Rekenhulp voor kleuters

Door

Sinds Boaz het lezen “onder de knie” heeft, is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij heeft zichzelf een cursus Engels spreken gegeven (en Stephanie gebombardeerd tot lerares Engels waardoor het de hele dag klinkt “Mama, wat is een duizendpoot in het Engels?” uhm…)
 

Alleen Engels leren is niet genoeg voor de kleuter

Maar alleen Engels leren is niet voldoende. Hij wil ook leren rekenen. Hij wil weten wat zesduizend plus driehonderd is. Hij wil weten wat tweehonderd miljoen plus negen is. Hij wil weten wat 12 plus 3 is, en dat allemaal het liefst in het Engels. Om zijn honger naar kennis een beetje te stillen, geven wij hem soms eenvoudige rekenopdrachtjes. Hierdoor zit hij soms uren te rekenen, en hiervoor gebruikt hij zijn vingers.

3 + 5 = ?

Van zijn linkerhand gaan drie vingers de lucht in, van zijn rechterhand gaan vijf vingers de lucht in, en met zijn neus telt hij al deze vingers  voor hij triomfantelijk roept dat het juiste antwoord 8 is!  Om het een beetje makkelijker voor hem te maken, knutselde ik samen met Boaz een reken-hulpje in elkaar!

How to: Rekenhulp voor kleuters maken

Je hebt nodig:

rekenhulp

  1. Drie vellen a4 papier in verschillende kleurtjes
  2. een schaar
  3. een stift
  4. lijm

rekenhulp

Vouw twee van de drie vellen door midden. Eén van deze vellen ga je gebruiken voor de handjes, de andere voor de lijst. Knip, beginnend aan de kant van de vouw, een rechthoek uit het eerste vel. Zorg dat de randen intact blijven. Vouw het geknipte vel weer open en je hebt een lijst! Je kunt natuurlijk de vorm van de lijst zelf een beetje pimpen door in de hoekjes een halve cirkel extra te laten zitten of door een golvende lijn te knippen. Plak de lijst op het vel papier dat je niet gevouwen hebt.

rekenhulp

Trek vervolgens een handje van je reken-kleuter over op het tweede vel dat je gevouwen hebt. Knip vervolgens dit handje uit. Doordat je hem hebt dubbel gevouwen, heb je door één keer te knippen, twee handjes. Wel zo handig! Vouw de vingers van de handjes bij de palm van de hand naar binnen. Lijm de handjes binnen de lijst en het rekenen kan beginnen!

rekenhulp
Doordat Boaz nu in alle rust vingers kan “opsteken” en weghalen en zijn eigen handen vrij houdt om te tellen, gaat het allemaal een stuk sneller. En, niet te vergeten, leuker!  Zolang hij zelf aan geeft dat hij wil leren, of dat nou lezen, rekenen, Engels of Chinees is, probeer ik hem daar zo goed mogelijk in te begeleiden. Door creatieve hulpmiddelen wordt het leren nóg leuker en daar heeft een kind alleen maar profijt van!
 
Stephanie is moeder van twee zoontjes Boaz (’11) en Midas (’14) en woont in Hengelo. Ze gaat er met de boys regelmatig op uit. Stephanie is vaste gastblogger voor Vettt daarnaast schrijft ze ook op haar eigen blog: www.wolferien.com.

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.