DIY: Maak zelf een poppenhuis in een koffertje

De decembermaand komt eraan! Voor veel ouders en opa’s en oma’s betekent dat dat ze druk zijn om Sinterklaas en de Kerstman een handje te helpen. Persoonlijk vind ik het geweldig om een surprise of decembercadeautje te maken, zoals dit poppenhuis in een koffertje. Kinderen vinden het vaak ook fantastisch om een cadeau te krijgen dat niet kant-en-klaar gekocht is. Vind jij het ook leuk om zelf een cadeau te maken? Dan heb ik deze super VETTTe DIY tip: maak zelf een poppenhuis in een koffertje. Moeilijk? Nee hoor, als ik het kan, kan jij dit ook.

Een poppenhuis in een koffertje: wat heb je nodig?

Wat heb je nodig om zelf een poppenhuis in een koffertje te maken? De basisbenodigdheden zijn:

  • een koffertje
  • restjes behang en papier dat als wand- en vloerbekleding kan dienen
  • kant-en-klare meubeltjes van hout, plastic of Playmobil (Lidl, Action etc.)
  • schaar/hobbymesje, lijm en een liniaal
  • restjes stof en eventueel wol
  • decoratie en aankleding
  • luxe paper-block van bijvoorbeeld de Action
  • eventueel zijdeglans of hoogglans lak voor binnen of hobbyverf (+ schuurpapier en kwast)
DIY poppenhuis maken in koffer

Wat voor een poppenhuis ga je maken?

Als je zelf een poppenhuis in een koffertje gaat maken, is het handig om te bedenken wat je wilt gaan maken. Maak je een woonkamer, een slaapkamer of een keukentje? Wil je één of twee woonlagen in het poppenhuis? Wil je een poppenhuis dat zowel als slaapkamer en als woonkamer kan fungeren? Het is ook praktisch om te bedenken met welke poppetjes jouw (klein)kind in het poppenhuis gaat spelen. De hoogte van een poppenhuis poppetje is immers anders dan de hoogte van een Sylvanian familielid.

Voor wie ga je een poppenhuis maken?

De volgende vraag bij deze DIY is net zo belangrijk. Namelijk: voor wie ga je een poppenhuis maken? Bij poppenhuizen denk je vaak aan pastelkleuren met veel bloemetjes en kant. De meeste meiden houden namelijk wel van poppenhuizen. Maar waarom zou je geen poppenhuis voor jongens kunnen maken? Door het gebruik van stoere materialen en kleuren kan je ook een VETTT gaaf poppenhuis maken, bijvoorbeeld voor Playmobil liefhebbers. Welke man wil tegenwoordig niet zijn eigen mancave?

Waar begin je mee?

Als je een poppenhuis koffertje gaat maken, begin dan met het behangen van de muur. Met muur bedoel ik: het brede gedeelte van de binnenkant van de koffer. Ik sloeg zelf deze stap over. Ik had geluk dat ik een koffertje trof met een bruikbaar patroon aan de binnenzijde.

Poppenhuis maken in koffertje

Ga vervolgens over tot het ‘leggen’ van de vloer. Als je het koffertje openklapt, gebruik je het grootste oppervlakte, de kant met de lage rand, als vloer. Natuurlijk begin je eerst met opmeten. Want: meten is weten. Voor mijn koffertje gebruikte ik een restant van behang met een ‘houtlook’ structuur. Je kan ook andere materialen gebruiken: houtjes, zeil, papier, tapijt etc. Behang is makkelijk te knippen en te snijden. Ik gebruikte gewone hobbylijm om het behang in de koffer te plakken. Voor andere materialen kan een andere lijmsoort wellicht beter uitpakken. Houd met het leggen van de vloer er wel rekening mee, dat het handig is als de koffer ook nog dicht kan, zodat je het poppenhuis makkelijk mee kunt nemen.

De inrichting

Als je de muren voorzien hebt van behang en de vloer is ‘droog’, dan kan je daarna meteen over naar de leukste fase: de inrichting. Zoals ik al zei: deze DIY is niet moeilijk. Ik kocht via de Lidl webshop twee doosjes met poppenhuismeubels. Een doosje met slaapkamer meubilair en in de ander zat woonkamer inrichting. De meubels van de slaapkamer heb ik uiteindelijk overgeschilderd met een lak dat geschikt is voor hout. De kleur ‘bosbesblauw’ vonden wij mooier, dan de oorspronkelijke rode meubels.

De aankleding van de wanden

De inrichting van het poppenhuis kan je natuurlijk helemaal aanpassen aan de smaak van het kind (of die van jezelf natuurlijk). In mijn poppenhuis gebruikte ik de ‘Pritt poster buddies’ om de schilderijtjes op de muur vast te maken. Door de ‘poster buddy’ kan je de aankleding op de wand eenvoudig variëren. Een deur of raam op de wand kan een leuk effect geven.

Decoreren van het poppenhuis

Voor de finishing touch gebruikte ik afbeeldingen van gestanste vellen van een luxe paper block van de Action. In het blok met papier zaten afbeeldingen van planten, maar ook vazen, lampjes en zogenaamde schilderijen. Het poppenhuis servies op de foto bracht ik mee als souvenir van mijn tripje naar Volendam. Zo zie je maar weer: wie wat bewaart, die heeft wat.

DIY poppenhuis

Leuke ideeën en DIY tips

Voor het poppenhuis haakte ik zelf twee vloerkleedjes. De grootste is ook te gebruiken als sprei op het bed. De stof van een ander vloerkleedje kreeg ik ooit als staal voor bekleding van een bank mee. Het dekbed en het kussentje in de slaapkamer naaide ik met de hand van een restje stof. De matras van het bed knipte ik van een vel vilt.

Nog een paar leuke ideeën:

  • je kan natuurlijk ook zelf de poppenhuismeubels maken, bijvoorbeeld van hout, kurk of karton. Op internet zijn er genoeg voorbeelden te vinden van leuke DIY. Je kan het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt.
  • schrijf of schilder de naam van het kind aan de buitenkant van de koffer. Dat maakt het koffertje helemaal persoonlijk.
DIY poppenhuis maken

DIY poppenhuis: de budget variant

Vorig jaar maakte ik als Sinterklaas surprise twee poppenhuizen in schoenendozen voor mijn nichtjes. Naast de schoenendozen maakte ik verder alleen maar gebruik van oude tijdschriften, interieurbladen en folders. Het effect was erg leuk en het kost niets. Wil je weten hoe ik dit deed? Lees dan hierover deze blog over het maken van een poppenhuis met een schoenendoos.

Meer inspiratie nodig?

Mijn inspiratie voor leuke DIY poppenhuis inrichting en het maken van het poppenhuis in een koffertje heb ik van Pinterest gehaald. Er staan op Pinterest zo ontzettend veel goede ideeën.

Heb jij zelf ook een poppenhuis in een koffertje gemaakt? Zet jouw foto als inspiratietip op Instagram (of Facebook) met de #vetttleukpoppenhuis en tag @vettt_veel_plezier.

Over Nienke

Meer blogs van Nienke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.