Kamperen met je baby of dreumes: een handleiding

“Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?”, verzuchtte een vriendin toen ik vertelde over mijn vakantieplannen met vriend en babydochter. “Veel te veel gedoe, ga gewoon lekker all inclusive. Nu vliegt ze nog gratis mee”. En daar had ze eigenlijk wel een punt. Lekker liggen in de zon, beetje zwemmen, je niet druk maken over het eten. Maar hoe aanlokkelijk het ook klonk, ik kon mijn plan niet loslaten. Ik droomde van reizen door Europa in onze recent gepimpte caravan. Onze dochter laten zien hoe mooi de wereld is. Rondtrekken van land naar land zonder vastomlijnd plan en maar zien waar onze spontane ideeën ons zouden brengen. We deden het. En het was geweldig.

De wereld door de ogen van je kind

Tip nummer 1: Als je gaat kamperen met je baby of dreumes moet je een aantal bestaande opvattingen over vakantie vieren overboord zetten. Het is namelijk niet meer zo ontspannen als vakantie zonder kind. Je zit vast aan middagdutjes en – met een beetje pech – nachtvoedingen. Maar als je er toch druk mee bent, kan je ondertussen beter wat van de wereld zien! En wat is het een feest om die wereld door de ogen van je kind te zien. De verwondering, de intense beleving van vreugde, de focus op details die jou niet waren opgevallen. Kinderen zien het bijzondere in het gewone. En dat maakt de vakantie leuker dan ooit tevoren.

Missie geslaagd!

Wij konden het plan hebben om een rondreis te maken, het was nog maar de vraag of ons babymeisje er hetzelfde over zou denken. Dus maakten we een afspraak. Als we merken dat ze er geen plezier meer in heeft, gaan we huiswaarts. Na zes weken reizen door Duitsland, Oostenrijk, Italië, Slovenië en Kroatië hebben we die afspraak verbroken. Toen moesten we toch echt eens naar huis. Terwijl zij nog plezier had voor tien. Missie ‘Rondreis door Europa’ geslaagd! Hier een lijst met kampeertips en essentials om van jouw kampeervakantie met baby of dreumes net zo een succes te maken.

kamperen met je baby of dreumes

Kamperen met je baby of dreumes: algemene tips

  • Ga proefkamperen in Nederland. Zo kan je checken of je alles hebt en went je baby of dreumes alvast aan kamperen.
  • Slapen in een ander bedje op een andere plek kan best spannend zijn. Laat je kindje thuis alvast eens slapen in het campingbedje. Zo kan hij/zij wennen.
  • Bereid de autoreis goed voor. Stel het autostoeltje correct af, zorg voor zonwering, neem speeltjes mee voor in de auto, een dekentje waarop je kleintje kan rondkruipen tijdens tussenstops, een thermosfles met warm water voor flesvoedingen, hapjes, luiers, babydoekjes, speentje, knuffel, extra kleertjes en een dekentje.
  • Luister tijdens de reis goed naar je kleintje. Heeft hij/zij er genoeg van? Maak een wat langere tussenstop en ga lekker spelen. Helpt dit niet? Wijk uit naar de dichtstbijzijnde doorreiscamping, zodat je kindje kan rusten. Wij vonden dit geen vervelende onderbreking van de reis en kwamen zelfs op leuke plekken die we anders niet ontdekt hadden.
  • Kies voor een kindvriendelijke camping. Deze hebben schaduwrijke plekken, wasmachines en sanitair voorzieningen voor kinderen, zoals babybadjes en familiedouches. Ga je in het hoogseizoen? Vergeet dan niet te reserveren.
  • Bescherm de tere babyhuid tegen de zon. Denk hierbij aan zonwering in de auto, zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, een luifel of tarp om schaduw te creëren op je kampeerplaats en was de vakantiekleertjes van je kleintje eventueel met een UV-werend wasmiddel.
  • Creëer een verzorgplek voor tijdens de nacht, zodat je melk, flesjes, luiers, doekjes, en zakjes binnen handbereik hebt. Wij gebruiken hier het aanrecht van het campingkeukentje voor.
  • Wees niet te ambitieus met uitjes plannen. De ene dag kan je Ljubljana uitgebreid ontdekken, omdat je baby lief in de kinderwagen slaapt, de volgende dag is een tripje naar de bakker al teveel. Luister naar je baby.
kamperen met je baby of dreumes

Kamperen met je baby of dreumes: de essentials

De volgende producten zijn onmisbaar als je gaat kamperen met baby of dreumes.

  • Kinderstoel. Handig tijdens het eten, spelen en als je je handen even vrij wilt hebben. De Antilop van Ikea is stabiel, makkelijk op te zetten en betaalbaar.
  • Campingbedje. Dit is een comfortabele slaapplek voor oudere baby’s en dreumesen. Ligt je baby nog in het reiswiegje van de kinderwagen? Deze kan ook prima als vakantiebedje. Wij plaatsten deze op de ingeklapte treinzit van de caravan.
  • Inklapbare buitenbox. Onmisbaar als je kleintje al kruipt of loopt. Je kan hier ook het campingbedje voor gebruiken, maar dan loop je het risico dat je kind het bedje gaat associëren met spelen en er niet meer in slaapt.
  • Rugdrager. Ideaal als je wandelt in bergachtige gebieden. Onze dochter vond het geweldig. Ze hing comfortabel op mijn rug en haar nieuwsgierige oogjes konden alles goed zien. Prima te vinden op Marktplaats.
  • Bolderkar. Zoals dit mooie, inklapbare exemplaar. Multifunctioneel. Mijn dochter wil niet meer in de kinderwagen, maar gaat graag in de bolderkar. En als we op pad zijn en ze is moe, doet ze er zelfs een tukje in. Super handig voor op de camping of naar het strand/andere uitjes.
  • Waterkoker. Handig voor melk en het opwarmen van hapjes
  • Muskietennet. Je mag de tere babyhuid nog niet voorzien van antimuggenspray, dus kies voor een net.
  • Flesvoeding en babyhapjes. Neem het zekere voor het onzekere en neem genoeg mee. In het buitenland hanteren ze andere merken en eetgewoontes. Zo bestaan veel Italiaanse babyhapjes uit pasta en vette kaas.

Gewoon gaan!

Er zullen altijd mensen zijn die het je afraden. Wat als je kind naar het ziekenhuis moet en je spreekt de taal niet? Wat als je autopech krijgt? Sta je daar in de berm met een baby. Wat als je kind ‘s nachts de hele camping bij elkaar schreeuwt? Onze ervaring is: het loopt wel los. We hebben in lange files gestaan, medicatie nodig gehad en ons kleintje kreeg kiesjes waardoor niet elke nacht even rustgevend was. Maar als je rustig blijft en je gezonde verstand gebruikt, kom je een heel eind. Een ander veelgehoorde reden om niet te gaan: je doet je baby er geen plezier mee. Onze dochter genoot zienderogen. In de Dolomieten zwaaide ze naar elke berggeit. In Ljubljana klapte ze vrolijk mee met alle straatmuzikanten. Bij de watervallen van Plitvice keek ze haar oogjes uit. En ze leerde goed kruipen op het strand bij Venetië, omdat het zand zo fijn voelde aan haar beentjes. Mijn laatste tip is dan ook: gewoon gaan! Grote kans dat het je mooiste vakantie tot dusver wordt.

Over Marisa

Meer blogs van Marisa lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
  • Dinah
    juni 20, 2019

    Leuk om te lezen! Wij hopen in september en oktober met onze baby en dreumes een soortgelijke reis met de camper te maken!