Een huishouden runnen is veel werk. Wassen, opruimen, koken, opruimen, boodschappen doen, stofzuigen, strijken en had ik opruimen al genoemd? Het is dan wel zo prettig als je de taken kunt verdelen en ook de kinderen hierbij kunt betrekken. Dat is niet alleen makkelijk voor ons als ouders, maar het is wat mij betreft ook een essentieel onderdeel van de opvoeding. Want met het doen van klusjes leren we onze kroost namelijk een belangrijke eigenschap: verantwoordelijkheid! En iets met structuur, een eigenschap waar zelfs bij mij nog steeds ruimte voor verbetering zit. Dus hoe mooi om kinderen en huishouden te combineren? Door onze kinderen de nodige zelfstandigheid en structuur bij te brengen wordt ook mijn bestaan hopelijk een stuk overzichtelijker. Hoe ik dat ga doen? Met een eigen ontworpen klusjeskalender!
Alles met een flinke dosis geduld
Kinderarbeid? Echt niet… tenminste, als je de hulp van je kroost in de huishouding slim en spelenderwijs aanpakt. Kinderen vinden het namelijk heel leuk om betrokken te worden bij de taken in huis en kunnen al voor hun tweede verjaardag een steentje bijdragen! Oké, je hebt er een flinke dosis geduld voor nodig en je moet niet meteen verwachten dat al je instructies in één keer feilloos opgevolgd worden. Maar met wat oefenen gaan je kinderen hun takenpakket steeds serieuzer nemen en wordt het huishouden een fluitje van een cent.
Kinderen en huishouden, waarom helpen in het huishouden?
Ik hoor je denken: “Ik kan beter een huishoudster aannemen”. Of het lekker zelf doen. Maar als je de verschillende websites mag geloven, doe je daarmee je kinderen vreselijk tekort. Zo wijdt Ouders van Nu verschillende artikelen aan kinderen en huishouden en blijkt uit een onderzoek dat uitgevoerd is door Harvard, dat kinderen die meehelpen in het huishouden later succesvoller zijn dan leeftijdsgenoten die thuis nooit wat hoefden te doen. Op zich al een goede reden om je miniversies zo vroeg mogelijk uit te leggen hoe de stofzuiger werkt. Toch heeft huisvlijt.com nog 5 goede redenen om je kinderen te betrekken bij het huishouden. Want naast verantwoordelijkheid leert het ze ook dat bepaalde acties consequenties hebben. Je schooltas niet uitgepakt? Dan heb je de volgende dag geen schone broodtrommel. Daarnaast draagt de hulp in de huishouding bij aan de onderlinge band tussen ouder en kind. Je deelt namelijk iets, het doen van het huishouden. En dat schept een band. Ook niet geheel onbelangrijk; je kinderen leren dat niets vanzelfsprekend is. Zeker een huishouden niet! Kaboutertjes bestaan niet, dus er zal gewerkt moeten worden om resultaat te behalen. En tot slot de beste reden! Want als je kinderen thuis meehelpen, houd je zelf meer tijd over voor leuke dingen. Kijk, now we’re talking!
Wat kunnen kinderen op welke leeftijd?
Maar wat kun je je kinderen dan precies laten doen? Na wat onderzoek op het internet blijkt dat er complete takenlijsten zijn per leeftijdscategorie! Echt, al vanaf 18 maanden kan je kind zelf zijn speelgoed opruimen, helpen bij het tafeldekken (ik zou wel gaan voor plastic servies….) en de plinten afstoffen. Dat laatste heeft waarschijnlijk te maken met de hoogte van je hulpje in de huishouding… Hoe dan ook, kinderen kunnen veel meer dan we ze waarschijnlijk laten doen. Dat is in elk geval wel zo bij ons in huis. Maar dat gaat vanaf nu veranderen! Het zal in fases gaan, want met één kind van 3 en één van 9 zal het takenpakket nog behoorlijk uiteen liggen. Om het, voor zover mogelijk, enigszins gestructureerd te laten verlopen ga ik een klusjeskalender ontwerpen. Zo is voor iedereen duidelijk wat er moet gebeuren en kunnen we gedane taken eenvoudig afstrepen.
Het idee voor een klusjeskalender
Op school wordt de invulling van elke dag uitgelegd aan de hand van plaatjes. Een eenvoudige manier om kinderen structuur bij te brengen. En het geeft ze houvast, want ze weten precies wanneer er wat gebeurt. Dat wordt ook de basis van de klusjeskalender. Elke taak wordt weergegeven met een plaatje en door het juiste plaatje op de juiste dag te plaatsen weet iedereen wat hij moet doen.
Natuurlijk zijn er leuke klusjes, maar bestaat het huishouden ook uit minder leuke klusjes. Maar ook deze moeten gedaan worden. Het is dus belangrijk om de kinderen positief te blijven stimuleren. Daarom ga ik een beloningssysteem koppelen aan de klusjeskalender, waarmee punten gespaard kunnen worden. Die punten kunnen vervolgens ingezet worden voor leuke dingen, zoals een middagje bioscoop, een klein cadeautje of een extra zakcentje. Zo leren de kinderen meteen dat er gewerkt moet worden om iets te verdienen.
Benieuwd naar de klusjeskalender? Zodra deze klaar is zal het ontwerp via Vettt worden gedeeld. Om een idee te geven van hoe een kalender eruit kan zien hierbij alvast een voorbeeld van mamsatwork.nl. En natuurlijk komt er een vervolgblog, waarin ik zal laten weten of mijn missie voor meer structuur en zelfstandigheid is geslaagd.