Workshop mindful opvoeden (Door Maryke)

Afgelopen donderdag 2 maart volgde ik de workshop mindful opvoeden (mindful parenting) door Marjolein van Praktijk Fiducie. Ik beken heel eerlijk, ik ben niet altijd even mindful, niet als moeder, maar ook niet als persoon. En omdat een cursus mindfulness al veel vaker in mijn hoofd opdook, greep ik de kans om bij deze workshop aanwezig te zijn met beide handen aan. De workshop wordt eind mei nog een keer gegeven, onderaan deze blog lees je daar meer over.

Ik keek toevallig pasgeleden naar de eerste twee afleveringen van de NPO serie ‘Het Geheime Leven van 4-jarigen’ en werd hier behoorlijk door gegrepen. Wat mooi om te zien hoe deze 4-jarigen hunzelf zijn, nieuwsgierig, vindingrijk en vol verassingen. Waarom zijn wij volwassenen dit gedrag kwijtgeraakt. Waarom kunnen wij niet meer genieten, ontdekken, treuzelen en dingen met aandacht doen?! Ik praat dan voor mijzelf, want ik doe zoveel op de automatische piloot, zonder stil te staan, te genieten, te ontdekken en soms zelfs zonder te ademen of tijd te nemen om te plassen.

Je gezin als goedlopend bedrijf

In principe voelt mijn gezin als een goedlopend bedrijf, maar ik zou wel wat meer rust en aandacht voor elkaar willen hebben. Komt je dit bekend voor? Ik kwam op 2 maart gehaast de happy workspace binnen denkende dat ik de enige was met dit gevoel. Maar guess what? Alle moeders in mijn gezelschap en ik weet zeker, veel en veel meer, zitten in hetzelfde schuitje van het opgeslokt worden door de uren, dagen, weken en maanden.

De wondere wereld van mindful opvoeden

Marjolein, zelf moeder van 3 kinderen, nam ons deze avond mee in de wondere wereld van het Mindful opvoeden. Het doel van mindful opvoeden is dat je, vanuit meer rust, nog meer van jezelf en van je kinderen kunt genieten. Stel: Je staat op het punt naar school te gaan en je kind staat enorm te treuzelen (nu al herkenbaar, toch?), je andere kind is al klaar en staat buiten te wachten. Je komt vaker te laat en de directrice heeft gevraagd of je voortaan op tijd wilt komen. Je oudste zoon vindt zijn broek niet mooi, zijn gel zit niet goed en dit moet, terwijl je op het punt staat te vertrekken, nog gefixt worden. Wat doe je dan? Terwijl ik dit voorbeeld aanhoorde zat ik op een stoel met mijn ogen dicht. Marjolein vroeg ons, nadat we onze ogen weer open hadden, hoe ons lichaam voelde, wat onze gedachten en gevoelens waren en hoe wij hierop zouden reageren. Toen ik mijn ogen dicht had voelde ik allereerst dat mijn stoel echt keihard was en mijn rug pijn deed en ik hoorde iemand plassen in de ruimte ernaast. Toch visualiseerde ik me ook de stelling van Marjolein en kwamen er gevoelens van woede en ook van onmacht naar boven. Gevoelens die ik regelmatig ervaar…

mindful opvoeden

Dit kwam er naar voren toen wij onze ogen dicht hadden.

Je primaire brein

Marjolein vertelt dat je in een stresssituatie als deze vaak terugvalt op je primaire brein. Dat zijn de opties fight (vechten), flight (vluchten) of freeze (niet weten wat je moet doen en bevriezen). Maar het blijkt dat je in deze situatie helemaal geen gebruik hoeft te maken van je primaire brein, want er is natuurlijk geen sprake van een noodsituatie. Alhoewel een boze directrice… Het is dus belangrijk je te beseffen dat je dus best even adem mag halen in plaats van direct te gaan schreeuwen, je kind onder je arm te gooien zodat het uiteindelijk uitmond in een groot drama.

mindful opvoeden

Zo gaat het in mijn brein, niet echt mindful!

Ik heb geleerd dat ik moet genieten, moet leren even stil te staan. Ik doe dit eigenlijk al wel tijdens het koffiemomentje op mijn vrije dagen. Maar ik wil wel alle 5 klusjes afhebben voordat ik mijzelf dit gun. De was vouwen, plantjes water, boven stofzuigen, afnemen en mijn mail wegwerken. Maar hoe erg is het om halverwege al even rust te nemen, met mijn kind te gaan puzzelen, een kopje koffie drinken en hierna de rest af te maken. Ik ben zo iemand die niet kan rusten als er nog ‘iets’ ligt. Wanneer ik met Bodhi met Duplo speel of aan het puzzelen, kleuren of kleien ben probeer ik er wel met aandacht bij te zijn. Maar merk dat ik dat niet altijd volhoud, want soms wil ik een foto maken, een appje lezen of even door Instagram bladeren. Niet echt mindful dus… Ik ben een alles-tegelijk-doener en Marjolein vertelde ook, dat je beter 1 ding tegelijk kunt doen, met aandacht in plaats van 4 dingen gehaast en zonder aandacht. Deze vrouw heeft gewoon gelijk en het erge is dat ik dit dondersgoed weet.

Vettt workshop Mindful opvoeden: 23 mei

De workshop waar ik zelf bij was zat erg snel vol, op 23 mei komt Marjolein terug om de workshop nog een keer te geven aan een klein groepje mensen. Heb je interesse? Dan mag je een mailtje sturen naar info@vettt.nl

Tijd: 19.30
Locatie: Enschede
Kosten: 25 Euro.

In het Vettt interview met Marjolein kom je nog meer over haar en haar mooie bedrijf te weten. Marjolein geeft voor Loes ook een uitgebreide 8-weekse cursus Mindful opvoeden in Enschede en Hengelo. Ik heb me ingeschreven! Ik hoop dat minfulness na die workshop door mijn bloed gaat stromen. Het 1 keer horen is een mooi begin maar je moet jezelf er constant aan herinneren om even stil te staan. Dit moet in je systeem gaan zitten. Belangrijkste les: Zorg eerst goed voor jezelf, dan pas kun je goed voor je kinderen zorgen! Waarheid als een koe!

 

Ik ben zo benieuwd of jullie mijn verhaal herkennen en of jullie al mindful in het leven staan, of juist helemaal niet? Laat je reactie hieronder of op Facebook achter!

 

Maryke, geboren en getogen in Enschede woont met haar 3 mannen, Ravi (’11), Bodhi (’14) en vriendlief Bram en met poes Dibbe in een jaren 30 huis in Enschede. Van jongs af aan is ze al creatief bezig. Ze houdt van tekenen, naaien, haken, ontwerpen, wandelen, reizen, nagellak, het stylen van ruimtes en van schrijven. Op haar eigen blog en tevens webshop zie je wat ze zoal maakt en wat haar bezig houdt: Maryke Mondria.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.