Vakantie met een boot en kinderen. Susan heeft tips!

Leven op en aan het water. In huize Van Hoof zijn we er dol op! We kunnen niet wachten tot de winterse dagen voorbij zijn en de boot van oma en opa weer in het water ligt. Wanneer de eerste zonnestralen zich laten zien, pakken we de auto in en rijden we naar de haven voor een paar dagen bootvakantie. Sinds er ook twee kinderen meegaan pakken we de auto net even iets anders in. Hoewel we de luxe hebben dat oma een flinke voorraad heeft op de boot ga ik toch altijd even een checklist na of al het broodnodige aanwezig is. Want waterpret met kinderen is fantastisch, maar veiligheid staat wel voorop! Ik zet de belangrijkste ingrediënten voor een vakantie met een boot op een rijtje, misschien haal je er tips uit voor een fijne onbezorgde (boot)vakantie aan het water!

Vakantie met een boot en kinderen

Onze ervaringen en tips delen wij graag met je.Want heel eerlijk, wij vinden een vakantie op het water geweldig. Lees hier mijn 5 tips voor een vakantie met een boot en kinderen.

1. Een goed zwemvest in de juiste maat!

Hoe logisch dat ook klinkt, ik verbaas me vaak over het aantal kinderen dat ik – varend over het water, maar ook op de steigers – zie zonder vest. Onder het motto, wij blijven erbij als ouders en we gaan niet hard. Kippenvel krijg ik ervan! Ongeluk zit in een klein hoekje en van de kade af het koude en niet te voorspellen water in vallen is toch echt iets anders dan vanaf de rand een zwembad inspringen met aangenaam warm en stil water.

2. Zonnebrand en hoofdbescherming!

Doordat er vaak een lekker koel briesje staat, heb je niet zo door dat de zon flink zijn best doet. Erg verraderlijk! Ik ben niet zo thuis in het weer en zijn omstandigheden, maar het lijkt alsof op het water de zon altijd beter zijn best doet als op het land. Insmeren dus! Ook een petje of hoedje is fijn. Niet alleen op kwetsbare babyhoofdjes, ook de oudere kinderen blijven er wat koeler onder.

3. Dikke trui, vest of winddicht jack!

Dat klinkt natuurlijk een beetje gek als tip direct achter de zonnebescherming aan, maar toch minstens net zo onmisbaar op het water. Vooral de eerste warme dagen koelt het ’s avonds flink af maar ook op de warme dagen staat er op het water vaak een flinke wind. Vooral op de grotere meren. Een extra laag kan dan zeker geen kwaad. Je verzetten tegen kou kost energie en die sparen we liever voor een uurtje zwemmen toch?

4. Slaaptips voor een kleine slaapgelegenheid!

Een boot is beperkt in zijn ruimte en alles wat kleiner kan is meegenomen. Wij kozen ooit voor de Safety Sleep en hebben er nu nog vaak profijt van. Deze oplossing is echter voor lang niet alle kinderen geschikt, omdat je de kinderen ‘vast’legt op een matras van willekeurige grootte en daar is niet elk kind van gediend. Wij zijn gezegend met rustige en makkelijke slapers en dus is het voor ons een prima oplossing. Tegenwoordig zie je ook veel van die ‘tentjes’ waar je je kleine uk in kan leggen, past ook prima in de kajuit natuurlijk. Een ook simpelweg de bak van de kinderwagen wanneer ze daar nog in passen is een prima oplossing! Let er natuurlijk wel op dat je deze niet verhoogd neerzet.

5. Kies voor klein speelgoed!

Natuurlijk is er op het water van alles te beleven en vaak is het niet nodig bij ons. Toch ben ik telkens weer blij als ik wat kleins kan toveren om zoon- en dochterlief even mee in de kajuit te zetten wanneer wij onze handen vol hebben met touwen en boegen. Ook op een lange vaardag is het vaak een prettige afwisseling als ze zich wat vervelen of gewoon even zich terug willen trekken na alle indrukken.

Naast deze vijf, voor ons als gezin, belangrijke ingrediënten blijft het belangrijkste natuurlijk dat je nooit het water op moet gaan met (jonge) kinderen wanneer je zelf niet in het bezit bent van zwemdiploma’s. En ook bang voor water zijn helpt niet echt mee. Niet bang voor water maar toch huiverig een boot op te gaan met (jonge) kinderen? We leven in een fantastisch waterland. Informeer eens wat de mogelijkheden zijn in bijvoorbeeld de mooie waterplaats Giethoorn. Daar verhuren ze ook bootjes met gids. Het (vaak meegeleverde) zwemvest aan en instappen, genieten maar!

Ook vaak op het water te vinden met kinderen en een tip die ik niet had, waarvan jij vind dat die zeker niet mag ontbreken? Deel hem dan in de reacties! Wie weten genieten we dan binnenkort nog meer van onze boottripjes 😉 

Over Susan

Meer blogs van Susan lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.