Allergievriendelijk uit eten met kinderen: lunch

Allergievriendelijk eten met kinderen is een hele opgave. De kok moet verstand hebben van allergenen en ingrediënten waarmee hij of zij werkt, de keuken goed schoonhouden, zodat er geen kruisbesmetting kan plaatsvinden en ten slotte de wil hebben om iets lekkers voor je te maken. Om dineren makkelijk te maken voor mensen met een specifiek dieet, schrijf ik een vierluik over allergievriendelijke eettentjes. In dit laatste deel gaan we lunchen!

Bagels & Beans – Enschede

De allerleukste Bagels & Beans van Nederland zit in Enschede. Niet alleen omdat het een ruime zaak is met knusse zitjes, een internationaal publiek en bevlogen medewerkers. Ook omdat dit de enige vestiging is die naast de reguliere menukaart een speciale vegan menu voert. Vegan eten is vrij van een heleboel diergerelateerde allergenen, dus meteen geschikt voor vele diëten. Daarnaast zijn er weinig etablissementen in Twente die zo correct en transparant omgaan met voedselallergieën. Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen door eigenaresse Betsie, die aangeeft op de hoogte te zijn van onze dieetwensen. Aan tafel krijgen we de speciale allergenenkaart. Je ziet direct welk lekkers past binnen jouw dieet met behulp van een handige tabel. Ook kan je de uitgebreide instructie voor medewerkers lezen, zodat je ziet hoe het personeel omgaat met allergenen. Hier kan het bijna niet misgaan.

Meestal ben ik al blij als er überhaupt iets allergievriendelijks op het menu staat. Bij Bagels & Beans in Enschede is de keuze reuze voor élke allergie. En alles is vers. Van de smakelijke theetjes en sapjes tot de lekkere ontbijtjes en verrukkelijke bagels. Mijn vriend, lactose-intolerant als hij is, gaat voor de Meatless Magic, een stoere plantaardige burger vol textuur en smaak. Mijn jengelende dreumesje is eindelijk even stil door haar volkoren bagel met vegan creamcheese en avocado. Ik geniet van de vegan falafelsalade met huisgemaakte srirachamayo. Als afsluiter bestellen we Betsie’s zelfgebakken worteltaart met de meest heerlijke, friszoete frosting die ik ooit proefde. En nog vegan ook!

Of je nu een allergie hebt of niet, dit is een walhalla voor foodies. Dit plus de kindvriendelijkheid en oprechte gastvrijheid van het personeel maken dit een unieke plek in Twente. Zelfs in Nederland, durf ik wel te zeggen. Dikke vette kudo’s voor Rob, Betsie en hun top medewerkers.

Van Doorn & Doorn – Enschede

Allergievriendelijk uit eten: lucnh

In een eeuwenoude boerderij omgeven door moderne woningen in de hippe Enschedese wijk Roombeek vind je lunchspot Van Doorn & Doorn. En daar houdt de tegenstelling niet op. Hier serveren ze ‘healty food with a guilty pleasure’. Gezond eten met een knipoog. Zoals een healthy kapsalon, de snackbarfavoriet met in dit geval zelfgemaakte zoete aardappelfriet. Een vegetarische hot dog. En gezonde yoghurtbowls met overheerlijke toppings. Klinkt goed, toch? Op een regenachtige zaterdag nemen we de proef op de som. Bij aankomst vallen meteen de twee grote speeltuinen aan weerszijden van het pand op. Ideaal voor de kids. Maar ook op een druilerige dag als deze hoeven de kleintjes zich niet te vervelen. Ze kunnen tekenen, puzzelen en op ontdekkingstocht door het stijlvolle interieur dat een intrigerende collectie apenlampen huisvest.

De keuken biedt een uitgebreide menukaart met glutenvrije, lactosevrije, notenvrije, gelatinevrije, koolhydraatarme en vegan gerechten. Mijn vriend kiest de lactosevrije biologische black angus burger, ons dochtertje krijgt de french toast met kokos, vers fruit en maple syrup en ik ga voor de vegan sandwich met pulled jackfruit. Gastvrouw Tori Doorn vertelt enthousiast over de nieuwe menukaart die in oktober gelanceerd zal worden. Dan komt er zelfs een aparte vegan afdeling op de kaart. Een vegan high tea is nu al mogelijk. Ideaal voor mensen met een diergerelateerde allergie of intolerantie. Naast een lekkere lunch kan je hier ook terecht voor feesten en partijen en sinds kort kan je zelfs vergaderen op de bovenste verdieping van de sfeervolle boerderij. Een plek om naar terug te keren.

Allergievriendelijk uit eten met kinderen: Tips van ervaren ouders

Vettt-lezeres Zelda tipt Etn Saladebar in Enschede. Gastvrouw Lotta houdt rekening met een heleboel allergieën en intoleranties. Haar gezonde salades en wraps zijn niet voor alle kritische kleine eters maar Zelda’s kinderen zijn dol op ‘konijnenvoer’ en komen hier graag. Lezeres Carine neemt haar zoon met koemelk-allergie graag mee naar Cakes & Shakes in Oldenzaal. Naast zoetigheid kan je hier ook terecht voor een allergievriendelijke lunch. Ze tipt de sandwich met melkvrije, huisgemaakte tonijnsalade.

Lezeres Samantha uit Ootmarsum heeft nog algemeen advies voor ouders van kinderen met een voedselallergie of -intolerantie: verwacht niet teveel van keukens, dan kan het ook niet tegenvallen. Een nuchtere opmerking met een waarheid als een koe. Maar ik hoop dat je na deze vierluik, waarin we allergievriendelijke hotspots op het gebied van lunch, diner, pannenkoeken en taart bespraken, hebt ontdekt dat je tegenwoordig ook in Twente juist heel veel kan verwachten op het gebied van allergie- en dieetvriendelijk uit eten.

Allergievriendelijk uit eten met kinderen: meer blogs

In dit vierluik over allergievriendelijk uit eten met kinderen verschenen eerder:

Taart & ander lekkers

Pannenkoeken in Twente

Dineren

Over Marisa

Meer blogs van Marisa lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.