Toern en Smikkeln, een 4-gangen diner in je auto!

Door

Gisteren toerden wij (Maryke, Bram, Ravi & Bodhi) door Twente om een nieuw Twents uitje te testen voor Vettt: Toern en Smikkeln, een initiatief van Dreamcampers en Klassiek Toeren Twente. We kregen een route mee en dwaalden met onze eigen auto (de toffe VW camperbusjes die je kunt huren waren dit weekend helaas al verhuurd) door Twentse dorpjes. Langs (water)molens, restjes sneeuw en weidevelden vol reeën. We stopten bij 4 restaurants om de benen te strekken en de omgeving te bekijken. Maar met name om op elke locatie te genieten van een deel van een 4-gangen menu. De kinderen kregen een speciaal kidsmenu, met o.a. appelpatat, patat of een pannenkoek, een fruitspiesje en een heerlijk toetje.

Voor wij vertrokken uit Enschede hebben wij de route, die we per mail van Rick van Dreamcampers kregen, uitgeprint. Om 15:00 uur kwamen wij vol enthousiasme en met een klein beetje honger het terrein van restaurant Florilympha in De Lutte oprijden. De zon scheen, er klonk een heerlijk muziekje uit de boxen en de laatste restjes sneeuw smolten langzaam weg. Het was een perfecte dag om te Toern en Smikkeln in Twente.

Toern en Smikkeln door Twente
We hebben de route uitgeprint en startten onze tour in De Lutte bij restaurant Florilympha

Toern en Smikkeln

We zijn de beperkingen zo langzamerhand een beetje zat! Helemaal nu de lente in aantocht is willen we iets. Iets meer dan wandelen en fietsen, iets meer dan thuiszitten, filmpjes kijken en spelletjes spelen. We willen weer vermaak en gezelligheid. Gelukkig zijn er ontzettend veel toffe initiatieven in Twente die jou en mij helemaal coronaproof van de bank trekken. Toern en Smikkeln is zo’n geweldig initiatief. Het is een prachtige route langs de gezelligste restaurants van Twente om de lekkerste afhaalgerechten te ontdekken en te nuttigen in de auto.

Een concept van dreamcampers

Om deze beleving echt uniek te maken huur je bij Dreamcampers een oldtimer of klassiek VW busje. Vooral in de VW T2 camper kun je lekker ‘smikkeln’ gewoon aan een tafeltje. Helaas voor ons waren de busjes allemaal verhuurd. Het had ons fantastisch geleken!

toern en smikkeln

Gezelligheid ontdek je bij elk van deze restaurants. Bij Florilympha in De Lutte, bij Restaurant Watermolen Singraven in Denekamp, bij Restaurant Watermolen Bels in Mander en bij Pannenkoekhoes de Stroper in De Lutte. Elk restaurant heeft, helemaal binnen de regels, haar eigen gezelligheid gecreëerd. Er is een muziekje, er brand een vuurtje of er staat een après-ski huisje waar je lekkere drankjes kunt afhalen. Al met al was het net de Kerstmarkt die we dit jaar zo gemist hebben.

Florilympha De Lutte

Bij Florilympha kregen wij ons voorgerecht, een carpaccio met truffelmayonaise. Voor de kinderen was er een kipspies met fruit. Er zijn ook vegetarische opties die je kunt doorgeven bij je reservering. Wij aten ons voorgerecht lekker buiten op. Na het eten, voor we weer in de auto sprongen, speelden de kinderen nog even in de speeltuin, het was ook zulk lekker weer!

Ook tijdens deze lockdown kun je terecht bij Florilympha in De Lutte. Niet alleen voor een prachtige wandeling in het Lutterzand, met koffie to-go of een take-away lunch. Maar ook voor een potje midgetgolf. Zoek na het midgetgolven op de 18-holes midgetgolfbaan één van de picknicktafels op voor een high tea- of tapasbox of neem deze lekker mee naar huis. Van het après-ski huisje waar ze glühwein verkopen kreeg ik dat heerlijke Kerstmarkt gevoel.

Wat genieten in de buitenlucht, helemaal op deze heerlijke lentedag!

