Een baby erbij! Tips bij meer kids

Afgelopen januari ben ik bevallen van mijn tweede zoontje. Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik al regelmatig (gevraagd en ongevraagd) tips over de overgang van 1 naar 2 kindjes en ook na mijn bevalling wilden velen hun ervaringen delen. Een aantal van die tips heb ik ook daadwerkelijk kunnen gebruiken. Ik vond (en vind) het best even wennen om twee van die muiters te hebben.  Hierdoor werd ik wel nieuwsgierig of er nog meer dingen waren die andere moeders mij zouden adviseren. Niet alleen voor de overgang, maar überhaupt over het leven met meerdere kinderen. Ik heb daarom een aantal ervaren moeders gevraagd wat zij als tips zouden geven. Doe er je voordeel mee!

Draagzak/draagdoek
Waar je met je eerste kindje in de eerste weken na de geboorte nog dagen op de bank kon zitten of rustig een rondje kon lopen met de wandelwagen, zit dat er nu niet meer in. Je hebt nog een kleintje lopen en die wil actie! Spelen, rennen, springen en klimmen en alles onderzoeken! Een draagzak of draagdoek is dan ideaal. Je hebt je handen vrij om samen te spelen en meer bewegingsvrijheid dan met een kinderwagen. Daarnaast werkt het ook heel rustgevend voor je baby als hij/zij krampjes heeft en zijn er onderzoeken die zeggen dat kindjes die veel gedragen worden eerder doorslapen (jammer genoeg merken wij daar nog niets van). Alleen maar voordelen dus!

De foto hieronder is van Anique, ze schreef voor Vettt een handige blog over het dragen van haar (toen nog) baby Kees.

Babydragen

Vettt blogger Anique schreef een blog over het dragen van haar zoontje Kees.

Schermtijd
Het is natuurlijk niet goed voor kinderen als ze de hele dag naar een schermpje staren, maar soms moet je het jezelf niet te moeilijk maken. Als bijvoorbeeld je baby gevoed moet worden en je dus even je handen vol hebt, is het echt niet het einde van de wereld als je andere kinderen even naar tv of tablet kijken. Als je daarna weer tijd hebt, kunnen jullie nog lang genoeg buiten spelen, knutstelen of blokkentorens bouwen.

Accepteren
Accepteren is een woord dat vele tipgeefsters gebruiken. Accepteer dat het een chaos is, dat de dag niet loopt zoals jij had gepland en je misschien niets gedaan krijgt. “Soms heb je van die dagen dat je ‘s avonds allang blij bent dat iedereen tevreden en gezond in bed ligt. Dat het huis dan wel ontploft lijkt en de berg was die je had willen doen er dan nog steeds ligt, is niet zo erg. Morgen weer een dag.”

Zorg voor 1 op 1 tijd
Zorg voor 1-op-1 tijd met al je kinderen. Hierbij hoef je niet gelijk te denken aan dagjes naar een pretpark (alhoewel dat natuurlijk ook heel leuk is). Ga bijvoorbeeld alleen met je oudste boodschappen doen of zorg dat de bedtijd van je kinderen een klein beetje verschilt, zodat je hen tijdens het instoppen wat extra aandacht kan geven en een gesprekje kan voeren.

Neem tijd voor jezelf
Alle moeders die ik over die onderwerp heb gesproken zijn het hier over eens. Het is belangrijk tijd voor jezelf te nemen. Of dit nu een dagje sauna is, een kwartiertje alleen onder de douche of een uurtje sporten maakt niet uit. Kies iets wat bij jou past, maar maak er tijd voor. Zorg goed voor jezelf, zodat je goed voor je kinderen kan zorgen.

Ik zal een aantal van deze tips de komende maanden zeker in mijn achterhoofd houden.
Hebben jullie nog andere adviezen die ik zeker moet horen voor de komende tijd? Laat hier dan een reactie achter.

Over Annabel

Meer blogs van Annabel lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.