Een dagje op avontuur bij Burgers’ Zoo

Een dagje dierentuin, altijd een goed idee! Wij gingen op pad naar Burgers’ Zoo in Arnhem. We mochten het nieuwe binnenverblijf van de maki’s komen bekijken. In april was de opening van dit nieuwe verblijf en sindsdien zijn de dieren ook bij slechte weersomstandigheden te zien. Dus op zoek naar de maki’s. “Ja en de pinguïns en de giraffen, want dat zijn onze lievelings” aldus Juliën (9 jaar) en Sascha (4 jaar). Bij de ingang kregen we een plattegrondje, dus dat gaat helemaal goed komen. Het weer is goed, iedereen is goed gemutst, check. Dit wordt een leuke dag!

Je weet wel, dat park met die overdekte bush

Burgers’ Zoo ligt dicht bij Arnhem en is bijzonder door de verschillende eco-displays waar de natuurlijke leefomgevingen zijn nagebouwd. Mocht je niet begrijpen wat ik bedoel? Je weet wel, die dierentuin met dat overdekte tropische regenwoud (bush), de rotswoestijn (desert) en koraalrif in de Indopacifische oceaan (ocean). Juist ja, die! Vrij nieuw is de mangrove, die ook nog eens de grootste overdekte mangrove van de wereld is. En dat alles op een stuk grond van 45 hectare. Goed te doen om het hele park in 1 dag te bekijken.

Burger's Zoo

Als we het park op lopen, zoeken we eerst een toilet op. Na ruim een uur in de auto niet overbodig en je weet maar nooit wanneer je de volgende gelegenheid krijgt. Bij de toiletten naast de ingang zijn ook kluisjes die je kunt gebruiken voor € 0,50. Best handig als je niet alles mee wilt slepen de hele dag. Ondanks de wegwijspalen in het park was het af en toe best even zoeken. Dat zegt waarschijnlijk meer over mijn gave om overal te verdwalen, dan over de wegwijspalen, maar goed. De pinguïns waren zo gevonden, want dat waren de eerste dieren die we tegenkwamen op het park. Die konden we dus meteen afstrepen.

Baby zeekoe en vlinders in de mangrove

Wat we volgens Sascha ook écht niet mochten overslaan was de mangrove. En wel om twee redenen: 1. Er is niet zo lang geleden een baby zeekoe geboren en 2. Er zijn heel veel vlinders. Zoals ik al eerder noemde is de mangrove het nieuwste ecosysteem, mede gebouwd om bewustwording te creëren bij bezoekers. Wereldwijd verdwijnen er namelijk grote stukken mangrove, terwijl mangroves een essentiële functie voor de natuur hebben. Dus na een bezoek aan de ‘desert’ en de ‘rimba’, is de mangrove aan de beurt.

Burger's Zoo

De baby zeekoe was al snel gevonden. Ik zag een lichte teleurstelling bij Sascha. Baby zeekoe klinkt namelijk heel schattig, maar zo’n enorm beest heeft niet echt een hoog aaibaarheidsgehalte en eerlijk? Er is niks babyachtigs aan ;). De rond fladderende vlinders voldeden wel aan haar verwachtingen en ook haar broer vond de mangrove heel gaaf. Overal paden en trapjes en bruggen en van alles te ontdekken.

Burger's Zoo

De speeltuinen: óók een hoogtepunt!

Naast alle dieren die we zagen en ecosystemen waarin we verdwaalden, waren de speeltuinen ook echt wel een hoogtepunt van de dag. Tegen de middag hebben we het restaurant opgezocht. Een patatje gegeten, frisje gedronken en daarna hebben de kinderen zich uitgeleefd in de enorme indoor speeltuin met klimtouwen, loopbruggen en glijbanen. Pa en ma konden fijn aan de koffie samen. Ook de grote buitenspeeltuin was te gek. Burgers’ Zoo heeft bij het ontwerp van de speeltuin vooral gekozen voor Robinia-hout, dat niet alleen heel duurzaam is, maar ook zijn mooie natuurlijke vormen heeft behouden.

Hierdoor is de speeltuin niet strak en rechttoe rechtaan gebouwd, maar hebben de constructies speelse vormen, die niet overal helemaal symmetrisch zijn en volop ruimte geven voor fantasie en verbeelding. Het grote terras dat eromheen ligt, is ook niet vervelend. Waar de kinderen de energie vandaan halen, is mij een vraag, maar wij hebben even op het terras onze benen wat rust gegeven. Even opladen, want we moeten nog een bezoekje brengen aan de maki’s waarvoor we in eerste instantie naar Burgers’ Zoo kwamen.

Burger's Zoo

Op naar de Maki’s!

Burgers’ Zoo heeft het gebied tussen de hoofdingang, de olifanten en het parkrestaurant volledig vernieuwd. De oude dierverblijven (oud in dit geval betekent uit de jaren zestig) zijn compleet vervangen door moderne dierverblijven. In één van de nieuwe verblijven zijn ringstaartmaki’s en zwarte maki’s te zien. De nieuwe, verwarmde binnenverblijven zijn nu bij mindere weersomstandigheden ook goed zichtbaar.

Burger's Zoo

Zo te zien hadden de dierverzorgers de halfapen net op gezonde lekkernijen als lychees en druiven getrakteerd, want die lagen nog voor de ruiten. Af en toe kwam er zo’n beessie wel heel dichtbij om er wat van te snoepen. Erg gaaf om ze van zo dichtbij te zien. Sascha vroeg nog hoopvol of we er ook ééntje mee naar huis konden nemen. Hij mocht wel bij haar in bed slapen.

Burger's Zoo

Deze twee aapjes hebben we moe, maar voldaan mee naar huis genomen na een super dagje in Burgers’ Zoo!

Wil jij meer weten over Burgers’ Zoo en zien welke dieren er allemaal te bekijken zijn neem dan een kijkje op de website: Burgers’ Zoo. 

Op zoek naar uitjes voor de zomervakantie?

Klik hier voor meer dan 40 tips en uitjes voor jouw zomervakantie in Twente.

Over Heleen

Meer blogs van Heleen lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.