Vakantiegevoel: hoe houd je dat langer vast?

Hoe hou je dat heerlijke vakantiegevoel nou langer vast? Elk jaar zeg ik het weer: ‘En nu ga ik dit relaxte vakantiegevoel héél lang vasthouden!’ Waarschijnlijk heb jij dit ook wel eens gezegd, of zeg je dit net als ik elk jaar…Want ik weet ook dat in de waan van de dag het vakantiegevoel snel weer verdwijnt! Maar dit jaar doe ik het anders! Daarom heb ik me eens ingelezen op internet. En jee! Wat zijn daar veel artikelen over geschreven! Ik ben dus niet de enige! Ik heb de meest bruikbare tips op een rijtje gezet, wie weet heb jij er ook wat aan!

vakantiegevoel

Wetenschappelijk onderzoek naar vakantiegevoel

Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar ‘het vakantiegevoel’. Het blijkt dat je dit gevoel normaliter maar 2 tot 4 weken vast kunt houden, je komt snel weer terug in je ‘natuurlijker gevoel’ van voor de vakantie. Je kunt het gevoel wel verlengen!

Tip 1: vermijd vakantie-inhaal werk.

Zorg ervoor dat je werk af is voor de vakantie en dat je na je vakantie tijd inruimt om werk af te maken wat tijdens je vakantie ontstaan is. Daarna start je met het verdere werk en voorkom je dus dat je meteen dubbelop aan het werk bent. Je out-of-office-reply een dagje verlengen is ook handig hierbij! Ik denk dat dit ook afhankelijk is van de functie die je hebt. Ik werk in het onderwijs en het voordeel daarvan is dat er in de zomervakantie weinig werk bij komt, de leerlingen zijn er simpelweg niet!

vakantiegevoel
Vakantiegevoel vanuit Italië meenemen naar huis

Tip 2: Plan een paar after-vakantie-relax avonden

Door die extra bergen werk die na de vakantie op je liggen te wachten gebruik je je in de vakantie verkregen relax-reserves meteen op. Dat effect ga je tegen door ze beetje bij beetje weer aan te vullen, in de weekenden en avonduurtjes. Plan die ontspan momenten dus in! Geen strijkwas, geen administratieve taken, geen ‘moetjes’ gedurende je vrije tijd in de week na je vakantie. Maar zoveel mogelijk relaxte dingen: wijntjes drinken in de tuin, eten met vrienden, sporten of een avondje lezen in bad. Waar jij ook blij en relaxt van wordt: plan dat deze week in.

Tip 3: Kook lokale gerechten om het fijne vakantiegevoel vast te houden

Pizza uit Italië, Paella uit Spanje of vlaai uit Limburg, op vakantie smaakt het altijd lekkerder! Ga het thuis ook lekker zelf maken! Spaans muziekje erbij, en je waant je weer helemaal in de buitenlandse keuken!

vakantiegevoel
vakantiegevoel

Tip 4: Maak iets van je vakantiefoto’s

Hoe leuk is het om door je vakantiefoto’s te scrollen! Wel zo leuk is om er een album van te maken of een mooie foto groot af te drukken. Lijst ze in en zet ze op een plankje aan de muur. Zo kun je ook nog weer eens makkelijk wisselen. Tip: met de app van Albelli maak je je fotoboek heel makkelijk vanaf je smartphone.

Tip 5: Ga thuis ook door met een vakantiegewoonte

Ging je op vakantie elke ochtend even wandelen? Begon je met een koude douche? Houd dat thuis vol! Zo creëer je je eigen relaxte gewoontes! Als het je gewoonte was om op vakantie al ’s middags te starten met een lekkere cocktail moet je daar misschien nog even over nadenken, want of dat zo’n handige gewoonte is om thuis vol te houden…

vakantiegevoel
Deze kleuren!

Tip 6: Boek alvast een nieuwe vakantie

Dit is een goede tip! Alleen de voorpret zorgt al voor een lekker gevoel. Wil je nóg meer voordeel uit je vakantie halen? Als je in plaats van één lange vakantie een aantal kortere vakanties of een weekendje weg boekt, kun je nóg meer van dat fijne vakantiegevoel profiteren.

vakantiegevoel vasthouden

Nog veel meer tips om je vakantiegevoel vast te houden…

Uiteraard kunnen we nog veel meer bedenken, draag je vakantieparfum, luister naar je vakantiesongs, maak wat vaker herinneringen met z’n allen, zet je souvenirs onder een mooie stolp, zet de verwarming hoog en ga lekker picknicken in je bikini in de woonkamer! Heb jij nog goede tips om het vakantiegevoel vast te houden? Laat het me weten! Ik wens je veel werkplezier en een relaxte tijd tot de volgende vakantie!

Over Famke

Meer blogs van Famke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.