Een kind krijgen tijdens de Corona crisis

Door

Het is een rare tijd. Alles is even anders. De wereld is nu even niet meer zoals we die gewend zijn. Een kind krijgen tijdens de Corona crisis betekent dat je je kraamtijd anders zult beleven dan je je vooraf waarschijnlijk had voorgesteld. Op 28 januari 2020 schreef ik deze blog met tips voor de aanstaande vader. Vandaag de dag mag je blij zijn als je als aanstaande vader tijdens de geboorte van je kind je vrouw mag bijstaan. Wat een wereld! Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met het leed dat Corona heet, veroorzaker van het zeer besmettelijke COVID-19 virus. Een kind krijgen tijdens de Corona crisis, is toch wel een uitzonderlijke situatie. Wat betekent dit voor jou als kersverse vader of moeder?

Een kind krijgen tijdens de Corona crisis

Uitbraak Corona virus

Op 12 februari 2020 is onze dochter Estela geboren. Alles verliep snel en voorspoedig en het genieten kon beginnen. Het Corona virus was toen al uitgebroken, maar in Nederland hadden wij nog niet te maken gehad met de directe gevolgen hiervan. Terwijl in China de pleuris was uitgebroken, vierden wij hier in Nederland carnaval alsof ons leven ervan afhing. Dat het virus ook voor ons ook zulke vergaande gevolgen zou hebben, konden we toen nog niet vermoeden. Wij hadden al twee zoontjes van 3 en 6 jaar oud en een dochter erbij was een groot geschenk. De kers op de taart. En wat waren de broers trots! Het was dus extra genieten deze kraamtijd. Maar nog geen vier weken later kwam het dagelijks leven in bijna heel Europa stil te liggen. En later ook in de rest van de wereld. En daarmee was de kraamtijd meteen afgelopen.

Extra maatregelen tijdens de Corona crisis

Een kind krijgen tijdens de Corona crisis betekende maatregelen nemen. Kraamvisite was niet meer mogelijk en ook naaste familie verzochten wij om thuis te blijven. Een rigoureuze beslissing die moeilijk was voor de opa’s en oma’s en de kinderen, maar ook voor onszelf. Maar we hadden geen keus als we de kwetsbare gezondheid van onze pasgeboren baby zoveel mogelijk wilden waarborgen, die zelfs nog geen inentingen had gehad. Inmiddels proberen we door de ‘anderhalf-meter-maatregel’ in acht te nemen, de opa’s en oma’s toch een glimp op te laten vangen van onze jongste telg. Maar een blik werpen op de kinderwagen in de tuin, is natuurlijk niet hetzelfde als knuffelen met je kleinkind.

De kraamweek tijdens de Corona crisis

Bevallen in het ziekenhuis

Een kind krijgen tijdens de Corona crisis geeft extra zorgen. Stefanie, een vriendin van mij, vertelde me over haar ervaringen over een kind krijgen tijdens de Corona crisis, nadat zij op 19 maart 2020 haar dochter op de wereld zette. Je eerste kindje op de wereld zetten en dan meteen bevallen tijdens een pandemie, een wereldcrisis. Wat doet dat met je als kersverse moeder? Ik stelde haar een aantal vragen..

Hoe is het in het Medisch Spectrum Twente om te bevallen tijdens de Corona crisis?

Stefanie (33): ‘De aankomst bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede was vreemd. De parkeergarage was vrijwel leeg en de gangen in het ziekenhuis waren ook verlaten. Het restaurant was afgezet met lint, en het winkeltje was gesloten, het was nog maar 18:00 uur. Een hele vreemde gewaarwording. Ook de verpleegkundige gaf aan dat alles anders was dan anders, de sfeer op de afdelingen was ongekend. Waar wij bang waren dat het chaotisch zou zijn in het ziekenhuis was het tegenovergestelde waar. Er was alle tijd en aandacht voor ons en wij hebben dan ook alleen maar lof en complimenten voor alle mensen die aanwezig zijn geweest bij de bevalling.’

Hoe ging het met de Kraamhulp tijdens de Corona crisis?

