Deventer in de winter: kidsproof en super sfeervol

Bijna geen enkele andere Nederlandse stad is in de winter zo mooi versierd als Deventer. Op de Brink zijn alle bomen verlicht en zorgen fakkels en terrasheaters voor warmte en sfeer. In de smalle straatjes vind je de typische Dickenssfeer, waar Deventer zo bekend om is. Vettt’s Chantal woont in Deventer en geeft haar warme wintertips voor Deventer met kinderen.

Met het pontje

Als je parkeert aan de overkant van de IJssel, op de Worp, betaal je geen parkeerkosten. Je neemt dan de pont naar de binnenstad. Dit maakt een bezoekje aan Deventer met kinderen nog specialer, voor kinderen is zo’n boottochtje echt één groot feest. En het uitzicht op de skyline van Deventer is fenomenaal. Kosten: minder dan 2 euro voor een retourtje. Kinderen jonger dan vier jaar mogen gratis mee.

Volg de lichtjes

Als je vanaf de pont richting de Lebuineskerk loopt, kom je via het sfeervolle café St. Maxime op het Grote Kerkhof. In de wintermaanden is het hier altijd prachtig versierd. Het plein nodigt uit tot het maken van foto’s die zo op een ansichtkaart kunnen. Op weg naar het Grote Kerkhof loop je langs Vrienden van Vroeger. Neem plaats aan een van de kleine tafeltjes, kijk uit over het prachtige plein en geniet van een warme chocolademelk. Tip: bestel er een stuk appeltaart bij, want deze staat bekend als de beste van Deventer. Voor kinderen hebben ze spelletjes, dus die vermaken zich hier prima. Maar je kunt ook lekker verder wandelen: volg de lichtjes via de Grote Poot richting de Brink en je komt vanzelf op de mooiste plekjes.

Shoppen

De Grote en de Kleine Overstraat herbergen de leukste winkels. Mijn favorieten zijn Holy Cow voor de leukste cadeautjes, Hoge Ramen voor prachtige kinderspullen en Flotte Concept Store voor vintage kleding en woonaccessoires. De Overstraten zijn rond Kerst supermooi versierd. Shoppen kan trouwens ook heel goed in de Broederenstraat. Hier vind je Jeppe, een concept store met tweedehandskleding. Erg leuk! Ook een bezoekje waard is Studio Pretletter, een kinderboekwinkel in de Smedenstraat.

Lunch

Schommelen terwijl je een overheerlijke tosti of panini eet? Het kan bij Happy Tosti aan de Lange Bisschopstraat. Geen wonder dat het hier tussen de middag vol zit met jonge gezinnen. Ook leuk is lunchroom Toast: waar alles roze is! Vooral meisjes zijn hier niet weg te slaan, dus als je Deventer bezoekt met meiden en zin hebt in een kop koffie, probeer dan hier een tafeltje te bemachtigen!

Op de Brink

Hoe je ook loopt, uiteindelijk kom je uit op de Brink van Deventer. Vergaap je hier aan de overdaad aan lichtjes en de mooie gebouwen. Terrasjes vind je hier te kust en te keur, vaak met terrasverwarming, dus als je toe bent aan een warme drank, zoek dan een fijn plekje. Op de Brink vind je ook het Deventer Koekhuis. Zeg eens eerlijk: Deventer verlaten zonder Deventer koek kan niet, toch? Net achter de Waag, een beetje verscholen, ligt het Speelgoedmuseum. Ook erg leuk voor de kinderen en stiekem ook voor jezelf. Want als zij zich vermaken…

De Walstraat

Voor het echte Dickensgevoel moet je de Walstraat inlopen. Niet alleen vind je hier Dickens muurschilderingen en teksten, ook de winkeltjes ademen de sfeer van het verleden. Prachtige gevels en overal sfeervolle lantaarns voor de deuren. Naast veel antiekwinkels vind je hier onder andere Dille & Kamille, speelgoedwinkel Speel je Wijs en Roemar koffiebranderij. 

Blijven slapen?

Plannen om in Deventer te blijven slapen? Probeer dan het gloednieuwe hotel In Het Huis van Deventer. Het hotel is geheel in het thema ‘Deventer’ ontworpen en is gevestigd in de oude Latijnse School, vlakbij Vrienden van Vroeger. Ze hebben er familiekamers en een kamer met een vierpersoonsbed, dus kinderen zijn meer dan welkom.

Deventer met kinderen
Het megabed!

Schaatsen of zwemmen

Hebben je kinderen geen zin om de hele dag door de stad te slenteren? Spreek dan met ze af dat je bijvoorbeeld eerst gaat winkelen en daarna naar winter wonderland De Scheg gaat. De Scheg is subtropisch zwembad én schaatsbaan in één, al betaal je wel voor beide entree. Neem dus vooral je zwem- en schaatsspullen mee als je naar Deventer komt! De ijsbaan is alleen in de koude maanden geopend.

Deventer
De Scheg in Deventer

Dickens festival

Het meest sfeervolle festival van Oost-Nederland is wat mij betreft het Dickens Festival in Deventer, dat elk jaar halverwege december plaatsvindt. Het centrum van Deventer, en dan met name de Walstraat en het Bergkwartier, wordt omgetoverd in een stad uit de 19e eeuw. Personages uit de boeken van Charles Dickens komen hier tot leven. Van Scrooge tot Oliver Twist. Terwijl je door de straatjes loopt, kom je bedelaars tegen, hautaine dames, lallende dronkenlappen, koorlieden en vreemde reizigers. Ondertussen geniet je van de geur van gepofte kastanjes en chocolademelk. Eén minpuntje: de wachttijden. Het festival is zo populair geworden dat je soms wel anderhalf uur moet wachten voor je de Walstraat in mag. Warm aankleden dus!

Weekendtips
Foto: Ronald Hissink

Over Chantal

Meer blogs van Chantal lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.