Rondleiding bij Kaasboerderij Kaamps

Landgoed Kaamps is een begrip in Deurningen en omstreken. Maar wist je dat er meer is dan de boerderij en de bijbehorende winkel, waar heerlijke kaas en andere lekkernijen verkocht worden? Zo kun je er onder andere high-tea’en in de brasserie. Maar ook worden er heel veel verschillende activiteiten georganiseerd. Wij zijn er vandaag voor een rondleiding op de kaasboerderij.

Rondleiding met kinderen

Mijn vriendinnen en ik proberen eens in de zoveel tijd wat te ondernemen met alle kinderen erbij. Onze 10 (jeetje) kinderen zijn tussen de 3 en 9 jaar oud. Het is dan ook wel altijd een beetje puzzelen wat leuk is om te doen. De kinderrondleiding bij Kaamps is het meest geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12. Onze driejarigen hobbelen dit keer dus maar gewoon even met de rest mee. Deze rondleiding is voor groepen te boeken, zoals wij hebben gedaan. En daarmee natuurlijk ook heel geschikt voor een familiedag of als uitje met je club.
Maar ook zonder grote groep kun je aan de rondleiding deelnemen. Iedere dinsdag en donderdag t/m oktober kun je een plekje bij de inlooprondleiding reserveren. Heel leuk ook als activiteit tijdens de herfstvakantie!

De kaasboerderij

We beginnen met een rondleiding op de kaasboerderij. ‘De juf’, zoals de kinderen haar noemen, laat het hele proces vanaf de stal tot aan de winkel zien. Echte stadskinderen zoals die van ons moeten misschien even wennen aan de grote dieren en vooral de geur en de koeienpoep. Gelukkig is daar alle ruimte voor en mogen de kinderen ook alle vragen stellen die ze hebben. Bovendien zijn ze onmiddellijk ge├»ntrigeerd wanneer de poeprobot langsrijdt. Alle onderdelen van het kaasmaken zijn van dichtbij te bekijken, waardoor ook de jongere kinderen het heel goed kunnen volgen. Er zit zowel vaart als variatie in de tour, want van de koeien gaan ze door naar de melkrobot en aan de andere kant van de schuur is meteen het hele proces van het kaasmaken zichtbaar. Van de lopende band waarop de kazen geperst worden tot het zoutbad en de planken waarop de kazen moeten rijpen. Dat houdt de kinderen ook geboeid. Al was een korte break, omdat ze stuk voor stuk even op de tractor willen zitten, natuurlijk wel noodzakelijk.

De film

Na de rondleiding gaan we naar ‘de filmzaal’. In de grote ruimte staan er voor de kinderen al kannen ranja klaar. Wij krijgen een kop thee en koffie en nemen plaats aan de lange tafel. Hier liggen placemats waarop vragen staan over het proces van kaas maken. Gelukkig hoeven ze het nog niet gememoriseerd te hebben van de rondleiding. Want nu wordt op een groot scherm het hele proces nog een stapje voor stapje getoond en telkens is er daarna een vraag te beantwoorden. Dat is prima te doen voor de bende kinderen die wij bij ons hebben. Ze zijn heel geboeid en erg fanatiek om de juiste antwoorden te vinden. Ondertussen kunnen we ook allemaal nog genieten van verschillende blokjes kaas, natuurlijk van de eigen boerderij!

Nog even spelen

Aangezien wij samen nogal goed in de jongens zitten, is het fijn dat ze hierna ook nog even kunnen uitrazen. We halen nog even een lekker ijsje, ook verkrijgbaar op het erf en laten ze daarna nog even los. Genoeg te doen. Er is een leuk speeltuintje, een pingpongtafel, maar ook nog een kleine kinderboerderij met de liefste geitjes. Het kost dan ook echt moeite om de kinderen na ruim twee uur op Landgoed Kaamps weer in de auto te krijgen… terug naar de stad.

Wil je ook een rondleiding, of andere andere activiteit doen bij Kaamps? Kijk dan even op hun website Hier kun je meteen ook online reserveren.

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.