Retro kamperen in de Achterhoek

De Achterhoek is een gebied dat bekend staat om haar prachtige natuur en gemoedelijkheid. Hoe tof is het om een paar dagen te kamperen in de Achterhoek en op deze manier de prachtige regio te ontdekken? Vauway biedt je twee manieren om de Achterhoek, volledig in retro stijl, te ontdekken.

Je kunt een weekendje of midweek met een Volkswagen camper door de Achterhoek toeren. Er zijn verschillende arrangementen met verschillende routes en onderweg laat je je volledig onderdompelen door de schoonheid van de streek. De camper is ingericht in jaren ’70 & ’80 stijl en het geeft zo’n ongelooflijk blij gevoel om hierin rond te rijden. De andere manier om in retrostijl van de Achterhoek te genieten is door gebruik te maken van een vouwwagen, tent of caravan, ook geheel ingericht in retro stijl. Wij mochten een weekend kamperen in de Achterhoek met de Smurf, een Volkswagen T3 busje uit 1983.

Dag 1; welkom in de Achterhoek       

We halen op een vrijdagmiddag in september de jongens uit school en rijden vanuit Enschede in 55 minuten naar Zelhem in de Achterhoek. Daar stond de Smurf ons al op te wachten. Het busje is door de jaren heen helemaal origineel gebleven en dat maakt het echt een enorme beleving om hierin rond te mogen rijden. Arjan van Vauway gaf ons een spoedcursus Smurf en na het inpakken van onze spullen stappen we in en rijden we weg.

Vauway biedt 4 verschillende routes, die elk hun eigen verhaal hebben. Wij nemen dit weekend de Wild East route, die voorgeprogrammeerd in de TomTom staat. We krijgen ook een geschreven route mee waar in grote lijnen op staat waar je langs komt en waar je eventueel kunt stoppen (incl. entreekaarten van musea). We krijgen ook een mp3 speler mee met bijbehorende audiotracks. Onderweg luisteren we naar muziek en naar stukjes in Achterhoeks dialect, dat best op Twents lijkt en dus best redelijk te verstaan is. Bram rijdt en ik blader door de beschrijving en lees hardop voor waar we deze dag langs zullen komen.

Motto van de Achterhoeker; “Als het mag is er niets meer an

De jongens zitten op de achterbank en weten nog niet goed wat ze kunnen verwachten, maar er zit een glimlach op hun gezichtjes en dat zegt mij genoeg! We rijden langs het eerste, tweede en derde terrein van de zwarte cross, langs Wolfersveen en we horen op de mp3 speler hoe trots de Achterhoekers hierop zijn. De muziek die ons onderweg begeleid versterkt het gevoel van vrijheid. De zon schijnt, de natuur is prachtig. Dit is echt leuk!

We stoppen soms even, maar zien op de TomTom hoe lang we nog moeten en besluiten om deze middag geen grote stops te maken. Deze eerste dag rijden we zo’n 50 km. We leren onderweg iets over de geschiedenis van de handelaren, struikrovers en tolhuisjes. Om 17:30 uur komen we aan op mini camping Coen Evers. Er is niemand, dus zoeken we het allerbeste plekje uit, recht tegenover de speeltuin. Er staat een skelter, die meteen voor ruzie zorgt. Want na een vermoeiende dag, het lange stilzitten en de hobbelige wegen moet de spanning er echt even uit.

We eten een pannenkoek bij de pannenkoekenboerderij op de camping. En na het eten klappen we het dak van onze Smurf omhoog, trekken de jongens hun pyjama aan en richt ik de bedjes in (al het slaapmateriaal zit in de camper, zo fijn!). Dan komt Arjan van Vauway eraan met een vuurkorf en wat hout, yay! Het wordt midden september behoorlijk fris ‘s avonds, dus alle warmte is welkom.

Kamperen Achterhoek Retro Vauway
De vuurkorf zorgt voor warmte en gezelligheid

We zitten nog even met zijn vieren bij het vuur en rond 21:00 uur duiken de jongens hun bedje bovenin de camper in. Ze vallen als een blok in slaap! Wij sluiten de dag nog even af met een wijntje en metworst uit het welkomstpakketje en gaan dan ook slapen.

Dag 2; Wakker worden in de Achterhoek

We slapen goed, maar kort. Om 06:02 wordt Ravi wakker. Om 06:03 zijn we allemaal wakker. De mannen gaan achter de camper plassen (wat hebben ze het toch makkelijk!) en dit bleek meteen ook het moment dat dag 2 begon.

Toch blijven we knus tot 08:00 uur in ons warme bedje liggen. Dan bouwen we ons bed om tot retro ontbijtplekje. (Ik deed vrijdagmorgen wat boodschappen en nam alleen ontbijtspullen en wat lekkere dingen mee.) Ik zet koffie op de ouderwetse manier en we drinken ons straffe bakkie op in het ochtendzonnetje. Dan neuzen we nog even rond in de retro tent, Paradiso vouwwagens en een schattig Constructam ‘ 74 caravannetje die Vauway ook verhuurt en vast op deze camping staan. Alles in retro stijl, ik hou d’r van!

