VSCO girl: dé tienertrend onder meiden

June, de dochter van bijna 11, komt laatst thuis uit school en zegt helemaal overtuigd: “Mam, mag ik een VSCO girl worden?” Er volgt een kleine kortsluiting bij mij. De wat? Waarom ken ik dat niet? Ik word oud, néee! Maar… ik vraag kalm, om geen rollende ogen te zien bij mijn bijna 11 jarige: “Visko? Wat is dat? En waar ken je dat van?” “Nou, dat zijn heel veel meisjes op TikTok en Instagram en dat is heel vet cool en dat wil ik worden.”  “Oké? Hoe ga je er dan uitzien?”

Hoe ziet een VSCO girl eruit?

Ik ben een beelddenker en zie mijn kind veranderen in een grote roze zuurstok of in een überkeurige plooirokkerige ballerina. “Nou mam, VSCO girls hebben hele grote truien met een heel kort broekje eronder dat je dan niet ziet. Ze hebben Vans, Crocs of Birkenstocks aan (Vans, oké, maar de rest: Waatt? Is iets persoonlijks, I know) en ze hebben altijd hetzelfde merk lippenbalsem. Daarnaast hebben ze een schelpenketting, heel veel scrunchies, een rugzak van Fjällräven (die kost wel 80 euro), een hydroflask, een wave ring en mental straws.”
In 1 adem kwam het eruit bij June.

June en haar VSCO spulletjes (tot nu toe;))

‘Mental straws’

Ik probeer het net zo snel te plaatsen, maar zie alleen Crocs en Birkenstocks voor me aan haar voeten. Slik. Mijn dochters mogen zelf hun kleren uitzoeken. Als ze maar voldoen aan de regel die ik overgenomen heb van mijn schoonzus: Zij moeten het mooi vinden, want de dames dragen het en ik moet er oké mee zijn, want ik betaal. “Oké, maar mam, die rugzak en hydroflask zijn wel te duur.” (Wow, thanx kind) Ik vraag wat die geestelijke, eventueel gestoorde, mental rietjes betekenen ook al weet ik al dat ze het gewoon fout zegt. “Nou, ze zijn ook heel milieubewust en drinken daarom uit een stalen rietje.” “Geen metaal schat?” “Ja, zou ook kunnen.”

Ik geloof dat ik het wel wat vind dat VSCO girl gebeuren..

Zomaar een gesprekje en ik ben weer helemaal bij in de dochter trends.
Als ik ga googelen zie ik een leuk apart stijltje. Allemaal foto’s in de nieuwe trend flatlay waar vriendin fotograaf Kitty van Sjiek Photo & Film laatst alles over vertelde. De stijl? Oversized truien en weinig make up. Dat eerste had ik vroeger ook, ik liep eeuwig met mijn vaders groene trui rond. Weinig make up vind ik ook een goeie tegenhanger voor alle Nikki tutorials plamuur onder ons. Milieubewuste rietjes, niet verkeerd en heel veel scrunchies zijn inmiddels onderweg van Ali. Sinterklaas is er en de kerstman komt eraan, dus we kunnen nog wel wat uitbreiden. Behalve de rugzak van 80 euro en gewoon haar Fila’s. Mijn dochter vind een trend leuk, maar maakt er haar eigen versie van. Ze hoeft er ook echt geen nieuwe schoenen voor. Gelukkig.

VSCO GIRLS CHOOSE HAPPY

Meer VSCO weetjes en redenen

Na wat verder onderzoek kom ik het volgende tegen. De naam VSCO komt van een fotobewerkings app die lijkt op Instagram, maar waar je voor betaalt. June: “Ik zag op TikTok* bij veel meisjes dezelfde leuke kleren en spulletjes. Toen zag ik de #VSCO vaak en toen ben ik gaan zoeken op die #. Mijn vriendinnen en ik vinden het een hele leuke stijl. Omdat het apart is en omdat ze hun eigen ding doen en zich van niemand iets aantrekken. Ik vind VSCO girls echt super omdat ze tieners zijn en ook al aan het milieu denken.”  Dit klinkt eigenlijk zeer goed in mijn moeder oren. Het laatste zal ik nog vaak herhalen als June weer eens niet onder de douche uit wil :).

SK SK SK, And I Oop

Op Instagram is het echt een community zie ik al snel. Het allergrappigst vind ik nog wel de eigen geluidjes die ze maken. SK SK SK betekent lachen.  And I Oop, dat betekent Oepsie. Dit zeg je trouwens heel snel achter elkaar. Ze roepen Save The Turtles, ook nooit verkeerd. Choose happy en No Bad Vibes, helemaal top toch?

VSCO GIRLS MUST HAVES
 1. Fjallraven Kanken rugzak verkrijgbaar via Bol.com
 2. aad
 3. Vans onder andere te koop bij KIXX Online
 4. dd
 5. Crocks, verkrijgbaar in alle kleuren en maten bij onder andere Zalando.
 6. Birkenstocks, verkrijgbaar bij Zalando.
 7. xxx
 8. Ook bij Bol.com: Carmex Lipbalsem
 9. Metalen rietjes, verkrijgbaar bij Bol.com
 10. Shelpenketting maak je zelf, maar is ook te koop bij onder andere Wish.
 11. De Mario Badescu bodylotion vond ik bij Douglas.
 12. De Hydroflask drinkbeker is te koop bij Bever.

December kado inspiratie

De Sint of de Kerstman brengen hier vast nog wat VSCO proof spulletjes dit jaar. Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik begrijp dat mijn dame samen met een paar van haar vriendinnen geïnspireerd is geraakt door iets luchtigs en toch ook iets leerzaams. Best te doen deze VSCO trend. June en ik hebben onze eerste gezamenlijke blog met veel plezier gemaakt, heeft jouw tiktokkende dochter deze trend al ontdekt?

*TikTok= zeer hippe playback app waardoor ze ineens liedjes meezingen uit de jaren ’90, top dus.

*Met dank aan Junes vriendinnen uit groep 7A  van de Drieeenheidsschool in Oldenzaal die June geïnterviewd heeft voor deze blog.

Over Sharon

Meer blogs van Sharon lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.