Kamperen bij Lolotte: de natuur is je speeltuin

Deze zomer trekken we weer door Europa met onze caravan. Om onaangename verrassingen voor te zijn, checken we voor vertrek altijd uitgebreid onze kampeeruitrusting. Dat doen we door een weekend te proefdraaien op een camping in de buurt. Ik herinner me een groen kampeerterrein in de Achterhoek waar ik als kind vaak langsreed op weg naar oma en opa. Na wat research ontdek ik dat die camping ‘t Klumpke heette en inmiddels is omgedoopt tot ‘Lolotte’, waar spelen in de natuur centraal staat. Echt iets voor ons eenjarige buitenmeisje. Ze doet niets liever dan dennenappels verzamelen, bloemen plukken, over boomstammen klauteren en haar knuffels een modderbad geven, dus vlot naar Lolotte!

Kindercamping Lolotte

Lolotte ligt in het Achterhoekse Neede op de grens met Twente. Het is een grote kindercamping bestaande uit dertien kampeervelden, elk met een centraal speelterrein en kampvuurplaats. Wij krijgen een plek toebedeeld op Avondrust, een veld met ruime kampeerplaatsen voor gezinnen met kinderen van nul tot vijf. De indeling op leeftijd is even wennen. Onze dochter is de jongste en de andere kinderen willen niet met haar spelen, omdat ze hun spelletjes nog niet begrijpt (lees: omdat ze hun zorgvuldig gebouwde zandkastelen vertrapt). Gelukkig vindt ze aansluiting op het buurveld met oudere kinderen die liefdevol met haar omtutten. Het kampeerterrein is autoluw, wat wel zo fijn is met die rondrennende mini’s.

De camping is volop in ontwikkeling. Zo wordt er gewerkt aan nieuwe accommodaties en verschijnen er op het éénouderveld al contouren van iets dat ongetwijfeld een spannende klauterplek met touwbrug zal worden.

Lolotte

Kamperen bij Lolotte: voorzieningen

De camping heeft een gezellige kantine met indoor klimmuur. Hier haal je ‘s morgens op bestelling verse broodjes van de bakker. Als je geen zin hebt om te koken, kan je hier terecht voor gefrituurde snacks. Die mogelijkheid is zo populair dat het personeel de bestellingen nauwelijks aankan.
Gelukkig is het geen straf om te wachten op het sfeervolle, Frans aandoende terras. Ik heb zelfs tijd om ondertussen baantjes te trekken in het buitenzwembad en de camping te verkennen.

Het sanitair is basic en meestal schoon. Je wordt geacht na het douchen de vloer te dweilen, een verzoek dat de meeste gasten netjes inwilligen. Er zijn babybadkamers beschikbaar en er is een familiedouche. Verder is er een wasserette, geen overbodige luxe op een camping waar je een modderbad kan nemen.

Lolotte

Spelen in de natuur

Als je op zoek bent naar een camping met animatie in de vorm van verklede mascottes, playbackshows en een zwemparadijs moet je hier niet zijn. Het vermaak is back to basics: de natuur is je speeltuin. En daarbij is een beetje – of enorm – vies worden de norm. Zo is er een heus modderbad waarin je heerlijk kan zwijnen. Binnen de kortste keren zijn alle frisse kindjes veranderd in onherkenbare smeerpoetsjes. ‘s Avonds worden de allerkleinsten voorgelezen in de zandbak, terwijl de oudere kinderen zich opmaken voor een avontuurlijke zoektocht naar vleermuizen. Andere activiteiten die je kan verwachten op Lolotte zijn een workshop kampvuur stoken, yogales en een trip naar de nabijgelegen boomkikkerkolonie, die ‘s avonds losbarst in een oorverdovend gebrul. Op het krijtbord naast het sanitairgebouw vind je een overzicht van de geplande activiteiten.

Lolotte

Jongensboek

De volgende dag is het met achtentwintig graden volop zomer. We zoeken verkoeling, maar vinden het te druk bij het zwembad. Eigenaar Aart weet raad. Hij kent een geheime zwemplek, middenin de natuur. Met behulp van een landkaart toont hij ons de route. We rijden naar een afgelegen parkeerplaats. Daar gaan we te voet verder. We trotseren brandnetels en bramenstruiken op smalle bospaadjes. Na het beklimmen van een heuvel doemt een schilderachtig tafereel op. Een ruisende beek omgeven door groene velden vol wilde bloemen. We volgen de beek en vinden de bestemming van deze avontuurlijke wandeling. Een klein zandstrandje aan het water, verborgen achter het riet. Wat een droomplek.

Op de terugweg ontdekken we nog een verborgen parel. Een voormalig zwembad, midden in de natuur. Ooit was dit een drukbezocht natuurbad, maar in de jaren ‘90 werd het gesloten. Sindsdien is het terrein teruggegeven aan de natuur en is het bad overwoekerd met waterplanten. Het enige wat nog herinnert aan de voormalige bestemming is het uitkijkpunt van de badmeester en resten van de blauwe zwembadrand. Het is idyllisch en spooky tegelijk. Als in een spannend jongensboek.

Kamperen bij Lolotte: de omgeving

De Achterhoek staat bekend om zijn mooie landschap met oude boerderijen, beken, bossen en kastelen. Je kan hier geweldig fietsen. Sla dan de schilderachtige plaatsjes Geesteren en Gelselaar niet over. Of fiets de zes-kastelen-route door Diepenheim. Heel leuk voor kinderen. Bij Warmelo, het romantische kasteel waar prinses Beatrix en prins Claus hun huwelijksnacht doorbrachten, is een theeschenkerij waar je kan pauzeren met thee en taartjes.

Veruit het leukste uitje voor kinderen is Erve Brooks in Gelselaar. De landerijen rondom de eeuwenoude Saksische boerderij zijn het decor van twee avontuurlijke wandelpaden voor alle leeftijden. Blotevoetenland is een tactiel feestje voor je voeten en het Avonturenpad is een tocht met spelletjes en hindernissen. Verder is er een toffe speeltuin, veel dieren en het mooiste terras van de Achterhoek. Als het regent eet je pannenkoeken in de oude boerderij en kan je los in de spölbarg, een indoor speelparadijs in de oude hooischuur. Liever de Italiaanse keuken? Check Il Campanile in Markelo. Dit award-winning restaurant serveert de heerlijkste specialiteiten.

Voor info en beschikbaarheid check je Lolotte’s website. De geheime zwemplek? Die blijft geheim. Maar als je het Aart lief vraagt, wil hij het je vast vertellen.

Wil je meer overnachtingstips in de buurt? Femke en haar mannen kampeerden bij de Zandstuve en Yvette en haar gezin overnachtten in een heuse boomhut!

Op zoek naar nog meer leuke uitjes in de achterhoek? Je vindt ze hier: blogs over de leukste uitjes met kinderen in de Achterhoek.

Over Marisa

Meer blogs van Marisa lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.