Als het allemaal (even) teveel wordt…

Het blijft een hele uitdaging om in de hectiek van alle dag stil te staan bij hoe het nu eigenlijk met mij gaat. Ik zit niet zo lekker in mijn vel en het loopt niet zo smooth als ik graag zou willen. Het is me allemaal even teveel… De balans in mijn leven is momenteel helemaal niet optimaal. Het toegeven dat dit zo is, is stap 1, maar er iets aan doen is stap 2. En die stap nemen is echt niet gemakkelijk. Herkenbaar?

Hoe ik mijn ballen hoog houd? Nou niet dus!

Ik hoor vaak: Hoe doe jij dat toch allemaal? Jij bent al zo druk met je werk, je gezin, je doet zoveel leuke en creatieve dingen en dan blog je ook nog. Nou heb ik, wanneer iemand mij een vraag stelt, altijd de behoefte om daar meteen antwoord op te geven. Maar in dit geval heb ik daar even mee gewacht. Waarom? Omdat ik niet zo goed wist wat ik moest antwoorden. En toen ik er meer en meer over ging nadenken, vond ik de vraag ook best wel persoonlijk.

Toegeven dat het allemaal (even) teveel is…

Want toegeven dat het allemaal (even) teveel is, dat doe je toch niet. Misschien tegen een vriendin of collega, maar tegen wildvreemden…? Ik ben niet iemand die snel klaagt, aangeeft dat het niet lekker gaat of alle ongemakkelijkheden deelt op social media. En ik zal ook nooit alles delen voor volgers, want het blijft mijn leven. Wel ben ik iemand die eerlijk schrijft, zo eerlijk mogelijk. Toch ga ik onderwerpen als deze graag uit de weg, omdat ik mijzelf niet graag blootgeef. Terwijl er waarschijnlijk veel moeders zijn die dit nu lezen en denken: Fijn dat er eindelijk eens iemand zegt dat het NIET goed gaat. In plaats van al die vrolijke plaatjes, met gezellige kids en walloze mama’s in een perfect outfit.

Perfect, wat is perfect?

Het liefst ben ik zo’n perfecte walloze moeder in een perfect outfit, maar nu ben ik dat gewoon even niet (walloos en perfect ben ik nooit trouwens… niemand!). Dus doen alsof voelt niet goed. Maar omdat ik wel graag deel, schrijf en leuke foto’s post ben ik gaan nadenken. Wat nou als ik dit wel deel, wat nou als ik andere moeders mijn ervaringen mee kan geven, kan laten zien dat ze niet alleen zijn en dat het leven van een bloggende moeder ook niet altijd maar perfect is!

allemaal (even) teveel

Uit het te gekke en herkenbare boekje ‘Relax Mama’ van Elsbeth Teeling

Hoe doet ze dat?

Ik kan mij wel voorstellen dat mensen in mijn omgeving soms denken, hoe doet ze dat? Ze werkt 3 dagen als projectmanager, soms ook tot laat, ze blogt zich een slag in de rondte. Ze naait af en toe een kersenpittenzak, haakt babydekentjes en ontwerpt tussendoor ook nog trouw- en geboortekaartjes. Ze drinkt wel eens een wijntje met een vriendin, ziet er graag leuk uit, heeft altijd gelakte nagels, luncht graag bij Stoet of Fellini, ze kookt en bakt regelmatig heerlijke dingen, heeft haar huis altijd opgeruimd en maakt ook nog overal foto’s van. Ze sport elke maandag, kijkt Netflix en loopt gemiddeld 9.000 stappen per dag, het liefst meer. Ēn oja, ze heeft ook nog twee kinderen en een vriend, waarmee ze heeeeeel veel doet. Zoals knutselen, wandelen en op stap voor Vettt. HOE doet ze dat?

