De 16 beste inpaktips voor een kampeervakantie

Het is weer bijna vakantie. De campings zijn geboekt. Check. De auto heeft een beurt gehad en is vakantieproof. Check. De laatste dingen afronden op het werk en de kids hebben (bijna) vakantie. Dubbelcheck. Maar er is nog één ding dat jou dwars zit: kamperen met kinderen is fun. Maar hoe krijg je toch alle kampeerspullen in de auto mee? Ga jij ook kamperen met je gezin? Met veel plezier deel ik de 16 beste inpaktips voor een kampeervakantie met een gezin.

inpaktips voor een kampeervakantie voor een kampeervakantie

Campingpraat

Twee jaar geleden reden we in een Ford Fiesta met dakkoffer naar een camping in de Dordogne. Toen we daar eenmaal gesetteld waren, bleek al gauw dat wij het gespreksonderwerp van het campingveldje waren. Hoe was het mogelijk dat we met twee volwassen en één kind, zoveel spullen bij ons hadden in die auto? En daarnaast ook nog eens twee ruime tenten? Tja, we hadden de buren heel wat uit te leggen tijdens de afwassessies in het sanitair gebouw.  Kwestie van efficiënt inpakken. Je snapt wel dat ik met veel enthousiasme mijn beste inpaktips voor een kampeervakantie gedeeld heb met mijn medevakantiegangers.

Factoren om rekening mee te houden

Ga je kamperen met je gezin? Dan heb je een paar factoren om rekening mee te houden als je met de auto op vakantie gaat. Denk hierbij aan:

 • Welke kampeer- en vervoersmiddelen heb je ter beschikking?
 • Waar ga je naar toe?
 • Gezinssamenstelling

Mis je er nog eentje? De factor: hoe lang ga je weg? Ik denk persoonlijk dat het niet zo heel veel uitmaakt of je 1 of 2 weken op vakantie gaat. De meeste kampeerspullen heb je gewoon nodig. Als je 3 of 4 weken gaat kamperen, heb je hooguit iets meer kleding en handdoeken nodig.

Groot, groter, grootst

De wijze waarop je naar de camping reist speelt een grote rol. In een grote stationwagen met dito kofferbak ruimte pak je vanzelfsprekend meer in, dan in een Ford Ka. Als je met de caravan of vouwwagen reist heb je ook veel meer inpakruimte ter beschikking. Mijn beste inpaktips voor een kampeervakantie met een gezin, zijn gebaseerd op een kampeervakantie met tent én een auto zonder aanhanger. Maak keuzes in wat je mee neemt op basis van de middelen waarover je beschikt. Dat helpt enorm in het maken van een goede paklijst. Wat moet je écht meenemen? En wat kan je op de vakantieplek eventueel ook aanschaffen?

Waar gaat de reis naar toe?

inpaktips voor een kampeervakantie

Ik ben van mening dat de reisbestemming ook wel bepalend is voor de hoeveelheid ‘zooi’ die je nodig denkt te hebben. Als jullie reisdoel een warme bestemming is, heb je vanzelfsprekend minder dikke truien nodig, dan dat je naar het hoge Noorden vertrekt. Bedenk dus van te voren goed wat voor soort kleding je allemaal nodig hebt. Kom je kleding tekort of zijn de avonden kouder dan verwacht? Je bent echt niet de eerste die een extra bikini of een fleecedeken koopt op vakantie.

Gezinssamenstelling

Voor het meenemen van vakantiespullen hebben wij een ideale gezinssamenstelling. Het is voor een kind alleen natuurlijk niet altijd even makkelijk en gezellig om alleen met je ouders op pad te gaan.
Maar met drie personen reizen heeft ook zo zijn voordelen: er is weinig discussies over welk luisterboek er nu weer op mag, er is geen ruzie achter in de auto én je hebt een extra plek om spullen mee te nemen. Op de extra passagiersstoel is genoeg plek voor beddengoed of kussens. Wij letten altijd wel goed op wat we op deze plek vervoeren. Goed bevestigen is een must en zachte materialen op de achterbank is een pré. Het mag ook duidelijk zijn dat de leeftijd van de kinderen zeker ook een rol speelt in hetgeen je meeneemt. Voor een baby heb je misschien niet zulke grote kledingstukken nodig als voor een puber. Maar je sleept vaak een heleboel andere bagage mee. 

