Naar het museum met kinderen. Hoe doe je dat, kunstbeschouwen en een museumbezoek met kinderen?

Wij doen het regelmatig: een museumbezoek met kinderen. Kinderen kijken compleet anders naar kunst. Heb je ooit al eens écht geluisterd naar je kind terwijl hij of zij naar een schilderij kijkt? In deze blog neem ik je mee in hoe wij dat doen: musea bezoeken met kinderen.

Kinderen en kunst

Ik ben elke keer weer verbaasd als ik onze kinderen een opmerking hoor maken of hoe ze er een heel verhaal bij verzinnen. Waar wij als volwassenen onze mening vaak vormen na het lezen van de informatiebordjes naast een schilderij of na het weten van de naam van de kunstenaar, hebben kinderen daar vaak geen boodschap aan. Ze geven hun pure mening.

Naar een museum met kinderen

In een eerdere blog heb ik jullie al verteld over hoe tof het is, een museumbezoek met kinderen. Vooral die musea die je op het eerste ogenblik niet zo snel zou bezoeken met (kleine) kinderen. Ook heb ik in die blog onze persoonlijke favorieten gedeeld. In dit artikel ga ik nog een stapje verder: hoe kun je kijken naar kunst met je kind? En hiervoor hoef je echt zelf niet veel te weten van kunst, sterker nog; ik ben vaak verrast door de kennis die mijn zoon Pieter Bas met mij deelde!

Pieter Bas onder de indruk van Piet Mondriaan

Pieter Bas onder de indruk van Piet Mondriaan

Kunstbeschouwen met kinderen: hoe doe je dat?

Verschillende ontwikkelingspsychologen zijn van mening dat je waarnemen kunt ontwikkelen. Veel musea hebben hiervoor speciale programma’s voor kinderen. Maar het is ook erg leuk om samen met je kind te kijken naar kunst. In deze blog deel ik een aantal vragen met jullie die je zou kunnen gebruiken. Laat je verrassen door de antwoorden van je kind!

Museumbezoek met kinderen

Kleine mannetjes met grote koptelefoons

Museumbezoek met kinderen: vijf kernvragen voor het beschouwen van kunst met kinderen

  1. Wat is je eerste indruk? Waar doet het beeld je aan denken? Heb je zoiets al eerder gezien?
  2. Wat zie je? Wat stelt het voor? Hoe is het gemaakt? Wat kun je vertellen over de vormen?
  3. Wat gebeurt er precies? Zou dit in het echt ook zo zijn? Wat wil de maker met dit werk vertellen?
  4. Hoe weet je dat?
  5. Wat vind je van dit kunstwerk?
Mooi gesprek met Pieter Bas

Mooi gesprek met Pieter Bas

Museumbezoek met kinderen: ga op ontdekking!

Sommige van bovenstaande vragen zullen te moeilijk zijn voor kleine kinderen. Onze Guusje van 3 kon mij in het Stedelijk Museum in Amsterdam veel vertellen over wat ze zag op een schilderij van Rubens, maar wat ze ervan vond en waarom is uiteraard nog echt een stap te ver. Om kleine (én grote) kinderen lekker op ontdekking te laten gaan kun je ook vragen stellen in een bepaald thema. Laat ze bijvoorbeeld dieren zoeken, of appels, of …..Zo zijn ze op hun eigen manier bezig met kijken naar kunst.

Museumbezoek met kinderen

Guusje en Karel Appel

Om je te helpen

We zijn ook in een aantal musea geweest waar kinderen heel erg getriggerd werden in het museum om kunst te beschouwen. Zo bezochten we het  het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Hier kregen onze kinderen een pim-pam-pet spel met een vragenlijst. Door te draaien kwamen ze op een kleur en nummer uit. Deze correspondeerden weer met de vragenlijst. Ook bezochten we het Kröller-Müller museum met kinderen. Dit museum heeft ook zoiets ontworpen: het museum dobbel spel. De vragen zijn verdeeld in verschillende categorieën: wat vind jij, stel je voor, doe je mee, speur je mee, zie je dat en ‘door naar de volgende zaal’. Er staan zulke leuke vragen in: waarvan word jij het vrolijkst? Stel je voor dat je in één van de schilderijen een nachtje mag slapen, welke zou je dan kiezen en waarom? Beeld een schilderij samen uit. Op welk schilderij zit de meeste verf? Kun jij zien hoe de schilderijen bewaakt worden?

Museumbezoek met kinderen

Dikke kus voor Jurre

Guusje, wat zegt de koe?

Guusje, wat zegt de koe?

Een museumbezoek met kinderen? Leg de lat niet te hoog voor jezelf..

Natuurlijk hoef je niet élk schilderij zo te bekijken en zijn je kinderen op een gegeven moment ook wel ‘klaar’ met vragen beantwoorden. Maar geniet van de mooie en pure antwoorden van je kids, laat je verrassen. Ik ben benieuwd of je mijn ervaringen kunt gebruiken voor jouw museumbezoek met kinderen. Ik ben ook benieuwd naar jullie ervaringen en tips!

Over Famke

Meer blogs van Famke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.