Allergievriendelijk uit eten: pannenkoeken in Twente

Lezer, heb meelij met de arme zielen die door hun voedselallergie of -intolerantie nooit eens zorgeloos uit eten kunnen. Altijd maar weer hopen dat de kok begrijpt waar je allergisch of intolerant voor bent, kennis heeft van de ingrediënten waar hij/zij mee werkt en niet per ongeluk in boter bakt als je lactose-intolerant bent. Om dineren makkelijk te maken voor mensen met een specifiek dieet, schrijf ik een vierluik over allergievriendelijke restaurants. Met vandaag: pannenkoeken in Twente!

Typisch Hollands?

Pannenkoeken. Het perfecte comfort food na inspannende activiteiten in de buitenlucht. Of je nu gewandeld, gefietst of geravot hebt, zo’n Hollandse beloning gaat er altijd in. Hoewel, zo Hollands zijn pannenkoeken niet. Elk land heeft zijn eigen versie. In de Verenigde Staten eet men pancakes als ontbijt, in Australië is het een nagerecht en de Duitsers eten hun Pfannkuchen in reepjes bij de soep. In Zweden doet men er slagroom op, in Japan varken in zure saus en in Nederland deponeren we elk eetbaar ingrediënt op onze pannenkoek, resulterend in de meest oneetbare creaties. Zo bestelde ik laatst een doorgekookte broccoli pannenkoek met rauwe ui, op de menukaart verleidelijk omschreven als ’Oma’s moestuin verrassing’. Dan snap je weer even dat volgens onderzoek stroop en poedersuiker nog steeds ons favoriete pannenkoekenbeleg is.

Pannenkoeken in Twente

Twente is gezegend met een hoge pannenkoekenhuisdichtheid. Waar je je ook bevindt, heel ver hoef je nooit te rijden voor een pannenkoek. Maar hoe is het gesteld met de allergievriendelijkheid van de pannenkoeken in Twente? Ik heb alle pannenkoekenhuizen getest (note to self: reactiveer sportschoolabonnement) en kan alleen maar concluderen dat ze vrijwel allemaal rekening houden met de allergische, dan wel intolerante medemens. Vrijwel elk etablissement biedt tegenwoordig een menukaart met dieet-opties. De reden? Pannenkoeken zijn eenvoudig aan te passen aan dieetwensen. Is dat even goed nieuws! Dit zijn mijn zes aanraders.

De Pannekoekenbakker – Holten

De gemeente Holten en pannenkoeken go way back. In 1990 werd in buurtschap Dijkerhoek de grootste pannenkoek van Nederland gebakken (doorsnee: 10 meter! Hoe dan?). En in 1829 ging het hele dorpscentrum in vlammen op na een ongelukje tijdens het pannenkoeken bakken. In 2018 kwam daar een nieuw wapenfeit bij. Toen opende de Pannekoekenbakker hier het meest kindvriendelijke pannenkoekenhuis van Twente. Want in welk ander restaurant vind je een indoor jungle gym met touwbruggen, glijbanen en klimmuren? En waar anders krijg je bij het kindermenu smulmunten waarmee je kroost zelf leuke cadeautjes kan kopen in een inpandig speelgoedwinkeltje? En dan heb ik de lampen met pannenkoekprint en de verschoonruimte met luiers in alle maten nog niet eens genoemd. Alles is bij de Pannekoekenbakker gericht op beleving. Tijdens Halloween kan je komen griezelen in het versierde restaurant en met Sinterklaas verandert de jungle gym in een Pietenschool waar de kleintjes hun klimdiploma kunnen behalen. Zoals hoort bij een modern bedrijf kun je hier ook terecht met al je allergieën, intoleranties en dieetwensen. Lactosevrij, melkvrij, glutenvrij, eivrij, sojavrij, suikervrij, zoutarm en vegan, het is hier allemaal mogelijk. Er zijn zelfs allergievriendelijke nagerechten verkrijgbaar. En de pannenkoeken? Die zijn heerlijk luchtig. Dikke vettte kudo’s!

pannenkoeken in Twente

Restaurant Watermolen Bels – Mander

Laat ik maar gewoon eerlijk zijn. Ik ben verliefd op deze plek. Het woord ‘ idyllisch’ moet hier zijn uitgevonden. De eeuwenoude watermolen, het luwe terras naast de ruisende Mosbeek, het uitzicht op de hoger gelegen es. Dit is het materiaal waarvan sprookjes zijn gemaakt. En dan ook nog eens een pannenkoekenwalhalla voor mensen met een voedselallergie of -intolerantie. Of je nu geen gluten, lactose, melk, eieren, pinda’s of vlees mag, de keuken tovert altijd een heerlijke pannenkoek op tafel die past bij jouw dieet. Had ik de houten speeltuin, de boomgaard en het dierenparkje al genoemd? Hierbij dan. Gaan. En als je er toch bent, sla het Springendal en het Dal van de Mosbeek niet over.

