Pepernotenbakkers door Andrea

Door

Wekelijkse bakavonturen met de 5-jarige

Vorig jaar zijn we er mee gestart, wekelijks bakken. Nu het weer kouder wordt, hebben we het weer opgepakt. Zo maken we elke week iets anders. Cakes, taarten, koekjes en vandaag zijn het pepernoten. Volgens Sepp (5 jaar): “Bak Piet kan wel wat hulp gebruiken. Want iedereen is toch dol op pepernoten?” Dus we zijn aan de slag gegaan. Uiteraard delen we ons pepernoten recept graag me je.
 

Het pepernoten recept

Dit recept is vrij simpel en kost niet veel tijd, al met al zijn we een klein half uurtje bezig geweest. Wij gebruiken hiervoor een potje speculaaskruiden.

125 gram donkerbruine basterdsuiker
150 gram koude boter
250 gram zelfrijzend bakmeel
10 gram speculaaskruiden
4 el melk
snufje zout

Pepernoten recept

Alle ingredienten

 

Bereiding van het deeg voor de pepernoten

Verwarm de oven voor op 175 ˚C. Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier. Kneed de koude boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout goed door elkaar. Sepp houdt er van om het meel te zeven en het is handig om de boter al in stukjes te snijden. Je kan het kneden met de hand of met een mixer.

Recept pepernoten

Voeg vervolgens lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Omdat wij een mixer hebben gebruikt, kneden we het op het eind toch nog met de hand. Dan kan je er een mooie bal van maken.

Er zijn twee manieren om pepernoten te maken. Je kunt lange rollen van het deeg maken. Snijd vervolgens de rollen in gelijke stukjes, vorm hier kleine balletjes van en leg ze op de bakplaat. Wij hebben de eerste manier uitgeprobeerd, maar dat vonden we veel werk. We hebben uiteindelijk stukjes van het deeg gepakt en daar balletjes van gemaakt. Je krijgt ze toch nooit allemaal hetzelfde!

Recept pepernoten

Leg de balletjes op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak ze in de oven in ruim 15 minuten gaar en lichtbruin. Haal uit de oven en laat ze helemaal afkoelen.

Recept pepernoten

Klaar!

 

Video van ons recept voor pepernoten

Op mijn eigen blog, Autumnten vind je een video over de bereiding van onze pepernoten: video recept pepernoten
 

De pepernoten

Het is moeilijk om ze helemaal te laten afkoelen, maar dan zijn ze echt het lekkerst!
De volgende keer bij het schoen zetten, geeft Sepp er een paar aan Sinterklaas en Bak Piet, tenminste als er nog wat overblijft!


Andrea is moeder van twee zoontjes Jelle (7) en Sepp (5) en woont in Enschede. Ze gaat er met de jongens regelmatig op uit. Andrea is vaste
gastblogger voor Vettt daarnaast schrijft ze ook op haar eigen blog: Autumn 10.

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.