De best bewaarde geheimen van Enschede. Door Heleen

Door

Zoals veel gezinnen gaan we op een vrije middag vaak even de deur uit met onze twee kinderen van zes en ruim één jaar. Even wat energie kwijt en een frisse neus halen. Naar de kinderboerderij, de speeltuin om de hoek of met slecht weer naar de bieb. Van die spontane acties, want plannen zijn we niet zo goed in. En als we wel een plan maken, pakt het net weer even iets anders uit. Daarom hou ik ook zo van uitjes die weinig voorbereiding treffen maar toch zo ontzettend leuk zijn. Ik noem ze de best bewaarde geheimen van Enschede en vandaag deel ik mijn top 5 met jou. Ssssssst niet doorvertellen he? 😉
 

tip 1: De treinenkelder in de modelbouw en hobby winkel pijp-lines. Of zoals mijn zoon zegt: de treinenwinkel.

Deze tip kreeg ik van iemand met wie ik aan de praat raakte in de winkel. Sindsdien ga ik hier regelmatig met mijn zesjarige naar toe. Deze modelbouw en hobby winkel tegenover de bibliotheek in het centrum van Enschede ken je misschien wel. Maar wat veel mensen niet weten, is dat zij een treinenkelder hebben die op woensdag- en zaterdagmiddag is geopend voor publiek. In deze kelder is een gedeelte van oud Enschede (het zuiderspoor) op schaal nagebouwd. Ik vind het een beetje moeilijk om hier woorden aan te geven, je moet echt een keer gaan kijken. Er staan oude treinstoelen, je kunt achter het stuur kruipen van een trein, er hangen foto’s en dus de modelbaan met modeltreinen.

Best bewaarde geheim enschede

De kelder…

Waar: winkel pijp-lines aan de pijpenstraat 34, tegenover de bibliotheek.
Wanneer: Woensdag- en zaterdagmiddag van ca 13:30 tot 16:00.
Kosten: Toegang is gratis, maar een vrije gift wordt zeer gewaardeerd.

 

Tip 2: roofvogeltraining in het G.J. van Heekpark.

Het park is natuurlijk altijd leuk om naar toe te gaan. Wij wonen om de hoek van het van Heekpark en zijn daar dan ook regelmatig te vinden. Een jaar of twee geleden stuitten wij op, wat leek een roofvogelshow. Eenmaal dichterbij gekomen bleek het een training van Valkenvlucht te zijn. Ik heb valkenvlucht opgezocht op het www en las dat zij met hun roofvogels en uilen demonstraties door het hele land geven. Voor de bewegingsvrijheid van de volgels en om ze in conditie te houden, trainen ze dagelijks op de grote speelweide in het van Heekpark. Wij gaan vaak even kijken even en dan wordt mijn zesjarige vriendelijk begroet met: “Hee, ben je er weer?” Ze weten dat hij het niet eng vindt en hij krijgt de ene na de andere roofvogel op zijn arm. Zelfs de enorme arend die ze hebben mocht hij al een keer van dichtbij bekijken. De trainers zijn erg vriendelijk en iedereen die wil krijgt de speciale leren handschoen aan. Voor je het weet sta je oog in oog met zo’n beauty!

Best bewaarde geheim enschede

Een dikke hit bij ons deze activiteit!

Waar: het G.J van Heekpark, ingang Walhofsweg in Enschede.
Wanneer: Door de week om 19:00 uur en in het weekend om 14:00. (Onder voorbehoud, alleen als ze geen bezigheden elders hebben)

 

Tip 3: Voormalig vliegveld Twente.

 

Decennialang was vliegveld Twente het domein van militairen en vliegtuigen, maar de vele kilometers hekken zijn inmiddels weggehaald. Het gebied is sinds april dit jaar opgengesteld voor fietsers en wandelaars. Ik ben het gebied gaan verkennen voor jullie en ik vond het best indrukwekkend! Al fietsend kom je langs de stille getuigen van de geschiedenis. We kwamen bijvoorbeeld langs het belevingspad met betonschotsen, wat voorheen de landingsbaan was. Zoals je hieronder ziet.

Best bewaarde geheim enschede

De voormalige landingsbaan.

