Terug in de tijd bij museum het Palthe Huis

Door

Bij het woord museum denk je wellicht nog een beetje aan een stoffig gebouw waar je fluisterend rond moet lopen en nergens aan mag komen. Inmiddels weet ik uit ervaring dat ook musea met de tijd meegaan en zeker niet stoffig of saai meer zijn. In Twente vind je ontzettend leuke musea voor kinderen. Zo kwam ik onlangs terecht bij een Oldenzaals pareltje dat ik nog niet kende, maar inmiddels bij iedereen kan aanbevelen. Voor VETTT mocht ik namelijk samen met Roos en haar vriendinnetje Isa naar museum het Palthe Huis. Daar hebben we een interactieve speurtocht gedaan, waarbij we op bijzondere wijze kennis hebben gemaakt met de familie Palthe.

Een warm en kindvriendelijk welkom

Het museum bevindt zich midden in het centrum, net achter de Groote Markt. Het parkeren was even een uitdaging, want op de vele parkeerplaatsen in en rond het centrum staan parkeerautomaten waar alleen maar muntgeld in kan. In dit tijdperk van pinpasjes vond ik dat wat lastig, maar gelukkig was daar parkeergarage De Driehoek. Je komt midden op de markt uit en bent binnen 2 minuten bij het Palthe Huis. Ideaal. Eenmaal binnen werden we warm welkom geheten door een vrijwilligster die zich gelijk tot de meiden richtte. De dames waren dan ook meteen op hun gemak en lieten zich alles met veel enthousiasme uitleggen. Een groot compliment voor het Palthe Huis!

palthe huis
Het mysterie van de verdwenen haarspeld

Ons werd een korte inleiding gegeven over het verhaal van het museum. Dat is maar liefst 123 jaar het woonhuis van de familie Palthe geweest. Drie generaties van deze familie hebben hier gewoond, tot in 1928. Daarna is het een museum geworden. De receptioniste legde in eenvoudige taal uit waarom de familie Palthe zo belangrijk is geweest voor Oldenzaal en vertelde wie er allemaal hebben gewoond. Dit bleek een mooie introductie naar het doel van ons bezoek; de interactieve speurtocht door het museum. Tijdens deze speurtocht moesten de meiden het mysterie van de verdwenen haarspeld oplossen. Ze kregen een koffertje vol benodigde materialen mee plus een tablet en daarmee kon de reis door het museum beginnen.

 

Educatie door middel van augmented reality

In de eerste ruimte werden direct de koffertjes geopend. Daarin zaten een speurboekje, een plattegrond en diverse attributen die later nodig bleken om het mysterie te kunnen oplossen. Via het speurboekje gingen we stap voor stap door het museum en met behulp van leuke opdrachten én de tablet kreeg deze speurtocht zelfs een educatief karakter. Per ruimte werd een lid van de familie Palthe voorgesteld op de tablet. Door middel van augmented reality verscheen er in elke ruimte een lid van de familie op het scherm van de tablet. Deze persoon stelde zichzelf voor en vertelde informatie over de ruimte waar we ons bevonden. Via de plattegrond en op aanwijzing van de personages gingen we het hele museum door en hebben de meiden uiteindelijk het mysterie helemaal zelf opgelost!

palthe huis

Hier komen geschiedenislessen tot leven

Roos en Isa waren heel enthousiast over deze speurtocht. Nadat het mysterie was opgelost hebben we nog even rond gekeken in het woonhuis en daarna in het nieuwste gedeelte van het museum. Naast het historisch woonhuis van de familie Palthe heeft het museum namelijk nog een uitgebreide stadspresentatie van Oldenzaal inclusief een uitgebreide archeologische collectie. Door middel van geluidsfragmenten ga je hier op een andere manier door de geschiedenis van deze stad. Leuke hieraan was, dat Roos en Isa hun eigen geschiedenislessen hierin herkenden en elkaar enthousiast begonnen te vertellen over deze lessen. Dat worden later vast prima studenten!

palthe huis

palthe huis

palthe huis

Alsof de laatste bewoners nog maar net zijn vertrokken

Onze conclusie over het Palthe Huis is dat dit een museum is met een moderne aanpak, zonder dat dit het historische aspect aantast. Je loopt dan wel met een tablet door het huis, maar toch waan je je terug in de tijd. De kamers zijn prachtig ingericht en niets staat achter glas of een afzetlint. Het is echt alsof de laatste bewoners nog maar net zijn vertrokken. Het museum is heel kindvriendelijk en organiseert regelmatig leuke activiteiten en rondleidingen speciaal voor de jongste bezoekers. Wij zijn enthousiast en hebben een heel gezellige tijd gehad in het museum. En waar kun je in Oldenzaal beter een bezoekje aan de stad afsluiten dan bij Shakes & Cakes! Ik ging in elk geval met twee blije meiden weer naar huis. Missie geslaagd.

 

Wil je meer weten over het Palthe Huis?

Op de website van het Palthe Huis vind je meer informatie over dit gave museum in Oldenzaal. Tijdens de schoolvakanties worden er vaak leuke kinderrondleidingen gegeven.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Palthe Huis.

Over Ann

Meer blogs van Ann lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.