Puberteit: Aaaargh, pubers in huis!

Ja, ineens zijn mijn beide zoons tien+ …. waar zijn die lieve schattige hummeltjes gebleven? De tijd vliegt voorbij. Vroeger zag ik er als een berg tegenop, kinderen boven de tien… die zijn toch helemaal niet leuk? Mijn jongens zijn nu 11 (Thabang) en 15 jaar (Sam) en ik geniet ervan! In deze blog vertel ik vooral over mijn puber Sam die er midden in zit en geef ik tips die je kan toepassen om je kinderen en vooral jezelf (!) op een fijne manier door de puberteit te krijgen.

Puberteit/pubertijd

Sam had een paar jaar geleden op school een boek gelezen over de puberteit. Hij vertelde wat dat allemaal inhield. Sam: “Je wordt brutaler tegen je ouders, je krijgt overal haar, de baard in de keel en technisch gezien kan je baby’s krijgen en je gaat overal meer over nadenken. En je gaat je schamen voor je moeder, maar dat heb ik nog niet!”

Toen was Sam nog een beetje aan het prepuberen, maar nu zit hij er volledig in. De puberteit is volgens de Wikipedia de periode waarin meisjes en jongens zich tot volwassenen ontwikkelen. Ze worden geslachtsrijp en ontwikkelen zich mentaal tot volwassenen. De pubertijd is vooral de tijd dat je puber bent. Meestal ben je aan het puberen tussen de 10 en 18 jaar.

puberteit

Puberbrein

Je hersenen blijven zich zeker tot je 25e ontwikkelen. In de puberteit maakt die ontwikkeling een cruciale fase door. Een fase waarin pubers hun eigen identiteit ontdekken. Dat gaat niet altijd even soepel, want de emotionele hersengebieden ontwikkelen zich in een ander tempo dan de rationele hersengebieden. Pubers kunnen soms de gevolgen van hun gedrag niet goed overzien en kunnen ook ontzettend chagrijnig zijn.

Ook het slaappatroon verandert; ze worden later moe en kunnen maar moeizaam het bed uit komen. Het plannen, wat in de prefrontale cortex plaats vindt, gaat lastig. Nou is mijn zoon sowieso geen planner…. het is vaak grote chaos. Nog steeds raakt hij broodtrommels, rekenmachines, gymspullen en sleutels (en zelfs complete fietsen) kwijt.

Zomaar twee app gesprekken met Sam, whaha

Aanrader: lezing over pubers

Het puberbrein is erg interessant om je in te verdiepen. Ik ben naar een lezing geweest van het puberbrein van Aletta Smits, dat was zo’n goed idee, dat kan ik écht iedereen aanraden. Je kijkt echt anders naar het gedrag van je kind. Waarom komt hij of zij te laat? Waarom maken ze het huiswerk niet of waarom komen ze zo slecht hun bed uit. Aletta legt goed uit waarom het brein van zo’n puber anders werkt. Het is echt een andere ‘mindset’ als ouder. En Aletta brengt het met zoveel humor, echt geweldig. Op haar website kan je kijken waar en wanneer ze haar lezingen geeft. Er staan een paar lezingen bij in Twente!

Vertrouwen

Het is belangrijk om kinderen in deze leeftijd te laten experimenteren, ze moeten toch leren om zelfstandig te worden. Het is ook goed om ze vertrouwen te geven. Met natuurlijk heus wel wat regels en grenzen, dat geeft je puber ook veiligheid. Maak concrete afspraken als ze bijvoorbeeld met vrienden naar de bioscoop gaan, een potje poolen of de stad in gaan. Vanaf het begin heb ik met Sam afgesproken dat hij laat weten waar hij is. Ook als het later wordt appt hij me altijd even.

Als ik met Thabang een nachtje weg ga, dan mag Sam met vrienden in de woonkamer slapen. Zorgvuldig worden alle matrassen naast elkaar geïnstalleerd, komen er chipszakken tevoorschijn en wordt er flink gekletst en geklierd tot vroeg in de ochtend. Ik app als ik naar huis kom en Sam zorgt ervoor dat alles zo’n beetje weer netjes is als ik terugkom, zelfs de afwasmachine was de laatste keer uitgepakt. Zo mag hij dit nog weleens doen.

