Een inclusieve en gelijke maatschappij begint bij jezelf, maar vooral ook bij je kind(eren). In deze blog deel ik mijn persoonlijke favorieten voor kinderboeken met diversiteit en krijg je een goede tip waardoor je niet zelf op zoek hoeft.
“Ik vind zwart niet mooi”
Op tv ziet Lore een gekleurde vrouw, er volgt een kort gesprek over huidskleur. Ik schrik als ze zegt: “ik vind zwart niet mooi”.
Wat moet ik daar op zeggen?
“Waarom denk je dat die mevrouw niet mooi is?
“Nee mama, niet die mevrouw. De kleur zwart, daar hou ik niet van.”
Gelukkig, ze heeft het uiteraard over de kleur, niet de gekleurde vrouw. Voor mij is dit meteen een leermoment. Kinderlogica, ik houd er van.
In de wijk waar we woonden, op de opvang, gym, school is er weinig sprake van diversiteit. Ik ben het de laatste jaren steeds belangrijker gaan vinden Lore zo open-minded mogelijk op te voeden. Roze is niet per se voor meisjes, jongens kunnen ook lang haar hebben. Jip en Janneke lees ik tegenwoordig niet meer voor want ik vond sommige verhalen zo gender typerend en rolbevestigend. De namen van Jip & Janneke draaide ik wel eens om, zodat Jip eens het bange kind was en Janneke ook de hamer vast had.
Lore’s favoriete kinderboeken met diversiteit
Mijn dochter is 6 jaar. Hieronder vind je een aantal favoriete boeken van haar – en van mij uiteraard – waarin diversiteit en inclusiviteit centraal staat:
- Ada Dapper, wetenschapper – dit prachtige boek inspireert kinderen tot het najagen van hun passies met dezelfde nieuwsgierigheid en evenveel doorzettingsvermogen. Naast de diversiteit in dit kinderboek, is Ada ook gewoon nu al een powervrouw! In dezelfde reeks is Roza Rozeur – Ingenieur ook een dikke vette aanrader!
- Idje wil niet naar de kapper – Idje vindt zijn krullen mooi. En handig. Hij kan er van alles in bewaren, van zijn speelgoed tot vieze groente. Als zijn keurige moeder het niet meer aankan, gaan Idje en zijn magische afro er alles aan doen om mama te slim af te zijn.
- Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes – dit boek zet sprookjes in een geheel nieuw daglicht met 100 voorleesverhalen over inspirerende Nederlandse vrouwen, die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd. Het mooist; ik leer er zelf ontzettend veel van!
- Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! – de opvolger van het humoristische boek ‘Waar is mijn Noedelsoep‘ waar we al eerder een recensie over schreven.
- Superhelden knuffelen niet – Een aanrader voor stoere kinderen en herkenning voor de ouders van stoere kinderen! Ik hou van het verhaal, waarin het personage coole avonturen beleeft en ook de boodschap uitdraagt dat iedereen soms liefde en genegenheid nodig heeft – zelfs superhelden!
- Brown Girl Magic – Het is een boek voor, door én over bruine meisjes. Over kroeshaar en gouden huid, over pesten en liefhebben, over alle maten, vormen en soorten bruine meisjes. Het is een boek dat die meisjes (nog) sterker hoopt te maken. Want geef nu toe: ze zijn gewoon magisch!
- Het mooiste blauw – Een prachtig geïllustreerd boek over twee zusjes. De oudste zus draagt voor het eerst een hijab, die prachtig blauw is. Maar niet iedereen ziet een hijab als iets moois… ‘Het mooiste blauw’ is een hoopvol, universeel verhaal over nieuwe ervaringen en over trots zijn op wie je bent.
- Het lammetje dat een varken is – Een wit-roze verhaal over jezelf zijn. Over een lammetje dat heerlijk in de modder rolt en roept dat hij een varkentje is. Het kinderboek gaat over transgenders, dat op een humoristische manier een actueel probleem bespreekbaar maakt.
Daarnaast nog één kleine tip; een boekenabonnement die gelijkheid en diversiteit terug laat komen in magische kinderverhalen. Lore heeft meer dan een jaar een abonnement gehad op Books by Ani, elke maand kreeg ze een pakketje door de brievenbus met een nieuwe boek en elke maand is het een feestje. Je kiest een abonnement voor 0 tot 3 jaar, voor 4 tot 7 jaar of voor 8 tot 11 jaar in het Nederlands of Engels. Gender maakt uiteraard niks uit.
februari 5, 2022
Ook een hele leuke voor jonge kindjes… ‘ik ben ik en jij bent jij’.