Lang zullen ze leven: Dinosaurus!? bij Natura Docet

Elk kind komt op een gegeven moment in de dinosaurus fase. Am I right? De enorme wezens hebben nou eenmaal een net zo’n enorme aantrekkingskracht op kinderen. Onze oudste van elf jaar heeft deze fase eigenlijk alweer achter zich gelaten, maar een uitje naar Natura Docet waar de museum tuin nu vol staat met levensgrote dino’s, dat wilde hij wel met eigen ogen zien. Sowieso is Natura Docet een leuk uitje, dino fan of niet. Ik ging samen met een vriendin op pad met 4 kinderen: Juliën en Mees van 11 jaar en hun zusjes Sascha en Guusje van 6 jaar.

Het oudste natuurhistorisch museum

Natura Docet is het oudste natuurhistorisch museum in Nederland. Nou klinkt dit vooral heel stoffig, maar niks is minder waar! Er wordt van alles georganiseerd voor jong en oud en ze zijn daarmee zeker met de tijd mee gegaan. Bij binnenkomst kun je er voor kiezen om een speurtocht door het museum te doen, of een sticker met zoekplaatjestocht. Maar ook zonder deze twee mogelijkheden, is er genoeg te beleven in het museum. Wij komen voor de tentoonstelling ‘dinosaurus!? Lang zullen ze leven’. Om alles te leren, te ontdekken en te zien over de Europese dinosauriërs.

dinosaurus

Verspreid door het museum vind je van alles over de Europese dino’s. Op de gele borden die in elke zaal te vinden zijn, staan feiten en leuke weetjes te lezen. De jongens namen uitgebreid de tijd om dit te lezen terwijl de meiden in elke zaal wel weer wat nieuws ontdekten. En niet alleen over dino’s. Een vitrine kast vol met vogels en hun eieren vonden zij toch wel heel interessant. (En schattig!)

Een dinosaurus in Nederland?

We vervolgen onze weg naar buiten waar we eerst langs het verblijf van de lopende vogels: de emoes komen. Wat blijkt nou, de emoe wordt ook wel een levende dino genoemd. Dit omdat ze veel gelijkenissen hebben, vooral de poten en de schutkleuren lijken op elkaar. En misschien hadden dino’s wel veren? Wie zal het zeggen…
Buiten in de museumtuin staan we oog in oog met allemaal levensgrote dino’s. We maken een flinke wandeling door de tuin. De kinderen ontdekken zelf hun weg door de museumtuin en komen zo nu en dan weer aangelopen. We komen langs de Europasaurus en de Betasuchus en leren dat dit de enige dinosaurus was waarvan we zeker weten dat die in Nederland leefde. Woaaaa dinosauriërs in Nederland! Dat kunnen we ons nu echt niet meer voorstellen.

dinosaurus

Het meest indrukwekkende was toch wel de enorme Seismosaurus die wat verderop in de museumtuin staat. Die kun je niet missen hoor! Zijn naam is afgeleid van het Griekse woord seismos, wat aardbeving betekent. Bij elke stap die hij zette zou de aarde een beetje trillen, zo groot was hij. De Seismosauris in de museum tuin is meer dan 40 meter groot! De kinderen vragen zich af hoe groot zijn drollen dan wel niet zouden zijn…

dinosaurus

De theatervoorstelling met Leontien en haar Pinosaurus

Na de wandeling spelen de kinderen nog even in de speeltuin en daarna kijken we nog naar de theater voorstelling van Leontien en haar dinovriend Pinosaurus. Leontien vindt een ei en van wie zou die nou zijn??? De meisjes vinden het best wel spannend. De meet en greet slaan zij liever over, Leontien krijgt nog wel een boks van deze stoere meiden. Maar Mees wil wel even poseren met Leontien en de Pinosaurus hoor!

dinosaurus

Daarna is het nog ijsjes tijd en dan vinden we het wel tijd om te gaan. Het museum werkt met tijdssloten, en het wordt steeds drukker. Wij maken plaats! Het was een ontzettend leuk. Zowel de oudste als de jongste waren enthousiast en vertrokken met een oorkonde paleontologie omdat ze de vragen van de speurtocht hadden ingevuld.

Wil je meer weten over Dinosaurus?!

Tickets voor Dinosaurus?! reserveer je op de website, je geeft dan aan op welke tijd je wilt aankomen. Vervolgens mag je zolang blijven als je wilt. Met je ticket heb je ook toegang tot het museum Natura Docet Wonderryck. Wil je meer weten over de openingstijden, activiteiten of andere belangrijke informatie over Dinosaurus!? Check dan even hun site: dino.naturadocet.nl

Over Heleen

Meer blogs van Heleen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.