Tips voor de eerste schooldag, want waar moet je allemaal aan denken?

Door

De tijd is aangebroken, het huis wordt leeg, want onze jongste 2 kinderen Noor en Morres gaan naar school. Ik weet nog goed dat Fynn naar school ging. We wisten niet wat ons te wachten stond. Ik moest erg wennen aan alle gewoontes, gebruiken en regels op school. Ik ben totaal geen ochtendmens, maar dat ga je bijna leren 😉 . Iedereen begroeten en ook een praatje moeten maken, daar moest ik erg aan wennen. Ik was erg zoekende in allerlei zaken; wat is het, hoe ga je ermee om en wat hebben we nodig? Hopelijk kunnen wij je inspireren met mijn tips en op weg helpen met de zoektocht naar het leven van Juf Ank en tips voor de eerste schooldag. De verhalen vertel ik uit mijn ervaring. Elke school gaat anders om met regels, maar volgens mij is de basis hetzelfde. Ik heb heel veel aan andere ouders gehad die het leven van de basisschool al gewend zijn.


Schooltassen | Meester Aap

Wat moet je weten voor de eerste schooldag?

Aanmelden voor school

De buurvrouw gaf aan dat het verstandig was een jaar van tevoren mijn kinderen aan te melden. Dan was ik toch echt al wel aan de late kant. Maar met 1 school in het dorp weten ze een voorspelling te maken voor het aantal leerlingen op school. Maar in de grote dorpen en steden is het verstandig je kind op tijd aan te melden. Je wilt natuurlijk niet dat je niet naar de school van jouw wens kan of erger nog 2 kinderen op een andere school.

Juffendag

Juffendag is een blijk voor waardering. Elke school gaat er anders mee om, soms mogen de kinderen zich verkleden. Cadeautjes geven is per school verschillend. Een persoonlijk cadeau of gezamenlijk cadeau. Een tekening, iets kleins of een groter cadeau samen. Maryke schreef eerder al een blog met leuke cadeautips voor juffen en meesters.

Beste spannend de eerste dag…

Ouderraad

De ouderraad houdt zich voornamelijk bezig met het organiseren en assisteren van activiteiten op school. Zo is er een sinterklaasfeest, kerstviering, carnavalsfeest, sportdag enz. Maar ook niet te vergeten de luizenmoeders en de klassenouders/groepsvertegenwoordigers. De klassenouder organiseert voor of in samenwerking met de leerkracht voorkomende activiteiten in de groep/klas (attenties, zwangerschap, trouwen).
Er worden voor veel activiteiten hulpouders gevraagd. Zonder de ouders kunnen veel activiteiten niet georganiseerd worden. Denkend aan vervoer van een voorstelling of schoolreisje. Maar ook hulp voor de sportdag, spelletjesdag, luizenmoeders of carnaval. Meld je aan om je betrokken te voelen bij de school, want het is ook nog eens hartstikke leuk. Je kind vindt dit vast ook geweldig als je af en toe komt helpen.

MR -> Medezeggenschapsraad

Hierin kunnen ouders en leerkrachten meedenken over het beleid van de school. De MR vergadert een aantal keer per jaar. Je kunt je mening inbrengen. Hierdoor heb je als ouders en personeel invloed op het schoolbeleid. Bij belangrijke beslissingen moet het schoolbestuur de MR raadplegen.

Snacktrommel Blafre Das Originalshop
Blafre drinkfles Originalshop
Broodtrommel Blafre tractor Originalshop

Wendagen

Voor de eerste schooldag zodat ze echt mogen starten op school is er altijd een wendag (of meerdere dagen). Hierdoor weet je kind in welke klas ze komen, kunnen ze wennen aan de structuur, aan de kinderen en aan de juf.

Dan kan het echte werk beginnen. De kinderen hangen de jas en de tas aan de kapstok. Ze herkennen de kapstok en stoel aan hun eigen plaatje of naam. Na de vakantie wordt geruild van plek. Bespreek rituelen vooraf met je kind. Dan kan het kind hieraan wennen. Het eten en drinken mag mee de klas in. Per school varieert het momenteel welke lestijden ze hanteren. Velen hebben al een continurooster. Bij een continurooster wordt er vaak gebruik gemaakt van een koelkast, waar de drinkbekers in mogen.

Snacktrommel Blafre Das Originalshop
Blafre drinkfles Originalshop
Broodtrommel Blafre tractor Originalshop
Eigen ontwerp rugzak Bulbby

Methode van lesgeven in groep 1

Een lesdag kan uit de volgende activiteiten bestaan: kringgesprek, zelfstandig werken, bewegen, muziek, digibordfilmpjes en digibordlessen. Meestal word dit de kinderen ook duidelijk op de eerste schooldag uitgelegd wat de structuur van de dag is.

In een kringgesprek krijgen kinderen de gelegenheid om hun belevenis te vertellen, wordt er gezongen en gepraat.