Ook zagen we brandstoftanks die nu dienst doen als vogeluitkijkpunt. Het is een gebied van 130 hectare natuur- en recreatie gebied.
Wij zijn op een zonnige maandagmiddag gegaan maar met kleine kinderen zou ik niet adviseren om daar een wandeling te gaan maken, omdat het zo’n groot uitgestrekt gebied is. De fietsroute vond ik wel leuk om te doen en we hebben de fiets gewoon even neergezet als we iets tegenkwamen dat we van dichtbij wilden bekijken. Er werd ook gevlogen met zweefvliegtuigen en dat was natuurlijk bere-interessant!

Waar: Voormalig vliegbasis Twenthe.
Tip: Open hier een een kaartje met interessante punten in het gebied.
Wanneer: Vrij wandelen tussen zonsopgang en zonsondergang op wegen en paden.

 

Tip 4: De bijenkast in het Ledeboerpark.

In het Ledenboerpark is veel te ontdekken! Onder andere de natuurspeelplaatsen, een hangbrug en slingerschommel, en de indrukwekkend grote mammoetboom. Maar onze favoriet van het Ledeboerpark ligt naast die enorme boom: de bijenstal. De bijenstal zit in het voormalige koetshuis van de familie Ledeboer. Nadat het park in 1956 aan de gemeente werd overgedragen werd de villa van de familie Ledeboer afgebroken, maar het koetshuis werd bespaard en ter beschikkeng gesteld aan de vereniging N.V.B.( Nederlandse bijenhouders vereniging.)

Best bewaarde geheim enschede

De bijenstal.

De bijenstal is van eind april tot eind oktober iedere zondag open voor publiek, en echt de moeite waard om even een kijkje te nemen. Naast dat je er honing kunt kopen en veel uitleg kunt krijgen van een imker, staat er ook een bijenkast. De kast staat naast het koetshuis en als je hem openklapt kun je de honderden krioelende, hardwerkende bijen bekijken. Bijen vliegen af en aan maar als je ze met rust laat, laten ze jou ook met rust. De koningin kruipt er ook tussen, die hebben de imkers een witte stip op haar rug gegeven zodat ze extra op valt. Dus, op zoek naar queen Bee in het Ledeboerpark!

Best bewaarde geheim enschede

Op zoek naar Queen Bee!

Waar: de Bijenstal in het voormalig koetshuis in het Abraham Ledeboerpark. Toegang via de grote toegangspoort met de adelaars aan de Hengelosestraat.
 

Tip 5: de forelderij in Usselo.

Mijn laatste tip ligt in Usselo, aan de rand van Enschede. Daar is echt van alles te doen. Naast de parkeerplaats is een ontzettend leuke natuurspeeltuin aangelegd waar heel veel te ontdekken is. Kruip door sluip door routes, tunnels, heuvels, trapjes en schommels. Alleen die speeltuin is al de moeite waard. (Let wel even op de brandnetels en distels, het is wel een echt natuurspeeltuin;) )

Best bewaarde geheim enschede

De natuurspeeltuin bij de Forelderij

Naast dat je er gewoon een wandeling kunt maken en een kop koffie kunt drinken, kun je er verschillende arrangementen boeken. Er is echt heel veel te doen. Er zijn drie grote visvijvers. Alle benodigdheden om een hengeltje te werpen zijn aanwezig, en de vangst mag je mee naar huis nemen. Verder kun je een barbeque arrangement boeken, genieten van een een high tea, of lunchen in het paviljoen aan het water met zicht op de speeltuin. De forelderij heeft ook een winkel met onbespoten groenten van het land en een pluktuin waar je zelf bloemen of fruit mag verzamelen. Ze organiseren zelfs kinderfeestjes. Dat zeg ik, er is écht heel veel te doen. Als je de forelderij nog niet kent adviseer ik om gewoon een keer te gaan kijken. Het vriendelijke personeel kan van alles uitleggen en vertellen wat de mogelijkheden zijn.
Voor meer informatie: Forelderij Usselo.
Dat was mijn top vijf van de best bewaarde geheimen van Enschede. Ik ben benieuwd of jij deze pareltjes al ontdekt had, of ken je misschien andere uitjes in Twente die nog niet veel mensen kennen? Vertel! Misschien kan ik dan binnenkort wel nog een top vijf maken.

Groetjes, Heleen.


Heleen woont in Enschede en trekt er graag op uit met haar zoon (6), dochter (1) en vriend. Heleen is één van de vaste gastbloggers op www.vettt.nl. Voor Heleen geldt “als niks zeker is, is alles mogelijk”. Dat is haar motto, haar houvast, haar inspiratie. En daarover blogt ze op het gelijknamige blog: Niks zeker alles mogelijk.

Over Yvette

Meer blogs van Yvette lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.