Koude decemberdagen: geef warmte of een tikkie

Door

Wendy ter Bekke is met haar bedrijf Raakkracht sterk betrokken bij Sheltersuit. Sheltersuit is een heel mooi initiatief opgericht door modeontwerper Bas Timmer.  Omdat Stichting Sheltersuit op zoek is naar zoveel mogelijk aandacht, zodat ze zoveel mogelijk mensen kunnen helpen en bereiken, heb ik Wendy gevraagd of ze een gastblog wil schrijven. Zodat jullie als Vettt-lezer ook weten wat Sheltersuit is én doet en hoe jij je steentje bij kunt dragen.

 

Het Glazen Huis van 2018: Sheltersuit

Het lijkt wel of Serious Request weer in Twente is momenteel… De laatste weken van December, de vele ‘fund raise’ kerstborrels, kerstpakketten die gedoneerd worden en schol(ier)en die zich massaal inzetten. “Huh… het Glazen Huis is toch niet meer?” Klopt. Maar met het warme gevoel dat momenteel door Nederland woelt, begint het er toch aardig op te lijken. Ik heb het over Sheltersuit. Een stichting die slaapzakken en ander restmateriaal upcyclet tot een jas, waaraan een slaapzak geritst kan worden. Speciaal gemaakt voor kinderen en volwassenen die momenteel in de vrieskou zitten. Vorig jaar werden, onder meer in samenwerking met Movement On The Ground (van Johnny de Mol, red.) en vele, vele anderen, Sheltersuits uitgedeeld in Lesbos.

Sheltersuit

Weeskinderen op Lesbos. Fotocredits: Michiel Kole

Duurzaam pak, gratis in Europa

Modeontwerper Bas Timmer richtte in 2014 de Stichting Sheltersuit op met het doel zoveel mogelijk daklozen en vluchtelingen te helpen tegen de kou, met een duurzaam pak. Deze Sheltersuit voorkomt dat mensen doodvriezen en wordt gratis uitgedeeld. In een atelier in Enschede vindt de productie plaats door vrijwilligers, voormalige vluchtelingen en anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij gebruiken daarvoor gedoneerde restproducten van textielbedrijven waaronder Ten Cate, oude slaapzakken van particulieren en achtergebleven spullen op festivalterreinen zoals Zwarte Cross en vele andere. Ook deze kerstvakantie draaien de naaimachines overuren, om alles af te krijgen voor de drie uitdeelmomenten in het buitenland. Bas vertrok eind deze week naar Sarajevo, waar honderden mensen nachten van -15º C moeten doorstaan.

 

Sheltersuit

Sheltersuit wil méér kinderen blij maken zoals deze jongedame. Fotocredits: Michiel Kole


Huh? Waar heb ik dat eerder gezien?

Het kan heel goed zijn dat je Sheltersuit herkent. Inmiddels zijn er veel mensen en bedrijven bezig om donaties binnen te halen om het doel (3.000 Sheltersuits uitdelen deze winter) te behalen. Wellicht zat je bij Concordia en kwam het filmpje voorbij… Wellicht liep je door hartje Enschede en zag je bij de vele horecagelegenheden een reminder op tafel, waaronder bij NOVI, Appeltjes van Oranje en SamSam… Wellicht waagde je een gokje in Holland Casino, haalde je je warme jas op en… werd je uitgenodigd een tikkie te versturen om ook ánderen net zo’n warme jas te gunnen.

 

Maar bovenal… scholen!

Primeur in Nederland dit najaar, dat Sheltersuit voor elkaar kreeg opleidingen door heel het land aan eenzelfde actie/project te laten werken. Zelfs NOS besteedde er aandacht aan, check hier het filmpje, hoe vet. Studenten van de mode-opleiding zetten zich massaal in om te helpen dat de tassen waar de Sheltersuits in vervoerd worden genaaid werden. Ook werd deze week op een basisschool in Enschede campagne gevoerd met en door leerlingen, want naast al die warmte is geld is ook hard nodig om het doel te halen! Leerlingen van het Alfa-college (interieur-adviseurs in spé) zamelden in december maar liefst € 1.332 euro in.

 

Het is nog niet genoeg… help je mee?

Nadat onlangs Tubantia een inzamelingsactie startte om je oude slaapzak te doneren, die als voering dient voor een Sheltersuit, loopt het storm. Vele kranten, kringloopwinkels en online artikelen roepen massaal op om je zolder op te gaan. Met effect. Iedere dag komen kinderen met juffen, opa’s en oma’s en alles daar tussenin langs om ze in te leveren. Alle toffe inzamelingsacties en gedoneerde slaapzakken uit heel Nederland zijn fantastisch en hartverwarmend. Maar het is helaas nog niet genoeg. Van de slaapzakken kan de voering gemaakt worden, de stof (restmaterialen) wordt gedoneerd door Ten Cate, maar dan… nog de ritsen bijvoorbeeld. Én het moet nog in elkaar genaaid worden. En wat te denken van transportkosten naar de mensen in nood. Ook het atelier moet draaiende geworden houden. Ieder tikkie is goud waard. Het zijn die laatste weken van december…. Deel wat warmte…

Sheltersuit

Dit handgemaakte cadeautje voor slachtoffers was een idee van het ROC van Amsterdam! Fotocredits: Michiel Kole

 

Doneer een rits. Of een heel pak. Jij kiest.

Verplichten kunnen we je natuurlijk niet, maar hoe vettt zou het zijn wanneer we de kinderen in onder meer Griekenland en Duinkerke (de twee plekken waar Sheltersuit ook nog naartoe gaat) een warm hart toedragen, niet alleen door ze te ‘liken’, maar door echt iets te doen als lezers van Vettt? Denk aan het succes van het Glazen Huis in Enschede. Nooit meer werd het succes overtroffen. Dat moeten we toch nog eens dunnetjes over kunnen doen? Doneer een rits (10 euro) of een heel pak (300 euro) of iets daar tussenin of overheen… Jij kiest. Doneren kan via onderstaande QR-code of door naar www.geefwarmte.nl te gaan.

Tik ‘em an dan!! 🙂

Scan deze Tikkie met je iPhone-camera of download de Tikkie-app.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer info & inspiratie

Meer lezen over het verhaal van Sheltersuit? Dat kan, op sheltersuit.com.
Wil je de ontwikkelingen op de voet volgen met persoonlijke kijkjes achter de schermen, in het atelier, tijdens de uitdeelmomenten en meer? Volg dan hun posts of stories via Instagram. Natuurlijk zijn ze ook actief op Facebook en LinkedIn. Heb je zelf een inzamelingsactie in gedachten of kun je als mens of ondernemer meer betekenen voor Sheltersuit? Laat het Wendy weten en ze brengt je met de juiste persoon in contact.

 

Over Wendy

Wendy is in slechts een paar jaar tijd een heel gezin rijker. Ze werd bonusmoeder van Pepijn (2009) en samen met de muiters Morris (2016) en Dees (2017) houdt het haar van de straat, laten we maar zeggen. Ze woont samen met Sjors, vader van de 3 boys. Net als haar bedrijf Raakkracht, strategisch communicatiebureau met een voorliefde voor betekenis.

Thanks voor het lezen van mijn eerste blog voor Vettt en ik wens jullie heerlijke dagen!

 

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.