Fruitwaterrecepten – heerlijke zomerse dorstlesser

Na het zien van een tv-programma of het lezen van een artikel grijpt het me weer helemaal aan. De enorme hoeveelheid suiker die wij ongemerkt op een dag naar binnen krijgen. Het liefst ga ik dan rigoureus te werk en wil ik alles direct aanpakken. Helaas blijkt dit elke keer weer een utopie in een gezin met 3 jonge kinderen waarvan er 2 best lastige eters zijn. Het gemak wint het dan toch vaak van de strijd. Wat dan wel? Eerst maar eens klein beginnen deze keer. Stap 1: het drinken. Fruitwater lijkt mij een mooi alternatief voor al die zouthoudende drankjes. 

Stap 1: Een limonadetap voor het fruitwater

Op de zomerse dagen wordt er heel wat weg gedronken in huize de Beer. Wat is er nou leuker dan samen met je kinderen drinken te maken. Dat drinken dat ze vervolgens zelf mogen tappen.

Op naar de Hema dus voor een limonade tap met bijpassende houder. Ideaal. Door de houder staat de tap op hoogte zodat er een glas of beker onder het tapje kan staan. Tevens staat de tap stabiel zodat het makkelijker tappen is voor kinderen. Deze van de Hema is online inmiddels uitverkocht, bij Bol.com scoor je een vergelijkbare limonadetap voor 19,95.

fruitwater

De voordelen van fruitwater

Naast dat fruitwater lekker fris is, is het tevens de perfecte manier om je vochtbalans op peil te houden. Ik drink zelf veels te weinig op een dag. De aanbevolen hoeveelheid van 1,5 tot 2 liter per dag haal ik zelden. Doordat de tap in de keuken staat en er zo gezellig uitziet, pak ik zelf ook eerder wat te drinke. Voor mij is dit dus een perfect middel om wel richting die hoeveelheid te komen.

Welk fruit gebruik je voor fruitwater?

Samen met de kinderen gaan we naar de markt om inkopen te doen. De kinderen willen eerst de combinatie van aardbeien, sinaasappel en appel testen. Met de aardbeien, sinaasappel en appel gaan we naar huis. We wassen het en snijden het en heet gaat de kan in.

We voegen water en verkoelende ijsklontjes toe en jawel, er wordt de hele dag flink getapt en gedronken door zowel de kinderen als door mijzelf. De volgende keer doen we wat rustiger aan met de sinaasappel en laten we de schil buiten de tap. De schil geeft een wat bittere smaak af. .

Het is even testen en uitproberen welke verhouding je het lekkerst vind. Maar al testende (drinkende) verdwijnt er een mooie hoeveelheid gezond vocht naar binnen. En daar was het mij nou net om te doen!

fruitwater

De tap behoort inmiddels tot de standaard keuken uitrusting. Ondanks dat de nieuwigheid er vanaf is blijven de kinderen zelfstandig door tappen. Er word niet eens meer gevraagd naar limonade. Doel bereikt!

Lekker fruitsoorten in je fruitwater:

Aardbeien, perzikken, necatarines, appels, sinaasappel, ananas, watermeloen, kersen (wel even de pit verwijderen), frambozen, blauwe bessen, bramen en rode bessen doen het erg goed in fruitwater.

Voor een extra twist kan je gaan combineren met kruiden zoals munt, tijm, gember, basilicum en zelfs kaneelstokjes.

Onze persoonlijke favoriet is toch wel limoen gebleken. Heerlijk fris en niet zo zuur als citroen. Voeg de limoen in schijfjes toe aan het water en laten trekken. Je kan er eventueel ook nog wat takjes munt aan toevoegen. Ook erg lekker.

Op de blog Happy Single Moms vind je een aantal recepten voor lekkere fruitwaterrecepten voor kinderen.

Tips voor het maken van je fruitwater

  • Was het fruit altijd voordat je het in het water doet.
  • Het fruit heeft wel even nodig om te trekken. Na ongeveer 2 uur is het fruitwater goed op smaak.
  • Zachte fruitsoorten kun je prima wat uitknijpen voor extra smaak uitgifte
  • Je kan de tap steeds bijvullen met vers water. Na ongeveer 4 rondes word de smaakafgifte minder.
  • Je kunt ook diepvriesfruit gebruiken.
  • Voeg wat extra fruit toe in de beker van je kind. Ziet er leuk uit en ze prikken als bonus nog wat extra fruit mee naar binnen.

Wat zijn jouw favoriete fruitwater combinaties?

Ik ben benieuwd wat bij jullie thuis een goede fruitwater combinatie is!

Over Danielle

Meer blogs van Danielle lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.