Er wordt zelfstandig gewerkt in een hoek/groep, dit kan vrij ingedeeld worden door de kinderen of dit wordt door de leerkracht ingedeeld. De kinderen gaan naar een tafel om een opdracht uit te voeren. De ene keer is dit vrijblijvend en de andere keer worden de kinderen ingedeeld. Er wordt gekleurd, geknipt, geplakt, gepuzzeld, geknutseld of ze kunnen spelen in de bouwhoek en poppenhoek.

Bewegen; Wanneer het mooi weer is word er buiten gespeeld en bij slecht weer in de binnenzaal.

Muziek; Er word een taal-, tel- of muziekspel afgespeeld of gezongen.

Digibordfilmpjes; Er worden educatieve filmpjes afgespeeld, denkend aan Koekeloere

Digibordlessen; Dit zijn de oude bekende lessen die voorheen op het schoolbord gebeurden. Denkend aan letters leren.

In groep 1 en 2 is het vooral leren omgaan met de groep, kinderen en de juf. Er worden o.a. de pengreep, vormen, kleuren, cijfers en letters geleerd. Ik heb voordat ze begonnen aan de school deze leuke poster voorbij zien komen. Een goede voorbereiding voor school.

Poster cijfers en letters StudioJong

Continurooster

Er zijn scholen die nog met het ‘oude’ rooster werken, maar veel scholen zijn al over op het continurooster. Bij het continurooster hebben ze meestal om 10 uur een kwartier pauze en om 12 uur 30 minuten pauze. In deze tijd mogen ze hun fruit en boterham opeten en daarna lekker buiten spelen. Het continurooster is voor vele ouders een mooie bijkomstigheid, want dan zijn de kinderen de gehele dag op school. Elke school heeft andere tijden maar de meeste scholen beginnen om 8.30 en eindigen tussen 14.00 en 14.30.

Ophalen en brengen

Het ophalen en brengen is bij de meeste scholen verplicht tot groep 3. Ze worden 10 minuten voordat de school begint gebracht en aan het einde van de dag worden ze weer opgehaald. Kinderen mogen vaak 5 minuten voor het einde van de les naar huis. Hierdoor is het wat rustiger bij het uitgaan. Zijn de kinderen nog niet opgehaald dan wordt er contact opgenomen, ze mogen niet alleen naar huis.

Rapport en gesprekken

Binnen 2 weken na de start van de eerste schooldag wordt er een kennismakingsgesprek gepland. Zo kunnen de ouders vertellen over hun ervaringen over het kind, waar de leraar mogelijk rekening mee kan houden. Ook kunnen ze de leraar vertellen wat ze de afgelopen weken hebben ervaren.

Vaak wordt een rapport 2 keer per jaar verstrekt. Dit wordt veel gedetailleerder weergegeven dan dat ik van vroeger gewend ben. Onderwerpen die daarop staan zijn: Getallen 1 tot en met 6, rijmen, potloodgreep, vormen- en kleurenkennis. Per groep wordt gekeken naar de kwaliteiten en eisen. Daarna volgt een gesprek.

App

Op onze school word er gewerkt met een app. Dit gebeurt bij veel scholen. Dit is een perfecte manier om te communicatie tussen de leerkrachten of ouders van leerlingen. Hier worden activiteiten, mededelingen en praktische zaken gecommuniceerd.

Zindelijk

Bij onze oudste zoon was het zindelijk worden een lastige klus. Ik merk dat dit bij veel kinderen het geval is. Gelukkig gaat dit nu beter maar ze ‘moeten’ voordat ze naar school gaan zindelijk zijn. En dan komt die eerste schooldag toch wel eens dichtbij. Het kan zijn dat ze bij ongelukjes bellen om je kind te verschonen. Ik maakte me er toen zorgen over en raakte al wel een beetje in de stress. Maar een maand voordat de school begon was hij zindelijk. Het komt vanzelf goed, maak je niet druk. Er zijn ook veel methoden om dit te stimuleren.

Verjaardag en traktatie

Elke school heeft andere eisen voor de traktaties. Scholen hebben vaak de voorkeur voor fruit. Ik heb mijn ogen uitgekeken naar het leuke ritueel dat ze in de klas hebben. En hoe leuk de kinderen het vinden om de traktatie te zien en de jarige in het zonnetje te zetten.

Vrijwillige ouderbijdrage

Elk jaar wordt de ouderbijdrage/contributie vastgesteld. De bijdrage wordt besteed aan verschillende activiteiten die in samenwerking met school worden georganiseerd. Deze bijdrage is altijd vrijwillig. Het geld wordt gebruikt voor activiteiten of materialen die niet bij het verplichte lesprogramma horen. Er zijn fondsen en de gemeente kan bijspringen wanneer ouders daar zelf geen geld voor hebben.

Wat heb je allemaal nodig voor de eerste schooldag?

