Word je vader? 15 tips voor de aanstaande vader

Door

Voor een aanstaande vader kan het nog een ver-van-zijn-bed-show zijn als zijn vrouw in verwachting blijkt. Hij zal echter al gauw ontdekken dat een zwangerschap veel hormonen, huilbuien en stemmingswisselingen met zich mee kan brengen. Ik deel in deze blog 15 tips voor een aanstaande vader/partner om zich voor te bereiden op deze emotionele achtbaan.

Angstzweet: de bevalling!

Toen ik onlangs de zwangerschapsquiz keek op tv brak me het angstzweet zo ongeveer uit. Ik realiseerde me dat ik ook nog weer moest bevallen.

Voor mijn partner betekende dat, dat hij met klotsende oksels weer naar huis kon na een partner-les zwangerschapsyoga waar ik hem onlangs voor uitnodigde. Ja, wij zitten er vol in. Ik mag zeer binnenkort bevallen van ons derde kindje.

Tijd voor 15 tips voor een aanstaande vader: hoe overleef je een zwangerschap en bevalling?

Angstzweet voor het bevallen

Beroep op partner

Met inmiddels 36 weken op de teller en reeds langdurige bekkenklachten is het noodzakelijk geworden om steeds vaker een beroep op mijn partner te doen, om niet met chronische bekkenproblemen te blijven zitten na de bevalling. Met de volgende tips moet een aanstaande vader dat kunnen overleven.

Hoe overleef ik een zwangerschap? Tips voor de aanstaande vader:

 • Ga mee naar een bevallingscursus of zwangerschapsyoga. Mentale steun wordt misschien onderschat, maar is van groot belang bij de eindstreep.
 • Sol nooit met een (hongerige) zwangere vrouw met stemmingswisselingen. Emoties kunnen hoog oplopen en zorgen voor (geoorloofde) onredelijkheid en stemmingswisselingen. Ik kon al huilen als iemand struikelde over een stuk vogelpoep. Of bedacht me spontaan dat ik knuffels in wilde zamelen voor alle zwerfkinderen in Syrië.
cravings
Hongerige zwangere vrouw met stemmingswisselingen
 • Suggereer nooit dat verlof hetzelfde is als vakantie. Lekkende borsten, voedingsbeha’s en kraamverband hebben mij nog nooit aan vakantie doen denken.
 • Ga mee in het klusgedrag van je vrouw. Twee keer van salontafel veranderen en een compleet nieuwe inboedel? Doen. Kies voor de goede vrede. Ja-knikkers hebben de vrede in pacht.
 • Kom nooit zomaar met een bos bloemen aanzetten, achterdocht verzekerd.
 • Wees attent en koop een bosje bloemen.
 • Lak de teennagels van je vrouw als ze er zelf niet meer bij kan door de skippybal die we tegenwoordig haar buik noemen.
 • Vraag  derhalve nooit quasi nonchalant of je vrouw alvast een wintervachtje heeft laten staan op haar benen.
Wintervachtje laten staan

Hoe overleef ik een bevalling? Tips voor de aanstaande vader:

Alsof een aanstaande vader dan nog niet genoeg te verduren heeft gehad na een negen-maand-durende-achtbaan van emoties en toestanden, volgt er ook nog een bevalling met alle gevolgen van dien. Vaders kunnen zich soms wellicht wat overbodig voelen tijdens een bevalling. En dat is soms ook zo. Maar je moet erbij blijven, volhouden!

 • Hoe akelig de situatie er ook voor lijkt te staan, blijf opbeurend en steunend zodat je je vrouw mentaal bij kunt staan.
 • Als ze onredelijke beschuldigingen naar je hoofd slingert, reageer vooral niet.
 • Als ze roept dat je moet opzouten, grijp dan niet je kans maar blijf vooral staan.
 • Zeg nooit bij het einde van een wee dat we een stapje dichterbij zijn. Met dodende blikken kunnen drie minuten evengoed als een uur aanvoelen.
 • Verrek geen spier wanneer je vrouw verwoed probeert om comfortabel te staan, liggen, lopen of hinkelen tijdens de bevalling. En wat je ook doet, maak vooral geen foto’s van de vrouw in kwestie gedurende deze strijd.
 • Het kan leuk zijn om met de verloskundige te bespreken wie de baby gaat aanpakken als het zijn of haar weg naar de wijde wereld baant. Daar is soms een bijzondere rol voor de vader weggelegd.
 • Maar wat je ook besluit, blijf altijd, altijd, bij het hoofdeinde staan.

Mentale steun

De aanstaande vaders zijn dus hard nodig om alles in goede banen te leiden in de loopgraven. Bedenk je dat het allemaal tijdelijk is en dat je er veel voor terug krijgt. Namelijk nachtvoedingen en wallen onder je ogen die je mogelijk na enkele jaren chirurgisch kunt laten verwijderen. Het is maar een fase. Maar wel een prachtige 🙂

Het is maar een fase..

Over Emily

Meer blogs van Emily lezen? Kijk dan even hier!
2 Comments
 • Vincent Rondwijk
  maart 12, 2020

  Bedankt voor het delen van de tips voor vaders! Een goede vriend van mij en ik worden rond dezelfde tijd vader en vinden dit natuurlijk erg spannend. Je weet natuurlijk niet hoe de bevalling gaat verlopen, maar jezelf zo goed mogelijk voorbereiden vind ik belangrijk.

  • Emily
   maart 12, 2020

   Wat leuk, gefeliciteerd en succes voor jullie beide!