Hoera, voor het eerst naar school! 10 tips voor een fijne start.

Door

Wat is de tijd voorbij gevlogen. Zo lag je kindje nog veilig in je armen, nu slaat hij (of zij) ineens zijn vleugels uit. Een spannende periode staat voor de deur, een nieuwe wereld voor jou en je kind. Wat kun je zelf doen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen? Hier lees je tien handige tips voor een fijne start op school.

1. Ga op verkenningstocht bij jullie school

Tot nu toe was je kind altijd thuis, bij een oppas, opa en oma of op het kinderdagverblijf/peuterspeelzaal. Plekken die voor hem heel vertrouwd zijn. Maar de school is vaak een compleet nieuwe omgeving. Ga samen met je kind van te voren vast op verkenningstocht. Loop of fiets een paar keer de route die jullie straks ook naar school nemen. Het is ook fijn om een keer op het schoolplein te gaan spelen nu het nog vakantie is. In alle rust kunnen jullie samen kijken wat daar allemaal voor leuks te doen is. Gluur even naar binnen in zijn toekomstige klas en maak de omgeving eigen voor je kind. Start je kind niet meteen na de zomervakantie? Maak dan gebruik van de wenmomenten of neem je kind mee wanneer je een oudere broer of zus naar school brengt.

2. Praat over school

Praat samen over ‘naar school gaan’. Breng het als iets leuks. Zeg dat je kind naar school mag, dat klinkt een stuk positiever dan wanneer je zegt dat je kind naar school moet. Kinderen houden enorm van duidelijkheid en voorspelbaarheid. Vertel daarom wat hij op school gaat doen, hoe de dag er ongeveer uit zal zien (vaak krijg je hierover van te voren informatie van de school), dat je straks nog met je kind meegaat de klas in, of jullie op de fiets/lopend of met de auto naar school zullen gaan, wie hem brengt en vooral ook we hem weer ophaalt.

3. Lees voor over het thema ‘naar school’

Naast praten over naar school gaan, is het ook ontzettend fijn en nuttig om er over voor te lezen. Geef je kind een boekje cadeau (ook leuk om te bewaren voor later) of huur er een in de de bibliotheek. Lees samen en maak er een gezellig momentje van. In boeken over dit thema is vaak te lezen hoe een dag in de kleuterklas er uit ziet. Zo raakt je kind aan de hand van de belevenissen in het boek alvast een beetje vertrouwd met het naar school gaan. Dit kan eventuele spanning hierover weg nemen en misschien zelfs het enthousiasme over school aan wakkeren. Er zijn ontzettend veel leuke boeken over het thema ‘naar school’ te vinden.

school
Een greep uit onze collectie kinderboeken.

4. Ga samen op zoek naar toffe schoolspullen

Vergroot de voorpret door op zoek te gaan naar toffe schoolspullen. Ga samen de stad in (of zoek samen online) en laat je kind zelf zijn broodtrommel en beker uitzoeken. Heeft hij iets leuks gevonden? Laat hem dan wel eerst proberen of hij het zelf kan openen en weer goed kan afsluiten. Niets is vervelender dan wanneer hij op school de inhoud van zijn beker over zich heen krijgt omdat hij te veel kracht moet zetten bij het openen. Natuurlijk mag ook een coole rugzak niet ontbreken! Als je kind zelf zijn spullen heeft uitgekozen (oké, enige sturing is soms noodzakelijk) kan dit het plezier van naar school gaan enorm vergroten. Je kind komt zelfverzekerd en trots voor de dag met al zijn zelfgekozen spulletjes.

schooltas
Helemaal trots op zijn nieuwe rugtas!

5. Zorg voor goede gymspullen

Behalve het werken in de klas en het spelen op het schoolplein, krijgen de kinderen nu ook gym! Heerlijk rennen, tikspelletjes spelen, bewegen op muziek en klimmen en klauteren in een uitdagende omgeving. Scholen hanteren vaak verschillende gymregels. Bij de meeste scholen geef je je kind een tas met gymschoenen, een t-shirt en een kort broekje mee. Meisjes vinden het ook vaak fantastisch om in een gympakje te gymmen. Gymschoenen met klittenband of elastiek (gemakkelijk zelf aan en uit te trekken) en een goede rubberen zool zijn het fijnst. Gymschoentjes met een stoffen onderkant zijn meestal glad. Een rubberen zool zorgt voor goede grip zodat ze bijvoorbeeld tijdens het klimmen in het klimrek niet wegglippen.

