Recensie boek ‘Overprikkeld’

Sinds een paar jaar weet ik van mezelf dat ik een HSP ben, HSP is de afkorting van ‘Hoog Sensitief Persoon’. HSP’ers worden geboren met een gevoelig(er) zenuwstelsel en ja dan ben je vaak overprikkeld. Zo merkte dat ik meer tijd had om dingen te kunnen verwerken, ik vermijd druktes (zoals koopavonden/zondagen in de stad) mijn lichaam reageert snel op impulsen van buitenaf, het altijd willen zorgen voor een ander en jezelf daarmee weg cijferen, zoveel mogelijk in contact willen staan met de natuur, veel slaap nodig hebben, en heel goed alleen kunnen zijn (en dit ook nodig hebben!), gevoelig voor licht en geluid, en zo kan ik nog wel een lading voorbeelden opnoemen die aansluiten bij de persoon die hoog gevoelig is. 

Na één boek te hebben gelezen (Dacht ik ‘Oohhh dit ken ik! dit heb ik ook!!) wist ik dat ik een HSP was. Ik begon er zoveel mogelijk over te lezen om er meer over te weten te komen. Ik mocht het nieuwe boek ‘Overprikkeld’ lezen van de auteurs Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp.Dit boek biedt een soort “eerste hulp bij HSP” en geeft je een paar pagina’s met concrete tips.

Bewustwording

Het leven als HSP is soms heel verwarrend, druk, vermoeiend, overweldigend,  de kunst is om dat op tijd te herkennen en erkennen zodat je er iets mee kunt doen. Dus door bewustwording, aanvaarding (oei moeilijk), en aanpassing kun je uiteindelijk je hoog sensitiviteit ook als kwaliteit gaan ervaren. Liesbeth en Lieke geven je hier meerdere tips over.

Acceptatie

Als je je bewust bent geworden dat je ook wel aansluit in de categorie HSP dan kan je gaan beginnen met het accepteren. Want je bent ermee geboren en kunt hier niks aan doen, zie het juist als een extra zintuig, je kunt er eigenlijk fantastische dingen mee!

Hoe bijzonder is het dat je dingen al aan kunt voelen voordat iemand je vertelt heeft dat hij/zij bijvoorbeeld verdrietig is! De acceptatie is niet altijd even makkelijk, want het ís niet leuk om na een heel drukke week dat feestje af te moeten zeggen omdat je afgepeigerd bent en lichamelijk gewoon écht niet meer kunt.

Ik vond dat in het begin heel moeilijk, maar als ik tóch naar dat feestje ging, ging is dus compleet voorbij aan mijn eigen grens en was ik nóg vermoeider als ik thuis kwam. Ik reageerde dan al mijn boosheid en frustratie af om mijn eigen gezin. Soms is ‘nee’ zeggen tegen een ander ‘ja’ zeggen tegen jezelf leerde. Dat leerde ik ooit eens van mijn meditatie lerares en daar heb ik zóveel aan gehad!

Ook weet ik nu dat ik minstens 8 uur aan slaap nodig, en hoe gezellig het soms ook allemaal is, kies ik er echt vaak voor om te gaan slapen, en dat is niet omdat ik een partypooper ben (en soms vinden mensen me flauw) maar ik heb die slaap gewoon ÉCHT heel erg nodig. Ik ben dan een leuker mens, ik voel me beter en ben een betere moeder voor mijn kinderen. En ik zet mezelf met die dingen nu gewoon voorop omdat dat voor ons hele gezin beter is! En tja…. dat is niet altijd even leuk maar ik heb dat inmiddels geaccepteerd.

Overprikkeld

De thema’s in Overprikkeld:

Dit boek gaf mij toch nog een paar nieuwe inzichten ondanks dat ik er al zoveel over gelezen heb. Het in de praktijk brengen hiervan vind ik dan weer een stuk moeilijker. Er zitten verschillende thema’s in dit boek zoals: Lichaam en Geest, Liefde en Relaties, Kinderen en Opvoeding, Talent en Werk, Grenzen en Overprikkeling, Rust en Balans.

Overprikkeld

Wijze les 🙂

De schrijvers, Lieke en Liesbeth zijn beide HSP’ers en vertellen over hun persoonlijke ervaringen die vaak heel herkenbaar zijn om te lezen. En zo staan er ook tips in over hoe om te gaan met je hoog sensitieve kind. Zo is het hebben van een huisdier voor een hoog sensitief kind heel erg goed! Het knuffelen van een hond, cavia of kat helpt het kind om even weg te dromen en stil te worden. Liesbeth en Lieke geven je adviezen om de positieve kanten van hoogsensitiviteit te versterken en om overprikkeling te voorkomen. Door de vele, uit het leven gegrepen voorbeelden is dit boek heel herkenbaar voor hsp’ers en mensen uit hun omgeving! Aanrader dit boek wat mij betreft!

Het boek ‘Overprikkeld’ bestel je voor 17,50 Euro bij Bol.com, via onderstaande link.


Deze blog bevat affiliate linkjes. Op het moment dat er een bestelling via deze link geplaatst wordt dan krijgt Vettt daar een kleine vergoeding voor. 

Over Marloes

Meer blogs van Marloes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.