Inpaktips voor een kampeervakantie: de beste gadgets voor een kampeervakantie

 • Packing cubes en organizer bags. Sinds vorig jaar zweer ik erbij. Geen gedoe meer met grote (inflexibele) tassen. Houd het klein en compact. Dat pakt zoveel makkelijker in. Je kunt ze tegenwoordig overal voor een leuk prijsje kopen. Check van tevoren wel de kwaliteit. Het is fijn dat de ritsen na 2 weken vakantie vieren ook weer dicht kunnen. Deze set koop je bij de Hema voor 14,95.
  inpaktips kampeeervakantie
 • Vacuümzakken: vorig jaar kocht ik vacuümzakken die je zonder stofzuiger kan gebruiken. Onze kussens pasten er precies in. Ideaal. Een paar reserve zakken voor de terugreis zijn nooit weg natuurlijk.
 • Opvouwbare keukenspullen: ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik heb bijvoorbeeld: een opvouwbare emmer, een opvouwbaar vergiet, een opvouwbare afwasbak, opvouwbare & hersluitbare bakjes in drie maten. Er is zoveel verkrijgbaar op dit gebied. De set uit de link komt van Bol.com, maar bij Decathlon is hier ook veel voor te vinden.
 • Microvezel handdoeken: wij zijn echt om. Ze gaan bij ons mee in verschillende soorten. We hebben eerst een jaar proefgedraaid met allemaal één groot exemplaar. Dat beviel zo goed dat we volledig overgestapt zijn op de microvezel doeken in verschillende formaten. Te koop bij de Hema of bij Decathlon.
 • Hamam doeken in verschillende maten zijn ook ideaal voor verschillende doeleinden. En ook al heb ik geen kind meer in de luiers: hydrofiele doeken gaan hier elk jaar weer mee op vakantie. Compact en snel droog. Dit is echt een ruimtepakker.
 • Reisflesjes: iedereen kent ze wel. De kleine (navulbare) flesjes. Maar ook wel eens bedacht dat de lege exemplaren handig zijn voor: (af)wasmiddel, olijfolie en kruiden?
 • Neem geen grote snoepzakken of bakken met groente en fruit mee. Ik gebruik platte bakken die bedoeld zijn om schroeven of Lego op te bergen. Verder koop ik altijd een paar hersluitbare zakken met een zipper die ik de hele vakantie voor allerlei zaken gebruik. Even uitspoelen en klaar voor (her)gebruik.
inpaktips voor een kampeervakantie

De beste inpaktips voor een kampeervakantie

 • Neem versleten keukentextiel en oude, niet meer herdraagbare, kleding mee als je naar de camping gaat. Ze mogen nog een laatste ronde hun eer bewijzen en daarna kunnen ze de container in. Dat scheelt weer ruimte voor op de terugweg.
 • Wees kritisch tijdens het inpakken: heb je dit echt nodig? Of ga je een paar keer een extra (hand)wasje doen? Tegenwoordig kan je in Frankrijk zelfs al bij de hypermarchés of een tankstation een was draaien voor een kleine bijdrage.
 • Noteren = leren. Houd tijdens de vakantie een lijstje bij met de meest gedragen kledingstukken. Blijkt na afloop van je vakantie dat bepaalde kledingstukken helemaal niet gedragen zijn? Misschien is het dan een idee om ze volgend jaar niet meer mee te nemen. Bezwaar deze aantekeningen tussen je vakantiespullen, dan kom je ze volgend jaar vanzelf weer tegen.
 • Combineer kledingstukken. Ik neem op vakantie vaak een paar leggings mee. Deze combineer ik op de wat koelere momenten van de dag met rokjes en jurken. Als de nacht erg koud is draag ik er zelfs eentje onder mijn pyjamabroek. Ik neem voor mijzelf dus geen broeken mee. Dat scheelt veel ruimte. Ideale tip voor mama’s en meiden.
inpaktips voor een kampeervakantie

Nog meer handige inpaktips

 • Ken je auto: meten is weten. Weet hoe groot de kofferbak is en wat je dus allemaal zou kunnen vervoeren. Doe een oefen-inpak-sessie. Pak eerst de grote stukken zoals de tent en tafel in. Dan weet wat er dan nog overblijft aan ruimte.
 • Pak de auto de dag/ avond voordat je vertrekt in. Dat scheelt een hoop gestress bij vertrek.
 • Denk aan zitcomfort voor alle reizigers. Kinderen houden het langer vol als ze lekker zitten.

Dé gouden tip

Oprollen geeft ruimte: rol kledingstukken en handdoeken op. Je weet niet wat je ziet. Vorig jaar heb ik voor het eerst al onze kleding en handdoeken opgerold. Ik kocht verschillende soorten wasnetten met een ritssluiting. Resultaat: we hadden allemaal eigen setjes met wasnetten. Sokken apart, eentje voor het ondergoed, kleding in een groot net. Perfect. Echt een goede aanvulling op de packing cubes. Natuurlijk heeft dit ook zo zijn nadelen: door de gaten in de wasnetjes kunnen insecten kruipen. Maar ja: die insecten kruipen sowieso wel door jouw tent of caravan. Een beetje kampeerder schrikt daar niet meer van, toch?

inpaktips voor een kampeervakantie

Veiligheid boven alles

Bij ons is de regel: veiligheid boven alles. Door schade en schande word je in de loop der jaren wel wijzer. Zware spullen vervoeren wij bij voorkeur in de kofferbak. Vooral als we wat langer reizen, houden we eigenlijk altijd de achterruit vrij, zodat de chauffeur goed uitzicht heeft. Dit is echt geen overbodige luxe hebben we al een paar keer op de snelweg ervaren.
De dakkoffer hebben we inmiddels afgezworen. Soms heb je niet zo veel keuze, maar het gaf ons niet echt een veilig gevoel. Voor vertrek en tijdens de pauze controleerden we altijd of de koffer nog goed (dicht) zat. Ook gebruikten we sjorbanden om de koffer goed te bevestigen. We vervoerden alleen maar lichte spullen in de koffer, zoals kleding. Maar dan wel altijd in een afgesloten zak.

Dit waren mijn 16 beste inpaktips voor een kampeervakantie. Heb jij ook nog goede inpaktips? Lees de blogs van Evelin en Marisa voor nog meer VETTE kampeertips.

Over Nienke

Meer blogs van Nienke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.