Het Memory Museum, tijd om stil te staan. Aanrader!

We gaan weer richting 4 en 5 mei: de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Een mooi moment om stil te staan bij onze vrijheid. Jaarlijks vieren we dan dat we in Nederland bevrijd zijn van de Duitse (en Japanse) bezetters. Ik wil mijn kinderen graag bijbrengen dat de vrijheid niet vanzelfsprekend is en vind het een goede gelegenheid om eens een bezoek te brengen aan het Memory Museum in Nijverdal. Je kan daar de periode van 1935–1945 stap voor stap beleven. Het hart van het museum wordt gevormd door levensechte diorama’s, waar bezoekers met alle zintuigen de oorlog kunnen ervaren.

Speciaal programma voor kinderen

In het Memory Museum is een route voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Je gaat dan met een verzamelkistje en een museumhandleiding op pad. Bij elk diorama kan je belangrijke informatie (voor)lezen. Kinderen die nog niet kunnen lezen kunnen de route volgen via een fotoblad. Tijdens de route kom je bruine kistjes tegen. Bij elke kist hoort een vraag. Als je het juiste antwoord kiest, kan je met een gekleurde sleutel toegang krijgen tot de kist en dan kan je een voorwerp uit de kist halen en in jouw verzamelkistje bewaren. Als het goed is, dan heb je het verzamelkistje aan het einde van de route gevuld met 11 verschillende voorwerpen. Die mag je dan meenemen naar huis als een leerzame herinnering. De verzamelkistjes zijn te koop voor € 5,95.

Memory museum

Onze ervaring

Een aantal jaar geleden zijn mijn zoon Sam en ik in dit oorlogsmuseum op bezoek geweest. Wat vond Sam dat toen interessant en indrukwekkend! Dit keer was Thabang (9 jaar) aan de beurt. Ietwat onwennig stapt hij het museum binnen. We kopen zo’n verzamelkistje en lopen door het museum. De teksten die bij de kistjes horen zijn goed te begrijpen voor kinderen, al kort ik het hier en daar wel een beetje in. Thabang is niet van lang en geduldig ergens naar luisteren of kijken, dus we houden het tempo er flink in. Hij vindt het geweldig om alle voorwerpen te verzamelen: onder andere een gele Jodenster, een knipkaart voor eten, een stuk prikkeldraad en een echte reep chocola belanden in de kist. Meerdere keren komen er vriendelijke en behulpzame vrijwilligers naar ons toe voor extra uitleg en bijzondere details. Ook kijken we naar een film van D-day. Dit gebeurt in de filmzaal in de bunker. Er worden verschillende licht en geluidseffecten gebruikt, zelfs de vloer schudt als er met kanonnen wordt geschoten. Thabang vindt dat laatste best wel spannend. Het allergaafste van het hele museum is wel de enorme verzameling (machine)geweren en pistolen die je in de vitrines kunt bezichtigen.

Even later vervolgen we onze route en staan we stil bij één bepaalde foto. Mijn opa en oma hadden een bakkerij hier in Nijverdal en dat is toen in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. Op die foto kunnen we zien dat het hele huis en de bakkerij is ingestort. Mijn opa raakte destijds ernstig gewond. Thabang is er erg van onder de indruk en vraagt meerdere malen of het echt gebeurd is.

Memory museum

Bombardement Bakker Mulder

De conclusie van ons museumbezoek is dat het écht de moeite waard is om mét kinderen dit oorlogsmuseum te bezoeken.

Tips voor een bezoek aan het Memory Museum:

  • De prijs valt mee; de entree is € 4,50 voor volwassenen en € 2,50 euro voor de kinderen. Kinderen t/m 5 jaar zijn gratis. Je doet ongeveer 1,5 uur over het bezoek. Het ligt vlakbij het station, je kan het koppelen aan een ritje met de trein.
  • De film van D-Day is behoorlijk heftig, maak van tevoren een inschatting of dit geschikt is voor jouw kind.
  • Bezoek aansluitend ook de Canadese begraafplaats bij Holten. Hier worden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Achter elk van de 1394 graven schuilt een indrukwekkend verhaal. In het bijbehorende informatiecentrum kan je meer te weten komen over de persoonlijke verhalen, anekdotes en kun je foto’s bekijken. De entree is gratis.
  • Kijk op de website van het Memory Museum voor meer informatie en houd de Facebook pagina goed in de gaten voor speciale workshops en kinderactiviteiten.
  • Lees samen met je kind boeken over de oorlog. Zo hebben Sam en ik Oorlogswinter van Jan Terlouw gelezen. Een boeiend boek. Dit boek is ook verfilmd.

Ik sluit dit blog af met een gedicht geschreven door mijn zoon Sam:

De kracht van het doorvertellen.

De geluiden van toen, zo luid.

Dat je er stil van wordt.

De gevoelens zo diep voelend.

Dat je aan de oppervlakte bijna uitbarst.

Maar we willen niet dat dat verloren gaat.

De mooie en droevige verhalen.

Die herinneren ons eraan hoe mooi vrijheid is.

En dat moet je doorgeven.

Sam.

Heb jij het met jouw kinderen ook over de vrijheid in ons land? Ben jij ook op 4 mei 2 minuten stil om de slachtoffers van de oorlog te herdenken? Kom je binnenkort ook een keer naar dit museum?

Over Marije

Meer blogs van Marije lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.