4 Tips, hoe houd je een kerstdiner met kinderen gezellig?

Door

De kersttijd! Ik verheug me er elk jaar weer op. Overal gezellige lichtjes, foute kerstmuziek en het toewerken naar de meest lekkere, culinaire hoogstandjes tijdens de feestdagen zelf. Maar hoe gaan we daar nou allemaal relaxed van genieten en hoe zorg je ervoor dat een kerstdiner met kinderen gezellig blijft? Want kinderen en stilzitten, dat is nou niet per se een goede combinatie. Terwijl een kerstdiner met kinderen dat wel van de allerkleinsten verwacht…. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Boze gezichtjes, stampende voetjes, pruilende mondjes en als klap op de vuurpijl worden dan ook nog alle, met bloed, zweet en tranen voorbereide, lekkernijen met een eenvoudig ‘Lust ik niet!’ weggeschoven. Daar gaat je goed voorbereide kerstdiner. Ik geef je in deze blog graag een aantal tips hoe je het gezellig houdt aan de kersttafel, zodat ook jij samen met je gezin ontspannen kunt genieten van de leukste periode van het jaar!

Tip 1
Kerstdiner met kinderen: betrek de kinderen bij de voorbereiding

Kinderen vinden het fantastisch om te helpen! Dus geef ze verantwoordelijkheid en betrek ze bij de voorbereiding. Bedenk gezellig samen het menu, of laat ze hun eigen mini-menu bedenken. De supermarkten hebben in deze periode prachtige eigen bladen die vol staan met de lekkerste recepten voor oud én jong. Dus geen gebrek aan inspiratie en een goedkope manier om ideeën op te doen. Iets lekkers uitgezocht? Laat de kinderen dan ook, waar het kan, helpen bij het koken. Bedenk hierbij dat niet alleen de smaakpapillen verwend willen worden, maar dat het oog ook wat wil. Vooral kinderen zijn geneigd een mooi opgemaakt bord eerder leeg te eten, dus maak hier gebruik van! Wat denk je bijvoorbeeld van stervormige hamburgers (zo gemaakt met een grote koekjesvorm en vers gehakt), een krans van knakworstjes in bladerdeeg, sfeervolle kaarsjes van kaas of de fruitkerstboom van Marije. Allemaal leuke én verantwoorde gerechtjes waarvoor je kinderen graag aan tafel zullen blijven zitten.

Kerstdiner met kinderen

Laat je kinderen meehelpen, altijd leuk!

Tip 2
Kerstdiner met kinderen: zorg voor entertainment aan tafel

Een kerstdiner bestaat vaak uit meerdere gangen, waarbij er tussen de gangen door wel eens gewacht moet worden. Funest voor onze ongeduldige kroost. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de kinderen tussen de gangen door van tafel te sturen en ze te laten spelen tot het volgende gerecht. Maar de kans is groot dat ze daarna niet meer aan tafel willen komen. Leuker is het om aan tafel zelf te zorgen voor wat entertainment, waardoor iedereen gezellig kan blijven zitten. Denk aan eenvoudige spelletjes die gezamenlijk gedaan kunnen worden. Bijvoorbeeld ‘Ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet’. Eenvoudig, maar doeltreffend. Of bedenk een serie grappige vragen die je elkaar kunt stellen en waar ook de kinderen aan mee kunnen doen. Wat ook super leuk is om te doen, is het grote fluisterspel! Één iemand begint met het influisteren van een gekke zin in het oor van diegene die rechts naar hem/haar zit. Die fluistert de zin weer door aan zijn/haar rechterbuur en zo ga je de tafel rond totdat je weer bij de bedenker van de zin bent. Benieuwd hoe de zin onderweg is veranderd!

Kerstdiner met kinderen

Kies voor een papieren tafelkleed waarop getekend mag worden.

Geen tijd voor spelletjes? Geef de kinderen dan een mooie kleurplaat of kies voor een papieren tafelkleed waarop getekend mag worden. Een leuke pot met stiften naast het bord en je hebt gegarandeerd plezier aan tafel, ook tijdens het wachten op de volgende gang.

Tip 3
Kerstdiner met kinderen: geef de kinderen hun eigen tafel

Kinderen zitten graag bij elkaar. Heb jij een kerstdiner gepland met vrienden, familie en meerdere kinderen? Geef de kroost dan een eigen tafel. Laat ze helpen met het knutselen van eigen menu-kaartjes en dek de tafel gezellig samen. Wil je voorkomen dat je dure servies aan scherven gaat? Geef ze dan een eigen servies dat tegen een stootje kan. Bijvoorbeeld een melamine servies van Rice, daarmee creëer je in een handomdraai een hele vrolijke tafel. Zo kunnen de kinderen hun eigen feestje vieren. Gegarandeerd dat ze alleen van trots al lekker aan tafel blijven zitten.

Tip 4
Kerstdiner met kinderen: leg de lat niet te hoog

De beste tip die ik kan geven is deze; Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Wanneer je verwachtingen te groot zijn kan dat leiden tot teleurstelling. Iedereen heeft een bepaald beeld in zijn hoofd van kerst. Het zijn dé dagen in het jaar dat we met z’n allen moeten genieten van een stressvrij, ontspannen samenzijn met gezin, familie en vrienden. Liefst met verschillende culinaire hoogstandjes en iedereen in de allermooiste kleren. Is dat realistisch? Voor de één wel, voor de ander wellicht niet. Maar met een fijn potje relativeren maak je de kerst voor jezelf in elk geval een stuk prettiger. Kerst is een feest voor iedereen en veel belangrijker dan een perfect kerstdiner is toch het genieten van en met elkaar. Fijne feestdagen allemaal!

Kerstdiner met kinderen

Hele fijne feestdagen!

Over Ann

Meer blogs van Ann lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.