5 Natuuractiviteiten met kinderen in eigen huis en tuin

De natuur in Twente is prachtig en oneindig mooi. Wat kan ik genieten van een lange wandeling in de Lutte, van een kanotochtje over de Regge, rondslenteren door het Volkspark, reeën spotten bij Hof Espelo en van het vol bewondering kijken naar de Schotse Hooglanders in het Witteveen. Natuur is in Twente altijd dichtbij, maar soms ook ver en onbereikbaar. Voor de mensen die, om welke reden dan ook, niet vaak met hun kinderen de natuur intrekken, heb ik 5 leuke zomerse natuuractiviteiten met kinderen bij elkaar gezocht. Activiteiten die je gewoon thuis kunt doen. Hiermee haal je de natuur in huis en steken je kinderen er ook nog wat van op.

#1 Mierenhotel maken

Ik weet het, mieren zijn onbeesten die kunnen zorgen voor blijvende schade aan je huis. Waarom zou je deze beesten in vredesnaam een hotel aanbieden?! Een gevangenis lijkt me een beter plan… Maar goed, we kennen allemaal de film Antz en A bugs life. Het zijn ook maar gewoon kleine schattige en supersterke diertjes. Leuk om naar te kijken dus. Vandaar het idee om een mierenhotel te maken samen met je kind(eren).

Nodig

  • grote glazen pot met een deksel met luchtgaatjes
  • een beetje tuinaarde
  • borrelglaasje of glazen schaaltje dat in de pot past
  • zoetigheid, zoals jam, siroop of honing
  • mieren
  • viooltjes
  • velletje zwart papier

Aan de slag

Doe de tuinaarde in de gazen pot (+/- 5 cm). Giet de zoetigheid in het glazen schaaltje en zet deze in het midden van de pot bovenop de aarde. Leg de viooltjes ernaast, dit is het eten van de mieren. Verwelkom de mieren nu in hun mierenhotel. Je kunt ze er met een lepel inzetten. Nu mag de deksel met gaatjes (deze kun je er met een priem inprikken) erop. Maak van het zwarte papier een koker en zet deze om de gazen pot heen. De mieren denken hierdoor dat het nacht is en gaan aan de slag met het graven van gangetjes. Je kunt elke dag even kijken wat de mieren hebben gedaan. Je zult al snel de gangetjes, nestjes en kamertjes ontdekken. En je kunt ook zien dat ze hebben gegeten van de viooltjes en de zoetigheid. Wel zo aardig, geef de mieren na maximaal een week hun vrijheid weer terug, anders begint het toch echt op een gevangenis te lijken!

Deze leuke activiteit vond ik in de Flow.

natuuractiviteiten-zomer - mierenhotel

In ‘Flow’ staan altijd van die leuke illustraties. Ik krijg meteen zin om een mierenhotel te maken 🙂

#2 Nachtvlinders zoeken

Sommige kinderen houden niet van kleine fladderende (nacht)dieren, anderen zijn er dol op. Is jouw kind gek op vleermuizen en nachtvlinders, dan heeft hij geluk, want in Nederland leven wel 2.000 verschillende nachtvlinders en 21 soorten vleermuizen. Ik heb het zelf niet zo op vleermuizen en vind (nacht)vlinders iets lieflijker. Nadeel is dat je nachtvinders bijna nooit ziet… Dus hieronder twee natuuractiviteiten waarbij je nachtvlinders van dichtbij kunt bekijken.

Aan de slag
Span ’s avonds buiten, wanneer het donker is, een wit laken vlak achter een lamp. De vlinders gaan dan op het laken zitten, waardoor je ze goed van dichtbij kunt bekijken.

of

Nachtvlinders zijn, net als mieren, zoetekauwen. Maak je eigen geheime nachtvlinderdrankje met hierin, in ieder geval, alcohol en stroop. Je kunt er ook suiker, appelstroop, fruit, bier of likeur bij in doen. Dit nachtvlinderdrankje smeer je voor zonsondergang met een kwast op een boom of paaltje bij jou in de tuin of op het balkon. Als het donker is, richt je je zaklamp op de ingesmeerde plekjes en ontdek je de nachtvlinders die op jouw speciale nachtvlinderdrankje zijn afgekomen!

Tip: maak een foto van de vlinder, dan kun je later altijd opzoeken welke nachtvlinder je hebt gezien. Wil je weten welke nachtvlinder je hebt gevonden? Kijk dan op Vlindernet.nl

Ik heb deze leuke tips van OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat alle kinderen van 0 tot 12 zelf de natuur laat ontdekken.