Gestreste mama

Ik ben een ja-zegger, wil alles doen, grijp alles aan, creëer werk en stress wanneer dat helemaal niet nodig is. Ik zit vol ideeën en zou in een wereld met meer tijd en energie nog veel meer willen doen dan dat ik nu doe. Ben ik een gemakkelijke prooi, weten mensen dat ze mij wel om hulp kunnen vragen? Ja, dat denk ik wel. En dat vind ik ook niet erg, als ik iets leuk vind. Maar wanneer ik denk dat er misbruik van mij wordt gemaakt, voelt dat natuurlijk helemaal niet goed. Maar ik weet gewoon niet hoe ik nee moet zeggen. Dit is dus een punt waar ik momenteel heel hard aan werk en langzaam word ik er beter in. Heel langzaam hoor ?

Daarbij vind ik vragen om hulp heel moeilijk. Terwijl die hulp soms echt wel meer dan welkom is. Ik wil anderen niet tot last zijn of opzadelen met mijn problemen. Ik ben zo iemand die alles zelf wel oplost. Komt wel goed, doe ik wel!

Goede voornemens 2018

Maar wat je wel kunt veranderen, moet je zeker aanpakken!

Mindful opvoeden

Ik volgde een tijdje geleden een 8-weekse cursus mindful opvoeden via Loes. N.a.v. de workshop van Vettt werd ik zo geïnspireerd, dat ik meer wilde. Ik ben echt wakker geschud. Ten eerste omdat ik dacht de enige te zijn die denkt dat haar leven als een trein voorbij raast, die vindt geen tijd meer te hebben om stil te staan bij het nu en om daarvan te genieten. Ik was dus niet de enige! Ten tweede omdat ik mij besefte dat het anders moet. Ik wil helemaal niet altijd moe zijn en altijd druk. Altijd het gevoel hebben dat alles moet, het liefst gisteren. En ik wil niet boos zijn op mijn kinderen of ja zeggen, zonder te horen wat ze eigenlijk zeggen. Deze 8-weekse cursus heeft mij geen power mindful mama gemaakt hoor. Maar het is wel het begin geweest van het toegeven dat er dingen anders moeten. Dat ik de controle over mijn leven terug moet pakken. Ik ben iemand die ‘alle ballen’ hoog houdt omdat ze niet kan kiezen. Ik word gedreven door passie en de energie die ik hiervan krijg is sterker dan mijn moeheid. =Valkuil!

allemaal (even) teveel

Ook uit het boek ‘Relax Mama’ van Elsbeth Teeling

En soms wordt het allemaal even teveel, dan stort je in en kun en wil je even helemaal niets meer. Dat overkwam mij dus…En wat ik hiervan onder andere heb geleerd is dat je beter eerlijk en open kunt zijn. Andere mensen kunnen niet aan je zien hoe het met je gaat. Als je niet om hulp vraagt dan sta je er alleen voor en daar ga je niet ver mee komen. Schaam je niet, je bent echt niet de enige, daar kom je achter zodra je er open over bent, mijn ervaring! Ik ben druk bezig met het terugvinden van mijn balans, met het ontdekken van en werken aan mijn valkuilen. Want door alle drukte ben ik mijn passie en mijn kracht verloren en vergeten om stil te staan. De automatische piloot nam het over.  Het is zo zonde om niet meer te kunnen genieten…

Ik heb besloten mijn verhaal te delen. Ook omdat ik de laatste tijd zoveel mensen om me heen zie met precies dezelfde problemen. Omdat ik schrijf heb ik de kans om het met jullie te delen en daarmee voel ik me bevoorrecht. Al is het doodeng om me open te stellen, ik hoop jullie hiermee te kunnen inspireren om hulp te vragen en toe te geven. Je bent niet alleen!

Het boekje Relax Mama is trouwens hier te koop.

Zomerspecial

Hier wil je toch ten volste van kunnen genieten?!

Over Maryke

Meer blogs van Maryke lezen? Kijk dan even hier!
1 Comment
  • Chantal
    maart 27, 2018

    Mooi geschreven Maryke! Trots op jou!