Knutselen met kinderen: Een mindjar maken

Lang leve mijn oude Pabo vriendinnen die regelmatig een creatief idee op Facebook gooien. Dit keer deelde een van de meiden (bedankt Jaco!) een do it yourself voor het maken van een mindjar. Het idee is zo eenvoudig, maar zo gaaf! Je hebt er maar heel weinig materialen voor nodig, het kán niet misgaan en geeft uren speelplezier.

Wat is een mindjar?

Een mindjar is een fles, met daarin een gekleurde vloeistof. Naast kleur doe je er ook allerlei glitters bij in. Door te schudden met de fles en te kijken hoe de glitters door de fles bewegen kunnen kinderen lekker wegdromen. En ik net zo…. ik vond het nog magischer dan de jongens. Het is net als kijken in een haardvuurtje, dat heeft ook zo’n kalmerend effect. Maar het kan kinderen ook kalmeren als ze boos of gefrustreerd zijn. En kan zelfs ingezet worden als nadenk/time out middel.

 

Hoe maak je een mindjar?

Een mindjar maken is super makkelijk. Qua ingrediënten heb je hobbylijm (simpele van de action werkt prima), glitters en water nodig. En dan een flesje om het geheel in te bewaren. Hiervoor kun je een mooi flesje kopen, maar een leeg waterflesje werkt ook prima.

Mindjar maken

1. Vul het flesje voor 1/3 deel met de lijm

2. Doe er een lading glitters bij

3. Vul de rest van de fles met flink warm water. De warmte van het water zorgt ervoor dat de lijm goed mengt. En dan maar schudden, schudden en schudden. Klaar!

De kleur van de mindjar is afhankelijk van de kleur glitter die je kiest. Je hoeft dus geen kleurstof aan het water of de lijm toe te voegen. Glitter will do the trick!

Wanneer je bang bent dat je kleintje de dop losdraait, is het handig deze dicht te plakken eventueel. Bij mijn jongens is een tapeje om de rand genoeg, maar anders kun je goede lijm langs de binnenkant van de dop smeren natuurlijk.

Mindjar maken

Nog meer leuke tips

Via mijn maatje ‘Pinterest’, ontdekte ik dat er nog veel meer varianten mogelijk zijn. De mindjars worden ook wel ‘sensory bottles’ genoemd. Als je daarop zoekt, ontdek je de mooiste exemplaren. Zo kun je er bijvoorbeeld ook eentje maken met van die waterparels, glow in the dark loom elastiekjes, of kun je variëren in kleuren of groottes van glitter. Maar probeer eerst deze basis variant eens. Het werkt echt heel verslavend… uh rustgevend!

Nog meer leuke DIY’s!

Vind je het leuk om met je kinderen te knutselen? We schreven al eerder blogs met leuke DIY’S:

Over Femke

Meer blogs van Femke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.