimte die het inneemt in de auto.
 • Neem je toekomstplannen mee bij de aanschaf 🙂
  Denk bij de aankoop van je tent ook aan evt. gezinsuitbreiding in de toekomst.

Eerste keer kamperen

Tips om het op de camping ook relaxed te hebben tijdens het kamperen.

Ga je net zoals wij voor het eerst met kinderen kamperen dan heb ik nog een aantal tips voor je voor tijdens je vakantie:

Goede nachtrust
Ik wilde graag kamperen, maar ook goed slapen. Samen op een luchtbed was voor mij geen optie, als Erik zich omdraait lanceert hij mij de lucht in :-).We kochten dikke slaapmatjes en ze lagen heerlijk!

Koelkast
Investeer in een koelkast. Of kijk of je er een kunt lenen of huren bij de camping.
Met kleine kinderen zit je vaak al vroeg in de avond voor de tent. Wij waren heel erg blij met een koud drankje en lekker hapje. Ook in de ochtend ideaal! Zo kun je eitjes, melk, yoghurt, sapjes, beleg goed bewaren en flans je in een handomdraai een lekker ontbijtje in elkaar.

Vermaak
Zorg voor vermaak voor je kids tijdens het opzetten van de tent. Vaak hadden wij wat speelgoed bij de hand zodat ons zoontje zichzelf even kon vermaken als wij de tent aan het opzetten waren. Ideaal! Je kunt bepaalde programma’s/filmpjes ook off-line beschikbaar maken door ze te downloaden, ook handig!

Goede stoelen
Goede campingstoelen zijn goud! Zoals al eerder genoemd, zaten wij vrij vroeg in de avond voor de tent en dan is lekker zitten toch wel heel erg fijn. Ook kochten wij een mini camping stoeltje voor ons zoontje, vond hij fantastisch!

Mini tent
Koop een kindertentje (bijvoorbeeld van Deryan) en laat je kindje thuis alvast een paar nachtjes proefslapen. Wij zetten dit tentje in de slaapruimte van de grote tent. Met als gevolg dat ons zoontje elke avond vol enthousiasme zijn eigen tentje in kroop (en de hele nacht door sliep, hoera!).

Parasol
Koop een parasol. Top voor als je geen schaduwdoek hebt, maar ook voor op het strand. Zo heb je altijd de mogelijkheid om schaduw te creeëren.

BBQ of gaspitjes
Wij kochten dit de Campinggaz Party Grill en ik kan alleen maar zeggen, aanrader!

Mugstickers
Soms zijn er gewoon heel veel muggen op de camping. Kids mag je niet insmeren met deet, daarom deze superhandige stickers van Squitos.

Hangmat
Gun jezelf een hangmat, je wordt er zo relaxt van! Geloof me een momentje voor jezelf in de hangmat is het ultieme vakantiegevoel.Wij kochten deze toffe hangmat van Ticket to the moon. Hier pas je overigens ook makkelijk met z’n drieën in.

Lampjes
S’nachts wordt het donker in je tent, heel donker. Ik moest regelmatig naar het toilet en dan is een zaklampje toch wel heel erg fijn, alsmede lampjes die je in je tent kan hangen.

Dakkoffer
Deze vakantie dachten wij dat we wel zonder konden, maar als je het budget hebt, koop er een. Het scheelt je zoveel inpakstress! En iets vrijer in de auto zitten is heel prettig, wij waren net sardientjes in blik ; ).

Oefenen met opzetten
Ik weet het, het klinkt heel stom. Maar geloof me, je bent blij dat je niet staat te klooien op de camping. Dus gewoon even opzetten die tent voordat je echt gaat kamperen.

Zoek je campings van tevoren uit
Ja vrij simpel, zo weet je al een beetje waar je terecht komt. En wordt je niet teleurgesteld met de woorden; ‘sorry fully booked‘. Heel wat waard!

Wat zijn jullie tips voor een relaxed kampeer-avontuur met kinderen?

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips, mocht ik nog iets vergeten zijn laat het dan alsjeblieft weten in de comments. Ik heb geen paklijst gemaakt, maar mocht je graag een overzicht willen kijk dan even op deze website, zij heeft echt een top paklijst voor kamperen met kids gemaakt.

En voor de ene het een relaxed kampeer-avotuur op een kleinschalige camping en de andere kiest liever voor een grotere camping met zwembaden en glijbanen. Mocht jij aanraders voor mij hebben dan hoor ik het heel graag!

Heel veel plezier met kamperen! Er is echt niks fijner dan midden in de natuur slapen en wakker worden!

Liefs, Daphne


Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Obelink Vrijetijdsmarkt.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.