Waarom wij dit zo leuk vinden; een ‘grote mensen’ museum met kinderen!

Ik hou ervan: naar het museum met ons gezin. En eigenlijk maakt het niet uit naar welk museum… Ik hou van de sfeer in musea, ik hou van koffiedrinken in een museumcafé, ik hou ervan om een andere wereld binnen te stappen. Soms gaan we naar een museum met kinderen waar veel activiteiten voor kinderen zijn. Maar ook musea die minder op kinderen gericht zijn zijn vaak té gek.

Museumcafes; ik hou ervan

Museumcafes; ik hou ervan. Dit was bij Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Onze kinderen vinden een museum niks aan!

Dat is de reactie die ik vaak hoor als wij een bezoekje hebben gebracht aan een museum. Wellicht heb ik geluk met het feit dat onze kinderen een museum erg leuk vinden, maar ik denk dat elk kind kan genieten van een museum. De een met misschien net wat meer aanmoediging dan de ander. Ik heb een aantal tips en aanraders op een rijtje gezet, wellicht hebben jullie er wat aan! Tips om een bezoek aan een museum met kinderen nog leuker te maken.

Zoek je een museum voor kinderen met kinderactiviteiten?

Steeds meer musea richten zich special op kinderen. Zo is ‘Wonderryck’ in Denekamp een echte aanrader! Blogger Maryke schreef al eens een blog over dit museum in Denekamp. Maar ook bij de ‘grote mensen musea’ zijn kinderen meer dan welkom. Bijna overal is er wel een speurtocht, vragenlijst, spelletje of rondleiding voor kinderen.

Ook de musea met minder specifieke kinderactiviteiten zijn leuk voor kinderen!

Ik merk dat juist de musea waar niet zo veel kinderen komen heel erg openstaan voor kinderen. We hebben het al vaak meegemaakt dat juist de kinderen éxtra uitleg kregen en dat er iemand van het museum spontaan meeliep. En uiteraard, ook de bewaking is extra alert als wij binnenkomen, soms hebben we het gevoel dat we persoonlijk begeleid worden door een bewaker. Maar dat kan ook liggen aan de grijpgrage handjes van de 3-jarige Guusje!

Museum met kinderen

Jurre oog in oog met een kunstwerk in het museum  Boijmans  van  Beuningen

Tips voor het plannen van een museumbezoek met kinderen

Onze Pieter Bas zit in groep 6 en had vorig schooljaar voor het eerst vakken als aardrijkskunde en geschiedenis. We hebben dit jaar al een aantal musea bezocht wat aansloot bij de thema’s die hij op school behandelde. Succes verzekerd, want Pieter Bas vond het machtig interessant om meer te zien over wat zijn juf had verteld. Naast dat hij ons er meer over kon vertellen zagen we ook dat de lessen op school zo nog meer bleven hangen; hij had er nu een beeld bij. Jurre is jonger en heeft natuurlijk andere interesses. Door in gesprek te gaan met hem konden we ook heel gericht voor hem geschikte musea uitzoeken.

Terug in de tijd in een museum

Terug in de tijd in een museum

Voorbereiden

Onze jongens vinden het erg leuk om van tevoren al iets te weten over waar ze naartoe gaan. Zo bekijken we samen de website en zoeken we informatie op internet. Afgelopen jaar was er op school een cultuurweek georganiseerd, in het kader van beroemde schilders. Pieter Bas vond het prachtig om een Keith Haring in het echt te zien, dus een bezoekje aan het Stedelijk Museum in Amsterdam was een logisch vervolg. En Jurre herkende de stijl van Vincent van Gogh, wat een trotse blik!

Museum met kinderen

Pieter Bas bij een levensgrote Keith Haring in het Stedelijk Museum

Praktische tips voor het bezoeken van een museum met kinderen:

 • Neem de tijd, laat de kinderen de tijd bepalen. Soms wil ik langer in een bepaalde zaal kijken, maar heeft Guusje een ander idee!
 • Neem tekenpapier mee en potloden. Laat ze lekker natekenen.
 • Maak gebruik van de faciliteiten voor kinderen zoals een speurtocht. Dit vinden ze erg gaaf, vaak krijgen ze ook nog een klein cadeautje naderhand
 • Stel ze vragen, laat ze beschrijven wat ze zien. In een volgende blog kom ik daar graag op terug
 • Drink koffie in een museum café!
 • De jongens mogen altijd een mooie kaart kopen in het winkeltje, ze zoeken dan altijd hun favoriete schilderij uit.
 • Vertel veel, geef ze info!
 • Kijk van tevoren of er workshops zijn waarvoor je je moet opgeven. Zo mocht Guusje bij het Rijksmuseum meedoen aan de workshop ‘schilderen als Rembrandt’, ze was waarschijnlijk de jongste deelnemer die dag!
Guusje tekent als Rembrandt in het Rijksmuseum

Guusje tekent als Rembrandt in het Rijksmuseum

Een aantal van onze favoriete musea met kinderen:

 • Van Gogh museum in Amsterdam (hier wordt zo goed uitgelegd hoe Vincent zijn eigen stijl ontwikkeld heeft)
 • Hunebedcentrum in Borger (met het grootste hunebed van Nederland
 • Centraal museum in Utrecht (met de werkkamer van Dick Bruna!)
 • Rijksmuseum Amsterdam (de Nachtwacht blijft indrukwekkend!)
 • Kasteel Ruurlo (jeugdsentiment: hier is de serie ‘De Zevensprong’ opgenomen, fantastisch om dat met de kinderen tevoren te kijken via YouTube)
 • Kröller Müller op de Hoge Veluwe (lekker fietsen op de witte fietsjes en picknicken in de mooie beeldentuin)
 • Museum Arnhem (liefde voor de tuin mét fantastische schommel)

Hebben jullie nog tips voor het bezoeken van musea met kinderen?

Ik ben heel benieuwd of jullie nog tips hebben. Ben je er huiverig voor? Probeer het uit, ik ben benieuwd naar jullie ervaringen van het bezoeken van een museum met kinderen. Mocht je tips hebben voor ons, laat het me weten! Veel plezier. In dit overzicht vind je nog een paar leuke musea in Twente!

Over Famke

Meer blogs van Famke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.