Nijntje tiptoi starterset: Sint tip voor een peuter!

Al 65 jaar is Nijntje het favoriete konijn van menig kind. Om dat te vieren komt Ravensburger met een Nijntje tiptoi starterset die volledig in het teken staat van het wereldberoemde konijntje en haar vriendjes. In het vrolijk geïllustreerde boek is van alles te ontdekken. Gewoon met de tiptoi-stift op een plaatje tippen en de bladzijde komt tot leven. Aan de hand van spelletjes, liedjes en verhaaltjes ontdek je de wereld van Nijntje en vergroot je spelenderwijs je woordenschat. Estée mocht op haar derde verjaardag de Nijntje tiptoi uittesten. Haar oordeel: dit is mijn lievelings!

Wat is tiptoi?

Tiptoi van Ravensburger is een innovatief leersysteem waarmee kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Door met een sprekende stift onderdelen van de pagina te scannen, bestuurt je kind zelf wat er gebeurt. Denk aan korte verhaaltjes met wetenswaardigheden, vrolijke liedjes, zoekspelletjes en opdrachten. Voor de technische ouders onder ons: de stift bevat een optische sensor die onzichtbare codes op de pagina omzet naar hoorbare signalen. In prima geluidskwaliteit. De bijbehorende tiptoi-boeken zijn prachtig geïllustreerd en spreken alle kinderen aan. Er zijn tiptoi-avonturen voor kinderen van drie tot tien jaar, met thema’s variërend van dino’s tot het menselijk lichaam en ballet tot de wereldatlas.

De tiptoi-stift hoef je maar eenmalig aan te schaffen. Daarna kan je je collectie uitbreiden met alle andere boeken, passend bij verschillende leeftijden. Een mooi begin van je collectie is dan ook een van de vier tiptoi startersets, met daarin de sprekende stift, een prentenboek, een standaard voor de stift en een USB-kabel (voor als je andere boeken van tiptoi koopt en audiobestanden op de stift moet laden).

Inhoud van de Nijntje tiptoi-starterset

Nijntje tiptoi

In ‘De avonturen van Nijntje’ komen alle bekende karakters voorbij. Nijntje, Betje, Knorretje, Snuffie en natuurlijk Papa en Mama Pluis. Je leert alle vriendjes goed kennen, gaat op safari, ervaart een dagje op het strand, je viert een feestje, gaat naar de speeltuin, en beleeft dolle sneeuwpret. Veel herkenbare situaties voor peuters dus. Je zet de tiptoi-stift aan, activeert het boek door op het ‘aan’-symbool te tippen en kan aan de slag. Op elke pagina staan pictogrammen met een eigen betekenis. Tip je op de muzieknoot, dan hoor je een liedje dat bij het verhaal op de bladzijde past. Door het scannen van het dobbelsteen-pictogram kan je spelletjes spelen. En tip je op de plaatjes op de bladzijde, dan hoor je korte verhaaltjes. Het volume van de pen kan je zelf harder en zachter zetten. Geen overbodige luxe voor mijn meisje met een gevoelig gehoor.

Lekker meezingen met de liedjes

Nijntje tiptoi: Estée’s ervaring

Deze set is voor kinderen van drie tot vier jaar. Estée test de Nijntje-tiptoi op haar derde verjaardag. Ik vraag me af of ze alles zal snappen. Die zorg blijkt ongegrond. Het tiptoi-systeem werkt heel intuïtief. Ze vindt het geweldig om alle plaatjes te scannen en heeft de betekenissen van de pictogrammen al snel door. Ze zingt de liedjes vrolijk mee, herhaalt de wetenswaardigheden en doet enthousiast mee aan de spelletjes. Als ze een antwoord goed heeft, reageert ze blij op de complimenten die uit de stift klinken. En de feedback die ze krijgt na een fout antwoord, motiveert haar om het nog eens te proberen. Zo gaat het leren spelenderwijs.

Als ze ‘s avonds in haar bedje ligt, vertelt ze me ineens alles wat ze geleerd heeft over schelpen. Ik hoor een heleboel nieuwe woorden voorbij komen. Zo snel kan dat dus gaan, het uitbreiden van je woordenschat. Een andere plus vind ik dat ze zo zelfstandig werkt met de tiptoi. Voordat ik het weet, heeft ze niet meer door dat ik naast haar zit en gaat ze helemaal op in Nijntjes wereld. Een mooi moment voor mij om even wat mails te versturen. Maar of dat nu zo’n goed idee was? ‘s Avonds ontdek ik dat ze aan de punt van de stift heeft geknabbeld. De stift doet het nog prima maar is wat gehavend. Een tip dus als je de tiptoi geeft aan peuters: houd ze in de gaten. Ook al snappen ze alles inhoudelijk, het blijven kleine, vernielzuchtige wezentjes.

Nijntje tiptoi: dikke vette aanrader!

Al met al is de Nijntje tiptoi een dikke vette aanrader! Het innovatieve systeem, de mooie boeken, de gebruiksvriendelijkheid, het concept van spelenderwijs leren, de uitbreidingsmogelijkheden en het enthousiasme bij de kleine tiptoi-bediener de maken dit tot een topcadeau. Voor de Sint, voor kerst, voor een verjaardag of alle andere mijlpalen die een verrassing verdienen. Nijntje is een mooi begin. Ik ben benieuwd naar alle toekomstige tiptoi-avonturen die we nog gaan beleven. Marloes schreef eerder een blog over de Tiptoi wereldatlas. Erg leuk voor kinderen die wal wat ouder zijn!

De Nijntje Tiptoi startersset is onder andere te koop bij Bol.com voor €44,99.

Over Marisa

Meer blogs van Marisa lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.