Interview: Karine Roldaan van Theatermakerij Enschede

Karine Roldaan is eigenaresse van Theatermakerij Enschede. Een hele gave theaterschool. Tijdens het Vettt Halloweenfeest op 28 oktober (voor de liefhebbers, het is helaas uitverkocht) zullen leerlingen van Theatermakerij Enschede zorgen voor een aantal leuke Halloween verrassingen.  Supergaaf! Ik mocht Karine interviewen, wat een leuke, bevlogen, creatieve ondernemende moeder met een ontzettend gaaf bedrijf!

Wie ben je?

Ik ben Karine Roldaan, 39 jaar en in 2000 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ als Theaterdocent/Theatermaker.

Je bent een ondernemende moeder, wat voor bedrijf heb je?

Ik heb een Theaterschool in Enschede, Theatermakerij Enschede. Theatermakerij Enschede is een theaterschool voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 27 jaar.

Theatermakerij

Theatermakerij Enschede in actie

Hoe ben je erop gekomen om Theatermakerij Enschede te starten?

Ik verhuisde van Amsterdam naar Enschede en begon, naast het werken in Amsterdam, ook hier met lesgeven en regisseren. Helaas werden door bezuinigingen een paar jaar later de theatergroepen wegbezuinigd.

Vastbesloten om ondanks deze tegenslag toch verder te gaan is het gelukt om de groepen intact te houden en een nieuw ‘eigen’ onderkomen te vinden. Sindsdien ben ik hard bezig om een goede theaterschool op te bouwen, waar het vak theater de basis is voor alle cursussen en kwaliteit en artisticiteit belangrijk zijn.

Theatermakerij Enschede is een theaterschool waar ik zelf lessen had willen volgen toen ik een tiener was. Ik groeide op in Enschede en volgde wel theatercursussen, maar de doorgroeimogelijkheden waren er eigenlijk niet. Die probeer ik nu wel te bieden aan onze leerlingen. Met al ruim 100 fanatieke leerlingen gaat het heel erg goed. En met onze verhuizing in het vooruitzicht, we hebben vanaf 3 oktober onze eigen ruimte in het nieuwe gebouw Zuid van de Performance Factory, gaan we verdere groei tegemoet.

 

Run je je bedrijf alleen of met anderen?

In principe alleen, maar ik krijg heel veel hulp van ontzettend betrokken leerlingen en docenten. Ik ben heel dankbaar dat zij onderdeel uitmaken van Theatermakerij Enschede.

Hoe regel je dat? Je bedrijf, gezin, huishouden en sociale leven te combineren?

Eigenlijk weet ik niet precies hoe ik het doe, het loopt allemaal. Ik heb een partner die net als ik wisselende werktijden heeft en ook regelmatig thuis is en veel doet. We kunnen het samen goed organiseren. Ik houd echt van mijn werk. Ik vind de dagen wel te kort. Ik zou meer willen doen, maar de tijd is er niet.  Ik heb ook soms het gevoel dat ik een marathon aan het lopen ben, maar dan een marathon waar geen einde aan komt. Gelukkig houd ik wel van marathons :-).

Ik ken ook mijn valkuilen. Ik moet bijvoorbeeld oppassen dat er niet te veel door elkaar loopt. Ik heb de neiging om altijd te werken, bijvoorbeeld ‘stiekem’ nog wat mails te versturen terwijl ik met de kinderen aan het spelen ben of aan het koken ben. Dat probeer ik te verminderen. Zodat ik alles bewuster van elkaar kan scheiden. Ik richt me voornamelijk op mijn gezin en mijn bedrijf. Mijn sociale leven heeft wel te lijden en heel eerlijk: het huishouden ook. Alles snel snel en voor het oog, herkenbaar voor andere ondernemende moeders hoop ik.

Wat betreft de opvang van mijn kinderen kan ik vaak terugvallen op opa en oma die om de hoek wonen :). Maar een uitdaging is het zeker om alle ballen in de lucht te houden…

Theatermakerij

Wat zou je andere moeders mee willen geven?

Ondernemen en moeder zijn kan echt samengaan. Wat ik heel sterk had, was dat ik na de geboorte van mijn eerste kind een enorme kracht voelde om dit te gaan doen. Voordat ik kinderen had was ik onzeker over een heleboel. Nog steeds ben ik dat wel, maar ik heb ook het gevoel dat ik iets goed kan en dat wat ik doe er echt toe doet. En dat straal ik ook uit naar mijn kinderen. Dit is echt een cliché, maar waar: ik ben een leukere moeder als ik naast het moederschap ook dit mooie werk kan doen.

Wat vind je het leukst aan je bedrijf?

De energie die er ‘hangt’, de mooie voorstellingen en presentaties die we maken, de theatrale experimenten die we uitvoeren, de leergierigheid van de leerlingen, de veilige en verbindende sfeer; leerlingen lopen er rond alsof het hun thuis is, alsof het van hen is, en dat ís ook zo, zij maken het, dat is zo mooi, de Theatermakerij is ook van hen.

Theatermakerij

Theatermakerij

Hoe ziet je bedrijf er over 5 jaar uit?

Het bedrijf ziet er hetzelfde uit als nu, met de persoonlijke sfeer en de individuele aandacht voor iedereen. Het is alleen nog wat groter gegroeid, met name de filmafdeling zal groeien en we zullen ook meer te zien en horen zijn in de rest van het land. We zullen meer naamsbekendheid vergaren.

Wat is jouw favoriete plek in Twente?

Ik heb niet één favoriete plek. Ik vind het heel erg leuk om steeds nieuwe plekken te ontdekken. Ik had het een paar jaar geleden wel even moeilijk om uit Amsterdam weg te gaan en hier terug te keren, maar nu ben ik blij om hier te wonen en te zien hoe mooi Twente is. Onlangs deden we mee aan Theater On Tour van Concordia, we stonden op een waanzinnig mooie plek in Twekkelo. Met de koeien van Jelle als figuranten, speelden we een buitenvoorstelling.

Het was een plek waar we zeker nóg eens naartoe gaan. Dat is leuk, steeds weer plekken ontdekken, dat geldt ook voor de musea en theaters in Twente trouwens, ik vind het heel leuk om overal eens te kijken en inspiratie op te doen voor onze projecten.

Meer weten over Theatermakerij Enschede?

Benieuwd naar wat Karine allemaal doet bij Theatermakerij Enschede? Neem een kijkje op haar website voor een overzicht.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.