Pannenkoekerie In Den Markenrichter – Ambt Delden

Boerderij In Den Markenrichter in Ambt Delden is altijd een uitspanning geweest. Vroeger voor ruiter en paard, tegenwoordig voor ouders met kinderen die na een dagje Twickel wel een pannenkoekje lusten. Op het buitenlands aandoende terras zit je heerlijk onder de bloeiende magnolia terwijl je kinderen ravotten in de speeltuin. En binnen kun je je vergapen aan de antieke snuisterijen hangend aan muur en plafond. De menukaart is alles behalve nostalgisch. Wat opvalt, is de uitgebreide vegetarische kaart. Daarnaast kun je hier terecht voor eivrije, lactosevrije, glutenvrije, melkvrije en vegan pannenkoeken. En voor typisch Twentse tegeltjeswijsheden. Mijn favoriet: A’j gin kop hebt, kö’j nich oet ‘t raam kiek’n.

De Heikamp – Ruurlo

Net over de Twentse landsgrenzen, verstopt in de bossen van het Achterhoekse Ruurlo, vind je dit eigentijdse pannenkoekenrestaurant. Ze bakken er award winning pannenkoeken met bloem van eigen land. Behalve als je geen gluten mag. Dan toveren ze een smakelijk alternatief op tafel. Eigenlijk is geen enkel dieet een probleem voor deze meesterbakkers. Zelfs met een pinda-allergie kan je hier terecht. Bestel je het kindermenu? Dan krijgen je kleintjes een speciale munt waarmee ze duurzaam speelgoed uit de automatiek kunnen vissen. En dan de omgeving. De Heikamp is het startpunt voor vele avonturen. Voor de allerkleinsten is er het kabouterpad. En ben jij de trotse ouder van een of meerdere Tarzans? Bezoek dan het naastgelegen klimbos dat ook geschikt is voor kinderen met een beperking. Duimen omhoog!

pannenkoeken in Twente

‘t Pannekoekhuis – Borne

Een rietgedekt dak, rood-wit geblokte gordijnen en huiselijke sfeer. Dit is een pannenkoekenhuis uit grootmoeders tijd. De menukaart is dat niet. Want mijn grootmoeder heeft nog nooit een hotdogpannenkoek gezien, laat staan een pannenkoek met tataki of carpaccio. De keuken is inventief en tovert de meest onverwachte creaties op tafel. En die maken ze graag voor je in de allergievriendelijke versie. Let op, je betaalt hier wel een meerprijs voor het maken van het speciale beslag. Voor de kinderen is er een leuk speelhoekje. En als ze zich onmogelijk gedragen aan tafel, kun je hier zelfs pannenkoeken afhalen.

Pannenkoekenhoes De Stroper

Vlakbij het paradijselijke landgoed Egheria in De Lutte vind je De Stroper, sinds jaar en dag het adres voor al je pannenkoekenbehoeftes. Ook als je glutenvrij, koemelkvrij of eivrij wil eten kan je hier terecht.  Als het regent is er vermaak in de vorm van een rustiek indoor speelhuisje met houten speelgoed, compleet met boomstammen als zitjes. Leuk! En bij mooi weer kunnen je kids los in de speeltuin. Zijn ze in een avontuurlijke bui? Dan kunnen ze verkleed als heks of tovenaar de spannende Oerrr-wandeling maken. Maar wees niet verbaasd als ze na afloop ineens bezwerende toverspreuken murmelen en je proberen weg te toveren..

Pannenkoeken in Twente

Tips van andere ouders

Vettt-lezeressen Dorien, Daniëlle en Judit weten hoe het is om uit eten te gaan met een allergie of intolerantie. Dorien tipte Poppies Pannenkoekenboot in Almelo, een heuse klipper uit 1908 verbouwd tot drijvend pannenkoekenrestaurant. Eet je bemanning gluten- of lactosevrij? Dan is dit een prima plek om aan te meren. Daniëlle’s dochter is allergisch voor koemelk, ei en soja. Zij gaat graag naar Klein Afrika in Oldenzaal. Niet alleen vanwege de allergievriendelijke pannenkoeken maar ook omdat het speelstrand en het dierenpark met wasberen, wallabies en struisvogels altijd weer een leuk avontuur is. Judit raadt ten slotte Mr. Pancake in Enschede aan. Ze heeft hier goede ervaringen met gluten-, lactose-, soja en appelvrije pannenkoeken.

Allergievriendelijk uit eten: de volgende keer

Comfort food is heerlijk, maar je wilt weleens wat anders voor je kids bestellen dan pannenkoeken, pizza of patat. Gewoon een lekkere en gezonde maaltijd. In een kindvriendelijk restaurant. Waar ze rekening houden met allergieën en intoleranties. Of vraag ik nu teveel? De volgende keer: allergievriendelijk dineren! Jouw tips zijn welkom in de comments.

Nog meer pannenkoeken in Twente? Vettt bezocht eerder deze pannenkoekenhuizen:

Poppies pannenkoekenboot
5 keer pannenkoeken

Over Marisa

Meer blogs van Marisa lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.