Martine heeft haar eigen creatief Atelier voor kinderen: Kijk & Doe!

Een tijdje geleden was ik op bezoek bij Martine van Kijk & Doe. Ik volg haar al een tijdje én ze doet zulke toffe dingen. Nadat ik bij haar was geweest werd ik nog enthousiaster, kinderen (en hun ouders) kunnen er heerlijk creatief aan de slag gaan. En dat kan al vanaf de peuterleeftijd! Het voelt daarbinnen ook echt als een kunstenaars-atelier, superVETTT! Voor Vettt interview ik haar over haar bedrijf.

Wie ben je én wat doe je?

Ik ben Martine Evenhuis, samen met mijn man en zoon Tijl (5) woon ik in Almelo.

Na het afronden van de PABO heb ik een aantal jaren in het onderwijs gewerkt, maar het creatieve bleek ik missen. Ik besloot een nieuwe opleiding te gaan volgen, dat werd de opleiding docent beeldende kunst en vormgeving in Arnhem. En nu heb ik dus mijn eigen creatief atelier Kijk & Doe in Almelo, écht een droom die uitgekomen is!

Hoe ben je erop gekomen om je bedrijf te starten?

Het idee had ik eigenlijk al heel lang. Al uit mijn kindertijd wilde ik in ieder geval iets creatiefs doen. Ik ben zelf opgegroeid in Turkije en ben daar naar een Britse school geweest. Daar werd mijn creativiteit altijd toegejuicht. Tijdens mijn docenten opleiding in Arnhem kregen we als opdracht om voor je eigen fictieve bedrijf een huisstijl te ontwerpen. Daar had ik het idee voor Kijk &  Doe al helemaal uitgewerkt.

Toen ik klaar was met de opleiding wilde ik heel graag werken en heb ik vijf jaar lesgegeven op de Pius X college in Almelo.

Na de geboorte van mijn zoon ging het niet zo goed met mij en kwam ik in de ziektewet terecht. In deze periode ontdekte ik dat er dingen moesten veranderen, ik wilde niet verder op de ‘oude manier’.  Met heel veel moeite besloot ik om te stoppen met werken om tot rust te komen. Dat heeft een jaar geduurd en in dat jaar heeft ook het idee vorm gekregen om mijn droom tot uitkomst te laten komen: het starten van mijn eigen kinderatelier.

Kijk en Doe

Hoe regel je dat? Je bedrijf, gezin, huishouden en sociale leven te combineren?

Dat is soms nog wel een uitdaging. We zijn nu een familieagenda begonnen zodat we van elkaar weten wat voor afspraken er staan. Mijn man is brandweerman en heeft iedere 5 weken een volle week dienstvorm. In die weekenden is het vaak een uitdaging omdat veel van mijn werk ook in de weekenden is. Het komt soms voor dat mijn zoon dan mee ‘moet’ naar een workshop, gelukkig vindt hij dat alleen maar leuk :-). Ik vind dat niet ideaal, dus meestal proberen we het anders te regelen. Verder wonen mijn schoonouders dichtbij en eens per  week gaat mijn zoon naar de BSO. Dit geeft mij altijd net iets meer tijd om dingen te doen.

Kijk en Doe

Zoon Tijl op bezoek in het atelier 🙂

Wat zou je andere moeders mee willen geven?

Volg je droom. Ik heb aan mijzelf gemerkt, na vallen en opstaan, dat je echt moet doen waar je hart ligt. Dat maakt je werk zo veel makkelijker en leuker.

Kijk en Doe

Wat vind je het leukst aan je bedrijf?

Ik vind het heerlijk om dagelijks creatief bezig te zijn en al mijn ideeën uit te voeren (waar ik er te veel van heb). Ook het werken met kinderen is heerlijk. Het is altijd verrassend wat ze maken en het zijn altijd kunstwerken.

Hoe ziet je bedrijf er over 5 jaar uit?

Over 5 jaar hoop ik dat ik wekelijks groepen kinderen bij mij komen om samen creatief bezig te zijn. Ook hoop ik dat ik en boek kan uitgeven met creatieve ideeën voor anderen.

Wat is jouw favoriete plek in Twente?

Op dit moment is mijn favoriete plek in Twente de plek waar ik met mijn hond altijd wandel. Ik woon in Almelo dichtbij de Gravenallee. Ik wandel daar graag. Soms rond huize Almelo maar ook vaak een rondje langs het kanaal.

Meer weten over creatief Atelier Kijk & Doe in Almelo?

Kijk & Doe vind je op ongeveer 10 minuutjes lopen vanaf Station Almelo de Riet. Er zijn verschillende cursussen die je er kunt volgen, en dat kan al vanaf de leeftijd van 2 jaar oud maar ook voor volwassenen. Voor een volledig overzicht kijk je op de site van Kijk & Doe.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.