Sinterklaasrecept: arretjescake

Door

December is geen hele goede maand om aan de lijn te doen. Dat schuiven we wel richting 1 januari, als er weer goede voornemens om de hoek komen kijken. Nu is het nog genieten geblazen van al dat lekkers dat tijdens de feestmaand voorbij komt. Zo is het heerlijk avondje bijna gekomen…..en heerlijk wordt het! Met dit sinterklaasrecept voor deze speciale arretjescake, helemaal in Sinterklaasstijl. Gemakkelijk om te maken en daarmee een gezellig recept om samen met je kinderen te doen. Het meeste werk zit in de voorbereiding, daarna is het echt een super gemakkelijk sinterklaasrecept. Minimale inspanning met een groot resultaat!

Sinterklaasrecept zonder rauwe eieren

Het originele recept voor arretjescake bevat eieren. Omdat deze cake niet afgebakken wordt in de oven, blijven de eieren dus rauw. Omdat niet iedereen daar even goed tegen kan en het in mijn beleving ook niet heel gezond is, heb ik voor dit sinterklaasrecept gekozen voor een versie zonder ei. Dit zijn je ingrediënten en benodigdheden voor dit arretjescake-sinterklaasrecept:

 • 100 gram kruidnoten
 • 100 gram biscuitjes
 • 100 gram pure chocolade
 • 150 gram donkere basterdsuiker
 • 60 gram cacaopoeder
 • 150 gram roomboter + extra om in te vetten
 • Cakevorm + bakpapier

Sinterklaasrecept

Een ‘normale’ arretjescake bevat alleen biscuitjes. Door deze deels te vervangen door kruidnoten maak je er eenvoudig een Sinterklaas-cake van. Natuurlijk kun je ook de biscuitjes helemaal achterwege laten en alleen pepernoten in de cake stoppen, daar kun je prima mee variëren naar wat je lekker vindt. Ik heb zelfs arretjescakes voorbij zien komen met mini marshmallows erin, ook een goed idee! Voor deze variant heb ik in elk geval gekozen voor chocolade kruidnoten. Hoe meer chocola, hoe beter nietwaar?

Kind kan de was doen…

Als alles klaarstaat kun je beginnen!

 1. Begin met het invetten van je cakevorm. Wil je zeker weten dat de cake niet vast blijft plakken aan de bodem? Leg dan eerste een velletje bakpapier in je cakevorm.
 2. Het volgende werkje is het in stukjes hakken van de pepernoten en biscuitjes. Dit kun je doen door ze tussen een schone theedoek te leggen en er zacht met de bolle kant van een lepel op te slaan. De stukken mogen redelijk grof blijven, je wilt je koekjes en pepernoten wel als zodanig herkenbaar in je cake…
 3. Smelt vervolgens de boter in een pannetje en smelt in een ander pannetje au bain-marie zachtjes de chocolade. Als je boter is gesmolten, mix je hier de basterdsuiker door heen. Let wel op dat de suiker helemaal oplost in de warme boter, anders proef je de suikerkorreltjes duidelijk in je arretjescake. Geloof me, dat weet ik uit ervaring…..Iets met te weinig geduld.
 4. Als de suiker is opgelost in de warme boter roer je eerst de cacaopoeder en daarna voorzichtig de stukjes pepernoten en biscuits er ook door heen. Dit kun je het beste doen met een spatel.
 5. Tot slot roer je de gesmolten chocolade door de botermix en je cake beslag is klaar!

Sinterklaasrecept

Strooigoed voor een extra feestelijk effect

Nadat je je beslag in de cakevorm hebt gegoten kun je er nog voor kiezen om versiering aan te brengen. Steek bijvoorbeeld wat Sinterklaasschuimpjes in het beslag. Of strooi wat snoepgoed en losse pepernootjes over je cake. Dit geeft je cake een extra feestelijk effect.

De grootste uitdaging is het wachten….

En dan begint de grootste uitdaging; het wachten! De cake moet namelijk minimaal 2 uur in de koelkast, voordat hij hard genoeg is om er plakjes van te kunnen snijden. Maar na 2 uur is het genieten geblazen! Nog een tip; snij niet te dikke plakken! De arretjescake is behoorlijk machtig en vult snel. Ja, ook dit weet ik uit ervaring.

Eet smakelijk! Ik ben benieuwd naar jullie recepten voor het heerlijke avondje van Sinterklaas!!

 

Over Ann

Meer blogs van Ann lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.