‘In de auto naar huis zagen we een aantal gemiste oproepen van het kraambureau. Ze hadden wat vragen voor ons, want anders mocht de kraamhulp niet komen. Niet iets waar je je zorgen over wilt maken als je met je pasgeborene naar huis gaat. De vraag of we in aanraking waren geweest met Corona patiënten, of we koorts hadden en/of verkouden waren. Gelukkig niets van dat alles, dus er mocht iemand onze kant op komen. En dan de kraamweek. Geen bezoek mogen ontvangen en je grootste geluk niet kunnen delen met je dierbaren. Een kind krijgen tijdens de Corona crisis, dat maakt je verdrietig.’

Hoe heb jij jouw kraamweek ervaren?

‘Gelukkig hebben onze dierbaren alles gedaan om onze thuiskomst bijzonder te maken, van versiering tot aan cadeaus. Doordat we een FANTASTISCHE kraamhulp hadden, hebben wij alsnog een heerlijke kraamweek gehad. We hadden alle tijd en rust om aan elkaar te wennen en we hebben echt genoten. Gedurende de aanwezigheid van een kraamhulp is het niet meer toegestaan om bezoek te ontvangen. In de avonden hebben wij er voor gekozen om wel de opa’s en oma’s en onze broers/zussen kennis te laten maken met ons wondertje. Helaas wel op 1.5 meter afstand en de nodige hygiëne maatregelen in acht nemend. Maar zo konden we haar in elk geval delen met de mensen die zo belangrijk voor ons zijn.’

Hoe gaat het nu met jullie?

‘De kleine dame is bijna 14 dagen oud, tot op heden heeft helaas nog niemand haar vast mogen houden, en hebben nog lang niet al onze dierbaren haar mogen bewonderen. Maar gezondheid boven alles! Wij gaan door met genieten van en met elkaar en willen niet dat de angst en onrust de boventoon voert en ons geluk overheerst. Onze grootste wens is uitgekomen en dat is wat telt.We blijven hopen dat er gauw een einde komt aan deze ellende, en gaan dan ons geluk echt vieren!’

Kraamtijd tijdens de Corona crisis

Lichtpuntje

Terug naar onze eigen ervaring. Onze dochter is op 12 februari geboren. Een lichtpuntje van deze omstandigheden is dat het stiekem ook gezellig is met elkaar. Het is druk en chaotisch aan de keukentafel met een werkende vader, thuisonderwijs, spelende kinderen en een baby die gevoed moet worden tussen de bedrijven door. Soms kan ik de jongens wel achter het behang plakken als ze voor de zoveelste keer alle kussens van de bank gooien en op de bank springen alsof het een lieve lust is. Maar wij en de dierbaren om ons heen zijn gezond en we mogen daarom niet klagen. We realiseren ons dat dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ondanks de zorgen geniet ik ontzettend van de kleine meid. We krijgen de kans om kostbare tijd met ons gezin door te brengen. Alle andere dingen blijken dan luxe problemen te zijn.

Bezinning en dankbaarheid

Het is ook een moment van bezinning om te realiseren hoeveel je hebt om dankbaar voor te zijn. En dankbaar ben ik zeker. Ook voor alle mensen aan de frontlinies die in tijden van crisis gewoon doorgaan. Met alle risico’s van dien. Ook van de kinderen vraagt de nieuwe situatie soms wat veel. Want zij krijgen onbewust van alles mee via de verschillende mediakanalen en kunnen dit niet altijd plaatsen of verwerken. Toch proberen we er maar het beste van te maken met elkaar. We bakken wat vaker taartjes of koekjes en lassen soms een extra pyjamadag in. Gedurende de quarantaine vordert wordt het dan ook steeds lastiger voor anderen om 1,5 meter afstand van ons te houden;) Op dit moment krijgen we de kans om nog meer van ons gezin te genieten. En dat doe ik dan ook met volle teugen.

Wij wensen iedereen veel geluk en gezondheid toe om deze crisis weer veilig te boven te komen. En hopelijk kunnen we dan deze zomer allemaal in goede gezondheid van onze families genieten!

Tips voor de kraamweek: van (k)raamvisite tot (k)raammand.

Het is niet hoe ik de kraamtijd had voorgesteld, zonder leuke uitstapjes met het gezin en genieten met familie en vrienden. Voor leuke tips om ondanks de Corona crisis toch nog een feestje van je kraamweek te kunnen maken, kun je kijken op de website van Naviva.

(k)raammand

Over Emily

Meer blogs van Emily lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.