Kleurrijke speurtocht: op zoek naar natuurschatten!

Loes van Metzonderjas.com schrijft iedere maand een gastblog op VETTT. Samen met haar broer Sieb heeft ze het platform Metzonderjas.com waarmee ze andere ouders/verzorgers inspireren om nog meer van het buitenleven te genieten met jouw kind(eren).

Het is lente! De vogels fluiten, de insecten ontwaken, frisgroene bladeren groeien aan bomen en ov-er-al zie je mooie bloemen! De hoeveelheid verschillende kleuren aanwezig in de natuur is immens. Deze kleurrijke speurtocht laat kinderen precies die verschillende kleuren ontdekken!

Het idee van deze kleurrijke speurtocht is heel simpel: Beschilder een eierdoos met een aantal verschillende kleuren en ga buiten opzoek naar iets in deze kleuren. Je kunt de eierdozen samen beschilderen als extra activiteit! Maak je per kind een eigen eierdoos en verf je ze zelf? Ik had twee dozen nét iets anders geverfd en daar werd wat ruzie om gemaakt. Dikke prima. Maar als je daar geen zin in hebt, maak ze hetzelfde haha!

Wat heb je nodig?

  • Een lege eierdoos
  • Een schaar
  • Verf
  • Een kwast

Voor de verf kun je de meeste verf wel gebruiken, plakkaatverf bijvoorbeeld of acrylverf. Ga je de eierdozen samen beschilderen, let dan op of je de verf weer uit je kleren kunt wassen. Je kunt natuurlijk ook een schort gebruiken. Ik gebruik zelf vaak acrylverf omdat het zo’n mooie heldere kleur afgeeft. Waterverf kan ook, maar geeft wel een iets minder diepe kleur af.

Voor wie is deze kleurrijke speurtocht geschikt?

Deze speurtocht is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Wij hebben ook onze kleine van 1,5 mee laten doen. Die begon echter als een malle van alles te plukken en snapte het kleuren-principe nog niet. Het was wel gezellig om hem erbij te betrekken. Ik heb voor beide kinderen een doosje geverfd. We hebben uiteindelijk samen één doosje gebruikt.

Dit is een goed moment om kinderen meer uit te leggen over wildplukken. Volg deze drie basisprincipes:

  1. Pluk alleen bloemen waar er veel van staan
  2. Pluk niet meer dan je nodig hebt
  3. Pluk alleen de bloem, niet de wortel

Overigens hebben een deel van de bloemen er geen last van als ze geplukt worden. Viooltjes bijvoorbeeld. Als je daar de bloem van plukt, maakt deze bloem gewoon een nieuwe aan!

makkelijke en budgetvriendelijke buitenactiviteit

Heb jij zelf nog leuke tips om de natuur te ontdekken?

Heb jij zelf nog leuke tips om de natuur te ontdekken of leuke blogs waar we tips kunnen vinden? Laat gerust hieronder een bericht achter, vinden we leuk!

Over Loes

Meer blogs van Loes lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.