Kamperen in de Achterhoek
Ontbijten in retro stijl

Onderweg komen we, net als gisteren, ongelooflijke veel stalletjes tegen met gladiolen, pompoenen, en groentes. We stoppen onderweg bij het stadion van de Graafschap en bij kasteel de Slangenburg. Je kunt overal stoppen en zo lang blijven als je wilt, maar wij kiezen ervoor om niet te vaak en te lang te stoppen. Wel nemen we uitgebreid de tijd om te lunchen bij het DRU Industriepark. Een locatie met een enorme geschiedenis in de ijzerindustrie. Hier komen oud en nieuw samen en dat hebben ze prachtig gedaan. We lunchen bij het Schaftlokaal en de jongens spelen met water. We hebben zo’n geluk met het weer!

Kamperen Achterhoek kasteel Slangenburg
Een stop bij kasteel de Slangenburg

De Smurf geeft veel bekijks en het leuke is dat je hem al snel als je eigen gaat beschouwen en dus trots bent op de leuke reacties die je krijgt! We rijden door Dinxperlo, langs het Grensland museum, ondertussen luisteren we naar Normaal en wisselen we de geluiden uit de MP3 speler af met wat meer hedendaagse muziek op de radio. Wat is de natuur prachtig! De zon schijnt en we zitten helemaal in het verhaal van de Achterhoek.

Ik ben helemaal geen ‘geschiedenis meisje’, ik gooide dit vak eruit zodra dat kon. Maar wanneer je er middenin zit, door de geschiedenis rijdt als het ware. Dan is het gewoon echt leuk. Het is nog leuker wanneer je het boek ‘the wild east’ van Robin Steentjes, waar deze route op is gebaseerd, doorbladert, je wordt echt meegezogen in de geschiedenis.

Kamperen Achterhoek, the Wild East route
The Wild East, het boek waar deze route op is gebaseerd

We stoppen nog even bij een weiland waar op dat moment net een motorcross van start gaat. Alsof het zo moest zijn, want het maakt het verhaal wel compleet natuurlijk! De jongens vinden het helemaal leuk en als we genoeg stof hebben gehapt rijden we verder naar de Engelse Schans. Op 20 meter hoogte kijken we uit over het huidige terrein van de Zwarte Cross. Nog maar kort geleden waren hier 220.000 mensen op het grootste festival van Nederland.

We besluiten Groenlo en Meddo over te slaan, het einde van de middag nadert. De zon schijnt en eigenlijk willen we graag nog even stilstaan (en spelen) op de camping. De jongens zijn na het korte nachtje moe en snel aangebrand… en dat is met vlagen onderweg niet altijd even gezellig. De “kijk nou eens naar buiten, geniet, kijk een ree, gans of koe” werkt aan het einde van de middag niet meer helaas. Op de camping ontdekken de jongens een leeg zwembad, een springkussen en een speeltuin. Maar de kraan op onze kampeerplek zorgt voor de meeste plezier. Ravi en Bodhi trekken hun zwembroek aan hebben de grootste lol. We halen een patatje en eten deze voor de camper in de laatste zonnestralen op, wát heerlijk dit!

Kamperen Achterhoek Engelse Schans
De Engelse Schans, 20 meter hoog met uitzicht op het terrein van de Zwarte Cross

Dag 3; Het laatste dagje kamperen in de Achterhoek

Boven in het camperbusje word ik om 08:30 uur wakker naast Bodhi. Dit was klaarblijkelijk een betere indeling voor een goede nachtrust. We ontbijten in alle rust, het is tenslotte zondag. Rond 12 uur vertrekken we en de eerste bijzondere locatie is een steengroeve waar regelmatig fossielen worden gevonden. We passeren de Zompenvaart Jappe in Borculo en rijden door naar de Witte Wieven in Zwiep. Waar ik als kind een keer ben geweest, maar nu niets meer van herkende. We lunchen hier en de jongens spelen en ontdekken het heksenbos met leuke paadjes.

We komen onderweg ook langs Hof van Eckberge in Borculo en langs Erve Brooks bij Gelselaar. Heb je meer tijd? Boek dan een extra dag of skip een deel van de route. Want dit zijn ook echt leuke plekjes om naar toe te gaan. En ook vanuit Twente zijn deze uitjes in de Achterhoek goed te doen voor een dagje.

Via het prachtige Vorden, waar we een ijsje eten, rijden we terug naar Zelhem. Waar ons weekendje kamperen in de Achterhoek eindigt. Ik heb zelf het laatste stukje gereden dat maakte mijn ervaring helemaal compleet.

Bij deze wil ik Arjan van Vauway ongelooflijk bedanken voor zijn gastvrijheid. Hij heeft gelijk, de Achterhoek is mooi en vriendelijk. En daarbij, ook nog eens lekker dicht bij huis! Wil je ook een weekend of midweek retro kamperen in de Achterhoek? Neem dan een kijkje op Vauway.nl.

Kamperen Achterhoek T3 Volkswagen
Bodhi nam zijn eigen Volkswagenbusjes mee

Deze blogpost over retro kamperen in de Achterhoek is tot stand gekomen in samenwerking met Vauway. In onze disclaimer lees je hier meer over.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.