#3 Bloemenzaadjes oogsten, drogen en bewaren

Veel bloemen uit de tuin vormen na de bloei zaadjes. Uit deze zaadjes kunnen volgend jaar allemaal nieuwe bloemen tevoorschijn komen. Hoe leuk is het om deze zaadjes te oogsten en hierna te bewaren. Dan heb je het volgende tuinseizoen een heleboel gratis bloemen.

Aan de slag
De meeste zaden oogst je in de nazomer. Je moet dit niet te vroeg doen, ze moeten namelijk wel helemaal rijp zijn. Dit kun je meestal horen aan het ‘rammelen’ als je ermee schud. Na het oogsten droog je de zaden, door ze uit te spreiden over een groot oppervlak, bijvoorbeeld op een krant. De gemiddelde droogtijd ligt tussen de drie en zes dagen, zorg dat ze niet vochtig worden, dan gaan ze schimmelen. Hierna kun je de zaden schonen. Je maakt de zaden schoon, zodat er geen schilfertjes, stof of gedroogde aarde achter kan blijven. Nu kun je de zaden bewaren en opbergen voor het volgende tuinseizoen.

Samen met je kinderen kun je hiervoor leuke envelopjes vouwen. Zie op de afbeelding hieronder hoe je dit kunt doen. Deze afbeelding komt uit het Flow zomerboek van 2016.
Bewaar de zaden koel, droog en donker.

natuuractiviteiten-zomer - bloemenzaden

Op vakantie vind je vaak de mooiste papiertjes, servetjes en bonnetjes. Hier kun je dus echt wat leuks mee maken. (afbeelding uit ‘Flow’)

#4 Kunst uit de natuur

Creativiteit hoef je niet in huis te hebben, gelukkig staat het internet er vol mee. Hoe leuk is het om de natuur in huis te halen en een kunstwerk te maken van items uit de natuur.

Nodig

  • blaadjes, stokjes, steentjes, veertjes en/of (gedroogde) bloemen
  • lijm
  • stevig papier of een leeg wit canvas (Action of  Xenos)
  • potlood, verf en/of stiften

Aan de slag
Verzamel blaadjes, bloemen, steentjes en stokjes uit je tuin of in de buurt. Leg ze op tafel en pak een dik vel papier of leeg wit canvas. Als je je kunstwerk wat langer wilt bewaren, kun je gedroogde bloemen en blaadjes gebruiken die je eerst hebt gedroogd in een bloemenpers. Teken op het canvas een mooie vorm, zoals een hartje en vul deze in met bloemblaadjes. Maak een rand van kleine steentjes, schelpjes of stokjes. Hieromheen versier je je kunstwerk met blaadjes, veertjes of andere bloemen. Het is een soort mozaïeken, maar dan met natuurlijke materialen.

Je kunt ook dieren maken van bladeren. Teken of verf pootjes onder een blad en plak er kleine oogjes op. Op Pinterest vind je veel leuke voorbeelden.

#5 Takken versieren

De laatste uit deze reeks ‘Natuuractiviteiten met kinderen’. Mijn jongens slepen bij elke wandeling een tak mee. Gouden regel is, de tak mag mee, maar blijft in de tuin. Wij hebben dus onderhand een berg takken in de tuin liggen. Hoe leuk is het om deze stokken of andere kleine takjes te versieren met gekleurde wol?

Nodig
– takken/stokken
– wol in leuke kleurtjes

Aan de slag
Je kiest een tak uit en een leuke kleur wol. Je slaat de wol een paar keer om de tak en maakt er een knoopje in. Dan wikkel je rond totdat je een paar centimeter verder bent en geen hout meer tussen de wol door ziet. Je kunt nu met een ander kleurtje verder gaan. Je kunt er ook figuurtjes in maken door heen en weer te gaan met een ander kleurtje. Leef je uit! De stokken kun je ophangen in huis, tegen de muur aanzetten, dunne takjes kun je in een vaas zetten of op de vensterbank leggen… Staat supervrolijk!

natuuractiviteiten-zomer

Tip: kies kleuren wol uit die bij je interieur passen.

 

Er zijn vast nog veel meer natuuractiviteiten waarvoor je de deur niet uit hoeft. Maar als het even kan, stel ik voor om er ook eens lekker op uit te gaan. Zo kun je nog meer bloemzaden verzamelen, prachtige wilde- of eetbare bloemen plukken, mieren en andere beestjes vinden en onderzoeken, bramen eten en eekhorens, ijsvogels of misschien wel een vos spotten.

Ik wens jullie een hele fijne zomer met heel veel leuke natuuractiviteiten met kinderen! Heb je zelf nog leuke aanvullingen? Laat gerust een berichtje achter.

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.