Mijn kind wil geen groenten eten

Wij houden bij ons thuis van eten. Wij kunnen intens genieten van eten en van eten bereiden. De heerlijke geuren die de keuken vullen. Instant happiness! Hoe anders is dit geworden met de komst van onze kinderen. Want ons jongste kind wil geen groenten eten maar onze oudste is een hele goede eter. De oudste wil altijd van alles proberen. Houdt van vis en vlees, alle soorten groentes, zelfs met pittig en exotisch eten maak je hem blij. Onze middelste een prima eter maar een kritische eter. Hij houd van de Hollandse pot en een pasta op zijn tijd maar daar blijft het dan ook wel bij. Hoe anders is dit met onze jongste. De non-eter van het stel. Die haalt bijna overal haar neusje voor op. Ze komt niet verder dan boontjes, bloemkool en jawel gekookte pasta ZONDER saus maar MET een lading kaas.

Help, je kind wil geen groenten eten…

Het avondeten is bij ons dus dagelijks een uitdaging. De eerder genoemde maaltijden, voor zover je het een maaltijd kunt noemen, gaan prima. Maar het overige dat we haar voorschotelen is het “bleeeeeeeh, dat lus ik niet”. Herken jij dat? Zelfs proberen zit er niet in. Als foodlovers snappen wij daar helemaal niets van. Wij proberen haar toch wel dringend maar altijd vriendelijk over te halen om toch tenminste éééééééén hapje te proberen. Maar nee hoor met als gevolg dan maar weer een boterham of een bakje yoghurt want ja er moet wel wat in toch? De sfeer is inmiddels te snijden van frustratie en weer draait het avondeten om het “niet willen eten”. Moedeloos worden we er van.

Goed nieuws: we zijn niet alleen..

Gelukkig weet ik uit mijn omgeving dat wij niet de enige zijn die met deze eigenwijze “boontjes” te doppen hebben. Ik hoor zo vaak dat het avondeten een grote strijd aan tafel is en dat de gezelligheid ver  te zoeken is. Dat moet toch anders kunnen. Maar hoe dan? Hoe krijg ik mijn kind zover dat ze wil gaan proberen? Al is het maar één hapje dan zijn we al blij. Echt!

De oplossing voor het niet willen eten

De dames van Pure Generaties in Borne zijn experts op het gebied van voeding. Vanuit Vettt hebben we mijn probleem bij Daphne en Kim van de Pure Generaties neer gelegd. Deze moeder- en dochter zijn foodies in hart en nieren. Daphne als orthomoleculair therapeut en Kim als foodblogger. Vettt heeft eind oktober samen met de Pure Generaties de workshop “Gezonde voeding voor jouw kind!” aangeboden.

Wat heb ik geleerd van de experts?

Kim en Daphne de workshop deelnemers mee om te genieten en te ontspannen. We zijn allemaal druk en worden opgeslokt door ons dagelijks leven. En ohja, we moeten ook nog even eten. Zo bepaal ik altijd wat er ’s avonds gegeten wordt. Onze kinderen hebben daar geen stem in. Wellicht iets te strak door de bocht gedacht van mij. Eten hoort leuk te zijn, dus dreigen dat er geen toetje komt of dreigen met iets anders helpt niet om een nieuwe smaak te leren waarderen. Mmmmm daar zit wel wat in. Niemand word immers graag onder druk gezet. Je kind ook niet. Kim gaf ons ondermeer deze 2 fantastische tips mee om de kinderen meer bij het eten te betrekken:

Tip 1: Maak een groente en fruit bingo.

Pak een stapeltje folders en laat je kind zelf allerlei groentes en fruit uitknippen. Maak hier een bingo kaart van. Ga dan met je kind naar supermarkt om de fruit en groentes of een gedeelte daarvan te kopen. Als je kind de fruitsoorten en groentes van de kaart heeft geproefd mag er een kruisje worden gezet. Je hebt ‘bingo’ als de kaart vol gekruist is en wie weet hangt daar wel een leuke beloning aan vast 😉

Het samen bedenken en samen werken stimuleert. Je kind is betrokken. Zo zou je ook samen kunnen gaan zitten voor een weekmenu. Wat gaan we eten op welke dag eten en indien je kind oud genoeg is daarvoor kun je ze laten mee helpen met de bereiding. Dit kan al vanaf een jonge leeftijd. Zo vonden onze kinderen het al fantastisch leuk om de groentes en aardappels in het water te laten “plonzen”.

Tip 2: Kinderkookdag

Ook een geweldig leuk idee om op bijvoorbeeld in het weekend je kind laten bepalen wat er die avond gegeten gaat worden. Laat je verassen. Stuur niet maar laat je kind echt beslissen. Ja, er zullen misschien wat typische combinaties op je bord liggen maar je kind is wel op een positieve manier met het avond eten bezig.

Kind wil geen groenten eten

Extra leuk is dat natuurlijk met een fijn kookboek, één van de boeken waar Pure Generaties erg enthousiast over is is 100% Puur (op)voeden. Deze is te koop in de webshop van Pure Generaties of via Bol.com.

Ook iets om over na te denken: het tijdstip van eten

Om 18.00 eten is voor een kind laat. Ze zijn moe en vaak niet zo gezellig meer. Als het mogelijk is probeer ik wat eerder te eten of kijk naar mogelijkheden dat de avondmaaltijd niet de hoofdmaaltijd is. Tijdens de workshops hebben we allerlei top recepten gekregen voor ontbijt, lunches en het 4-uurtje. Als je kind hier de basis al legt dan maakt het niet zo heel veel meer uit wat je kind bij het avond eten binnen krijgt.

Naast dit soort bruikbare tips en een heerlijke proeverij van allerlei gezonds hebben we ook veel inzichten opgedaan over de werking van je lichaam. Wat doen snelle en langzame koolhydraten met je lijf? Hoe zit het met eiwitten en suikers. Waar moet je op letten als je een product koopt. Met een hoofd vol do’s en dont’s ben ik weer huiswaarts gekeerd.

Kind wil geen groenten eten

Stap 1 word voor mij omdenken. De druk van het avond eten afhalen en de maaltijden anders gaan inkleden SAMEN met de kinderen. Ben jij benieuwd hoe dit ons vergaat en zou je wel meer blogs willen lezen over gezonde voeding en kinderen? Laat me het weten hier onder in de comments.

Wil jij ook meer weten over gezonde voeding dan hoop ik je graag te zien bij een van de volgende food Vettt workshops. Heb je interesse in deze workshop, stuur ons dan een mailtje. Je hoort dan als eerste wanneer de volgende workshop gepland wordt (info@vettt.nl). De eerstvolgende workshop staat gepland op 16 november en heeft als thema ‘babyhapjes‘. Dit is weer een samenwerking met de Pure Generaties.

Over Danielle

Meer blogs van Danielle lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
  • gonny
    november 18, 2018

    Als (bonus) oma zonder zelf kinderen te hebben vind ik het erg leuk om samen dingen met mijn kleinzoon te doen.ik kreeg deze tip van een vriendin, ziet er allemaal erg leuk uit en ik ga er zeker gebrui van maken.hij is nu nog een beetje te jong maar zodra hij twee wordt komik zeker.