Watermolen Singraven in Denekamp

Bij Restaurant Watermolen Singraven in Denekamp haalden wij onze tweede gang op. Een erwtensoep voor Bram, een champignonsoepje voor mij en voor de kinderen appelpatat met slagroom. En die was lekker! We genoten van ons eten terwijl we naar het snel stromende water staarden. En naar de mensen, want we konden gewoon weer mensen kijken, zo gezellig druk (precies goed druk) was het.

Singraven is open voor take away en in de ‘lekkernijen lounge’ bestel je (online) je eigen lekkernijenbox / high tea.

toern en smikkeln
De tweede stop bij Watermolen Singraven.

Watermolen Bels in Mander

Onderweg kwamen we langs een hele groep reeën, langs wegsmeltende sneeuw, fietsers, wandelaars en andere zonaanbidders. We haalden nog een doosje biologische eieren langs de kant van de weg bij Familie Nijhuis en kwamen heel nieuwsgierig aan bij onze derde stop: Restaurant Watermolen Bels in Mander. De zon begon langzaam onder te gaan en het werd kouder. Gelukkig hadden ze een vuurtje gemaakt waar we, tijdens het wachten op ons hoofdgerecht, konden opwarmen. Ook fijn dat ik even naar de wc kon, want waar kan dat nog tegenwoordig?! De jongens hadden pas later behoefte aan warm en doken eerst het bos in om stokken te zoeken.

Bij Watermolen Bels kun je tijdens deze lockdown ook terecht voor lekkere dingen die je mee naar huis kunt nemen of tijdens een wandeling of fietstocht kunt nuttigen. Tijdens het wachten op twee bordjes stamppot en twee bordjes patat met snack zag ik meerdere mensen vertrekken met tassen vol heerlijk ruikend eten.

toern en smikkeln
Een vuurtje vinden mijn jongens altijd fijn!

Pannenkoekenhoes De Stroper in De Lutte

Ondertussen was het bijna donker. Ik kon de routekaart niet meer goed lezen, laat staan de straatnaambordjes. De telefoonzaklamp ging aan en we reden langzaam om te kijken waar de juiste afslagen waren. Zonder een foutje te maken, complimentje voor Bram en mij, kwamen we aan bij het eindpunt, Pannenkoekenhoes De Stroper in De Lutte. De jongens hadden geen zin meer om uit de auto te gaan, dus ik haalde het toetje alleen op. Vier bekers vol goddelijke toetjes kan ik je vertellen! Maar dat ontdekten we pas thuis op de bank. Daar aten wij onze laatste gang.

De Stroper is alleen open voor afhaal van pannenkoeken, desserts, stokbroodjes, salades en heerlijke soepjes. Je kunt vanuit hier ook hele leuke (kinder)wandelroutes lopen en wat lekkers meenemen voor onderweg. Evelin schreef eerder al een blog over de OERRR Kinderroute die je vanaf Pannenkoekhoes De Stroper kunt lopen.

toern en smikkeln

Meer weten over Toern en Smikkeln?

Toern en Smikkeln is leuk voor gezinnen, maar zeker ook zonder kinderen. Ik kreeg al appjes van mensen zonder kinderen die vroegen of het ook wat is voor hun. Ja, het is leuk voor iedereen die zin heeft om te toeren door Twente. En voor iedereen die houdt van eten. Wil je meer weten, bezoek dan de website van Toern en Smikkeln. Hier vind je de prijzen, de opties en meer over de oldtimers en de VW busjes die je kunt huren.

Wij hebben echt een ontzettend gezellige middag gehad met ons vieren. Ook al hebben wij de afgelopen maanden niet stilgezeten: wij hebben veel gewandeld, we deden de knapzakroute in Buurse, we sliepen in een Natuurhuisje in Enter, we liepen de huisnummer Bingo en deden mee aan de Vossenjacht van de Mood Candybar in Enschede.

Deze toer was toch wel een heel speciaal uitje, mede omdat het op de allereerste lentedag plaatsvond na een lange winter. En aangezien de lente nu echt in aantocht is kan ik dit uitje iedereen aanbevelen. Wil je ook nog een rondje Lutterzand, Ootmarsum of Springendal doen, begin dan iets eerder in de middag aan je Toern en Smikkeln avontuur.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.