Het is natuurlijk wel afhankelijk van je kind, elk kind is anders en dat vraagt om een andere aanpak. Ik denk niet dat ik Thabang ooit in de woonkamer laat logeren met vrienden als ik er niet ben 😉

Praktische-puberteit-tips:

  • Geef ze de ruimte, laat hem of haar ook fouten maken (nu kunnen ze het gedrag oefenen).
  • Vaste bedtijden (is Sam het niet mee eens natuurlijk), hij vindt het nooit laat genoeg en vindt het saai als ik op tijd mijn bed instap (zeker in het weekend, maar hij kan uitslapen en ik moet er elke dag vroeg uit voor Thabang).  
  • Gebruik humor, ook om de sfeer goed te houden.
  • Straffen werkt vaak niet, zelf oplossingen laten bedenken werkt meestal beter.
  • Het hoeft niet allemaal te gaan zoals jij dat wil. Ik zou willen dat Sam elke dag zijn kamer opruimt, maar wij hebben de afspraak dat hij op zondag zijn kamer opruimt, de rest van de week hoef ik er dus geen aandacht aan te besteden… kost ’t ook geen energie en stap ik gewoon over alle boeken, vieze sokken en rondslingerende lege chocoladezeevruchtenverpakkingen.
  • Probeer echt contact te maken met je puber, luister naar wat hij of zij zegt zonder te oordelen. Reageer neutraal. Soms is het fijn om naast je puber te zitten i.p.v. tegenover (bijvoorbeeld in de auto).
  • Een puber kan in korte tijd wel 30 centimeter groeien en heeft meestal honger, zorg dat je ook allerlei gezonde dingen in huis hebt. Wij zijn fan van smoothies met fruit.
  • Kijk mee met wat hem bezig houdt, toon belangstelling voor waar hij of zij mee bezig is (wat bouwt hij in Minecraft, met wie speelt hij online). Mijn zoon vindt dit trouwens geen goede tip, hij vindt het maar irritant als ik met ‘m mee kijk.
  • Wij hebben hier ‘pubertijd ’ op tafel staan; meer dan 100 vragen en opdrachten om elkaar op een andere manier te leren kennen. Bijvoorbeeld: Waar kom jij je bed voor uit? Wat zou je ooit nog eens willen doen, wat je nu niet durft? Van welk persoon die je goed kent, zou jij graag de gedachten willen lezen? Voor 13,99 euro verkrijgbaar bij Bol.com.
Puberteit
  • Je kunt ‘t ook eerlijk zeggen tegen je kind dat je het soms moeilijk vindt om moeder van een puber te zijn.
  • Op het gebied van (zak)geld kan je kijken op het www.nibud.nl en voor ‘normale’ slaaptijden op www.slaapinfo.nl
  • Heb je continu ruzie over het maken van huiswerk of is het moeilijk, dan kan bijles of een huiswerkinstituut een oplossing zijn (mijn beide zussen gingen erheen).  
  • Probeer vooral ook positieve dingen te benoemen en niet de hele tijd te mopperen.
  • Zorg goed voor jezelf: neem lekker de tijd voor jezelf en doe leuke dingen.
  • Losmaken is de belangrijkste ontwikkeltaak op deze leeftijd maar dat betekent niet dat je niks meer samen doet. We doen echt nog wel mooie dingen samen: zoals spelletjes (de escape room van 999 games voor thuis is een tip), een potje tennissen, een dagje skiën en midden in de nacht een wandeltocht maken van 24 kilometer. We zijn naar Najib Amhali en Mindf*ck geweest en eerder schreef ik over onze trip naar Londen.
  • Meer lezen over pubers? Hier vind je allerlei interessante blogs over de puberteit: puberblogs.
  • En hier kan je een puberbingo downloaden, hilarisch.
  • Of lees het boek van Tischa Neve: Pubers zijn leuk! Zeker als je ze begrijpt. Te koop bij Bol.com.

Heb jij kinderen in de puberteit? Kom je er een beetje doorheen? Heb je nog meer mooie tips voor ons?

Over Marije

Meer blogs van Marije lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.