Wanneer je nog totaal onbekend bent met de basisschool is het wel handig dat je weet wat je te wachten staat. Maar ook tips voor wat je kind zoal nodig heeft voor de eerste schooldag.

Snacktrommel Das Originalshop
Drinkbekers | Meester Aap
Yumbox broodtrommel Yumboxlunch
Schooltassen | Meester Aap

10 uur pauze

De 10 uur pauze is een kleine pauze waarin je kunt drinken en iets eten. Een kleine leuke snacktrommel, waarin je het fruit kunt opbergen en een drinkbeker is handig. De voorschriften voor de lunch zijn voor elke school anders. Bij de ene school mag je fruit met water meenemen en de andere een koekje met ranja.

Snacktrommel Das Originalshop

Een aantal eisen van de een drinkbeker is toch wel dat ze lekvrij zijn. Deze bekers heb ik gevonden. Voor de eerste schooldag hebben we de Camelbak en de Mepalbekers, deze zijn lekvrij (mits je ze juist gebruikt).

Drinkbekers | Meester Aap

12 uur pauze

Om 12 uur is het tijd voor een boterham. Hiervoor wordt veelal een broodtrommel gebruikt. Wij zijn van de bijzondere leuke trommeltjes vandaar ook onze leuke traktorbroodtrommel en de zelf ontworpen Mepal trommel en bekers met naam. We hebben ook een broodtrommel gevonden die lekvrij is en je bijvoorbeeld een yoghurtje mee kunt nemen. Hiermee kunnen de kinderen onderling ook wisselen van trommel. Ze stellen op de school vaak een koelkast ter beschikking voor de drinkbekers, gebeurt dit niet dan is een koeltas of koelbox voor om de beker raadzaam .

Eigen ontwerp drinkbekers Mepal
Eigen ontwerp broodtrommels Mepal

Het opleuken van trommel kan door middel van prikkers, kaartjes enz. Onze oudste zit in groep 2 en leert nu de letters, daar kun je door middel van kaartjes of prikkers mooi op in spelen.

Yumbox broodtrommel Yumboxlunch

Tas voor lunch

Wanneer ze een continurooster hebben moeten er 2 trommeltjes en 2 drinkbekers mee. Dus het is wel handig dat er dus 2 trommels en 2 drinkbekers in kunnen. Mogelijk een koeltas wanneer er geen koelkast aanwezig is.

Drinkbekers | Meester Aap
Schooltassen | Meester Aap

Biebtas

Een stoffen of canvas tas is handig voor de biebboeken. Deze is groot genoeg om de grote boeken in mee te nemen, maar ook praktisch en licht.

Katoenen tas Noor Bulbby
Katoenen tas panter Zeeman

Gym

Het is voor de leraren onmogelijk om iedereen de gymschoenen aan te moeten doen. Daarom gaat de voorkeur uit naar schoenen die je kind zelfstandig aan kan doen, klittenband is dus aan te raden. Scapino heeft handige, goedkope gymschoenen met klittenband. Ze hebben nog geen gymkleren en gymtas nodig, dit komt in de hogere groepen.

Gymschoenen Scapino
Wanten Zeeman

Stickers met naam

Alles wat mee gaat naar school moet voorzien zijn van naam. Inclusief het kind zelf ?. Zorg dat voor de eerste schooldag alles voorzien is van naam. Ik ben fan van Goedgemerkt. Ze hebben o.a. stickers voor kleren, trommels, strijklabels, kledingsstempels. Ik ben fan.

Sticker en kledingstempel Goedgemerkt

Reservekleren

In het begin (en mogelijk later) kan het nog wel eens voorkomen dat ze door de spanning en drukte een (zindelijk) ongelukje hebben en mogelijk een keer een natte broek hebben. Een extra setje kleren mee in de tas is wel handig in het begin.

Bergstein regenlaarzen Regenlaarsexpert

Laarzen en handschoenen

De regenachtige en koude dagen komen er weer aan en regenlaarzen zijn dan wel aan te raden. Ook al komen ze met de fiets, auto of lopend. Laarzen zijn in ons kikkerlandje geen overbodige luxe. Warme handschoen zijn handig, maar voor de sneeuwballen zijn waterdichte handschoenen handig (zie foto handschoen en laarzen).

Bergstein regenlaarzen Regenlaarsexpert

Luizen

Na de vakanties wordt er gecontroleerd op luizen. Om luizen te voorkomen is het handig om altijd bestrijdingsmiddelen in huis te hebben tegen luizen. Ik was altijd bang dat onze kinderen luizen zouden krijgen, maar volgens mij voorkom je dit niet en overkomt je dit eens. Een elektrische luizenkam en lotion zijn echt wel aan te raden. Met de code DODKORTING19 krijg je 10% korting op de luizenkam.

Ik hoop dat je veel aan mijn tips hebt gehad. Heb jij nog een goede tip dan horen we dit graag. En succes bij de eerste schooldag!

Over Ellen

Meer blogs van Ellen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.