Een gezond ontbijtje? Probeer deze gezonde ontbijttaart!

Havermout is heel gezond, bevat veel vezels en het vult goed. Alleen ben ik er nog altijd niet heel goed in om er een lekkere havermoutpap van te maken. De structuur ervan, blegh. Met uitzondering van de havermoutbowl van Stoet, maar ik kan moeilijk iedere ochtend dáár aanschuiven voor mijn ontbijt. Gelukkig is er met havermout nog veel meer te maken. Veruit mijn favoriete recept is deze gezonde ontbijttaart.

Chicks Love Food

Het oorspronkelijke recept heb ik uit één van mijn kookboeken van Chicks Love Food. Als je ze nog niet kent, kijk eens op hun youtube kanaal, ik ga altijd stuk op hun kookvideo´s, te grappig. Hun recept heet´ontbijt appeltaart´, maar er is qua topping eindeloos te variëren als je de bodem eenmaal weet te maken. En dat ga ik je vandaag leren!

Ingrediënten voor deze ontbijttaart met Havermout

Voor de bodem:
– 300 gram havermout
– 100 gram kokosolie
– 4 eetlepels honing

Als vulling:
– Kwark / Skyr / Yoghurt
– Fruit, kies zelf wat je lekker vindt

De bereiding van de ontbijttaart

Met een minuut of 10 staat je bodem al in de oven, het is echt supermakkelijk!

Verwarm de oven voor op 175 graden. Van de 300 gram havermout doe je de helft in een keukenmachine. Maal dit fijn tot meel. Als je geen keukenmachine hebt, kun je de havermeel ook kopen in de winkel.
Smelt de kokosolie en voeg deze bij de havermout en havermeel. Voeg hier nog 4 eetlepels honing aan toe en meng dit alles goed door elkaar met een lepel.

ontbijttaart


Bekleed een taartvorm met bakpapier en stort de havermout massa op de bodem. Druk deze aan met de bolle kant van een lepel tot het een geheel vormt. Als je het mooi als taart wilt presenteren, zorg dan dat de randjes een beetje omhoog geduwd worden. Ik eet altijd de hele taart in mijn eentje (nee mensen, geen zorgen, niet in 1 keer!), dus ik snijd het na het bakken meteen in stukken. Zo kan ik iedere dag een stuk meenemen naar mijn werk. Maar dan is dat opstaande randje dus nogal overbodig.

Dan kan de bodem de oven in. Deze heeft in mijn ervaring ongeveer een half uur nodig om lekker lichtbruin te worden. Wees dan geduldiger dan ik meestal ben en laat de bodem goed afkoelen. Dan wordt deze echt stevig en is het goed te snijden.

De vulling van de ontbijttaart

In het oorspronkelijke recept wordt er een appeltaart van gemaakt. Dit is nog altijd wel een van mijn favorieten. Bak hierbij een appeltje in de pan met wat kaneel en eventueel met een paar rozijnen.
Smeer dan eerst wat kwark uit over de bodem en leg hier bovenop je warme appeltjes. Er kan nog een beetje honing overheen om het af te maken, maar ik vind het zo ook altijd al ver-ruk-ke-lijk.
Op een werkdag heb ik niet altijd zin om ‘s morgens nog appeltjes te bakken. Dan gooi ik vaak een kwart van de taart in mijn tas (netjes ingepakt uiteraard), een bekertje kwark en een bakje frambozen. En klaar is mijn lunch. Er zijn vast nog meer lekkere varianten te bedenken. Als je een goede tip hebt, geef het vooral door!

ontbijttaart

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.