Koken en bakken voor kinderen: maak kennis met Jacqueline van de Kookzolder Enschede!

Door

Op 1 oktober opent Jacqueline De Kookzolder Enschede. Ik was bij haar op bezoek om kennis te maken. Ze heeft de zolder een fantastische en superstrakke metamorfose gegeven en omgebouwd tot kookzolder! Vanaf oktober kunnen kinderen hier terecht voor kookworkshops, bakworkshops, kinderfeestjes en er komt nog meer leuks aan.

Wie ben je? En wat doe je met jouw bedrijf ‘De Kookzolder’?

Ik ben Jacqueline de Groot en op 1 oktober start ik met een heel gaaf nieuw avontuur: ik open De Kookzolder. De Kookzolder Enschede is een kookstudio speciaal voor kinderen. Bij De Kookzolder kunnen kinderen kooklessen en baklessen volgen en hun kinderfeestje vieren.

Kook- en baklessen bij De Kookzolder Enschede

De lessen worden aangeboden in een serie van 8 lessen die om de week plaatsvinden. De kinderen koken en bakken gezellig in een vast groepje. Bij de kooklessen dekken we na het koken de tafels en eten we alles gezamenlijk op, bij de baklessen krijgen de kinderen hun baksels mee naar huis.

kookzolder enschede

Kinderfeestjes bij De Kookzolder Enschede

Voor de kinderfeestjes kunnen de kinderen kiezen uit verschillende feestjes, van een high limo party tot een feestje waarbij we een compleet driegangenmenu bereiden.

Het leuke aan De Kookzolder is dat de ruimte echt gericht is op kinderen. Ik wilde graag een gezellige ruimte creëren en niet ergens in een ongezellig buurthuis de lessen geven. Onze zolder leende zich daar heel goed voor. We hebben de zolder omgetoverd tot een superfijn plekje en voorzien van alles wat we nodig hebben om lekker te kunnen koken.

Hoe ben je erop gekomen om De Kookzolder Enschede te starten?

Ik werkte als leerkracht in het basisonderwijs en heb het altijd geweldig gevonden om met kinderen te werken. In het onderwijs werk je met grote groepen. Ik wilde graag iets doen met kleinere groepen kinderen en met meer aandacht voor het individuele kind.

Ook wilde ik iets doen waar kinderen vrijwillig naartoe gaan, omdat ze het leuk vinden om te doen. Daarnaast houd ik erg van koken en lekker eten en vind ik het heerlijk om daar met anderen van te genieten. Ik wilde al een tijdje iets voor mezelf beginnen, maar wist nog niet helemaal wat ik dan wilde gaan doen. En ineens was daar het idee om te gaan koken met kinderen. Als kind vond ik het al leuk om te koken en mijn eigen kinderen en neefjes zijn er ook dol op. Koken is gewoon hartstikke leuk en hoe fijn is het dat kinderen de ruimte krijgen om zich daar verder in te ontwikkelen.

En hoe leuk is het als je als ouder eens lekker op de bank kunt ploffen, terwijl je zoon of dochter een heerlijke maaltijd voor je bereidt?

Kookzolder enschede

Run je je bedrijf alleen of met anderen?

Ik run De Kookzolder alleen, maar er zijn al veel mensen geweest die hebben aangegeven te willen helpen als dat nodig is. Zo leuk vind ik dat, ik krijg erg veel leuke reacties!

Het opzetten van je eigen bedrijf kost veel tijd, hoe regel jij dat?

Op dit moment is het heel druk en staat mijn sociale leven een beetje op een laag pitje. De verbouwing van de zolder was én is een behoorlijke klus. Simon (mijn partner) en ik doen alles zelf en zijn allebei nogal een pietje precies, dus dan gaat het niet heel snel. Simon wordt op het moment wel een beetje gek van mij, want elke avond als hij uit zijn werk komt, gaan we boven nog aan de slag. Maar we zijn allebei heel blij met het resultaat, de zolder wordt echt heel mooi. Als de verbouwing helemaal klaar is, wordt het weer wat rustiger en is er meer tijd voor andere leuke dingen.

kookzolder enschede

Daarnaast scheelt het natuurlijk dat ik geen jonge kinderen meer heb, mijn kinderen zijn al 15 en 17, anders zou het combineren van alles veel lastiger zijn geweest. Als De Kookzolder straks open is, kan ik voor het grootste deel mijn eigen tijden bepalen, dat is wel heel fijn.

Heb jij nog tips voor lezers?

Laat je kind eens helpen in de keuken. Een keer koekjes bakken doet denk ik elke ouder wel eens, maar kinderen vinden het ook hartstikke leuk om te helpen met het bereiden van de dagelijkse maaltijd. Het kost misschien iets meer tijd, maar het is veel gezelliger dan alleen koken en je leert je kind een belangrijke vaardigheid voor later. Daarnaast heb je gelijk quality time samen.

Wat vind je het leukst aan je bedrijf?

Het allerleukst aan mijn bedrijf vind ik het bedenken van de lessen en het werken met kinderen. Maar eigenlijk is het geheel van alles juist ook wat het zo leuk maakt. Het is ontzettend afwisselend en ik ben de hele dag bezig met alles wat te maken heeft met koken, dat wat ik heel graag doe. Het is fantastisch dat ik kan doen wat ik leuk vind.

Hoe ziet je bedrijf er over 5 jaar uit?

Over 5 jaar kan iedereen tot 18 jaar bij De Kookzolder komen koken en bakken. Ik begin nu met kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar, maar ik heb al vragen gekregen of ik ook workshops geef aan tieners. Dat ligt zeker in de planning en het lijkt me ook geweldig om af en toe leuke activiteiten voor heel jonge kinderen te organiseren. Verder wil ik in de vakanties workshops organiseren, de zolder af en toe omtoveren tot een kinderrestaurant waar kinderen met hun vriend(en) en/of vriendin(nen) kunnen komen eten, of voor hun familie lekker kunnen koken. Ideeën genoeg!

Wat is jouw favoriete plek in Twente?

Ik ben een natuurliefhebber, ik houd van de bossen. Ik woon nu bijna vier jaar in Enschede, daarvoor woonde ik in Friesland. In Friesland zijn, in het gedeelte waar ik woonde, alleen maar weilanden. Hier stap ik op de fiets en ben ik in vijf minuten in het bos, ik vind het heerlijk om daar te wandelen of te mountainbiken. Ook het Lutterzand vind ik een fijne plek om naartoe te gaan.

Wil je meer weten over De Kookzolder Enschede?

Je vindt De Kookzolder Enschede op Het Roombeek. Op de website zie je precies wat er allemaal mogelijk is op gebied van kinderfeestjes en kook- en bakcursussen: De Kookzolder.

Wij wensen Jacqueline heel veel succes toe met haar mooie bedrijf! Heb jij ook een interessant verhaal en lijkt het je ook leuk om met een interview op VETTT te komen? Of ken jij iemand die hier helemaal zou passen, laat het ons weten: info@vettt.nl.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.