6. Geef niet te veel eten en drinken mee naar school

Op school is er minder tijd om te eten en te drinken dan thuis. Houd hier rekening mee wanneer je de fruit / lunchtrommeltjes klaar maakt. Het eten wordt dan een race tegen de klok en dat kan best stressvol zijn. Om voor je kind tijd te besparen kun je er voor zorgen dat hij meteen kan beginnen met eten en niet eerst nog (moeilijke) handelingen hoeft te doen. Geef een mandarijn bijvoorbeeld gepeld mee en bij een banaan zou je het steeltje vast in kunnen knippen. Dan hoeft je kind niet te wachten op hulp van de juf of meester. Heeft jullie school een continurooster? Geef dan ook voldoende broodjes mee, schat zelf in hoeveel jouw kind gewend is om te eten. Ook is het handig om dan twee drinkbekers mee te geven. Geef je er één mee, dan is de kans groot dat de hele beker na de eerste pauze al is leeggedronken en er niets meer te drinken is voor de twee pauze. De beker tijdens de eerste pauze voor de helft opdrinken en de andere helft bewaren is vaak nog een lastige opdracht voor een kleuter. Mijn zoon wilde het allerliefst zijn beker en lunchtrommel van Spiderman. Die bestelde ik online bij Bol.com.

7. Werk aan de zelfstandigheid

De juffen hebben tegenwoordig vaak grote groepen, ze kunnen dan ook niet alle kinderen individueel helpen met bijvoorbeeld het aan- en uitkleden of bij w.c. bezoek. Je kind moet zindelijk zijn als hij naar de basisschool gaat, maar een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren. Oefen thuis wel vast met het zelfstandig zijn billen afvegen, met het uit- en aankleden, het aantrekken van zijn schoenen en het aantrekken van de jas. Met een rits, lastige veters of moeilijke knoopjes helpt de juf uiteraard. Het is handig om je kind op de dagen dat er gym is kleding/schoenen aan te trekken die makkelijk aan- en uitgaan. Klittenbandschoenen zijn ideaal als hij nog geen veters kan strikken. Als je kind straks al een boel zelfstandig kan hoeft hij niet steeds om hulp te vragen of op hulp te wachten. Deze zelfstandigheid maakt dat hij zich zelfverzekerder zal voelen. Hij kan het zelf en dat is heel fijn. Fijn voor de juf, maar vooral ook fijn voor jouw kind!

8. Zorg de eerste schoolweken voor voldoende rust

De eerste schoolweken kunnen best zwaar zijn. Je kind gaat opeens 5 dagen in de week naar school, hij moet wennen aan de nieuwe omgeving, aan de nieuwe juf, hij moet zich allerlei regels eigen maken en naast het vele spelen worden er natuurlijk ook nog nieuwe dingen geleerd. Dat is allemaal niet niks voor een vierjarige! De kans is dan ook groot dat je kind die eerste tijd vermoeider is dan normaal en thuis misschien wat minder goed zal luisteren. Hier hoef je niet van te schrikken. Het hoort er een beetje bij. Zorg deze periode voor voldoende rust, blijf geduldig en geef hem de liefde en aandacht die hij nodig heeft. Komt je kind erg moe uit school, kijk dan samen een filmpje of lees gezellig een boek voor. Geen middagslaapje, maar ’s avonds lekker vroeg naar bed om zo langzaamaan in het nieuwe ritme te komen. Natuurlijk is niet ieder kind het hetzelfde, voor sommigen kan een hele week naar school nog te zwaar te zijn. Als je dit opmerkt is er altijd de mogelijkheid je kind een dagje thuis te houden om bij te kunnen tanken. Hier is geen toestemming voor nodig, maar meld het wel even aan de juf.

9. Start voor of juist na de eerste schoolweek bij de BSO of gastouder

Omdat de eerste week (weken) al best zwaar is voor je kind, is het het fijnste als er dan geen andere spannende dingen staan gepland. Gaat je kind naar de BSO of naar een gastouder, kijk dan of het mogelijk is om voor de start van het schooljaar alvast een (paar) keer te komen wennen. Je zou er ook voor kunnen kiezen (mits dat qua werk voor jouzelf ook kan) om niet eerder te beginnen met de BSO/gastouder, maar juist een paar weken later, als je kind al een beetje gewend is aan het nieuwe ritme en aan het schoolse leven. Maar uiteraard heeft niet iedereen die mogelijkheid, dat is heel begrijpelijk.

10. Begin de eerste schooldag in alle rust

Het is zo ver, de eerste schooldag breekt aan. Zet je wekker een half uurtje vroeger, zodat je alle tijd hebt. Het is fijn om deze, toch wel spannende, nieuwe periode in alle rust te kunnen beginnen. Leg de kleren de avond van te voren klaar, ontbijt rustig zoals jullie dat gewend zijn en zorg dat je tijd hebt voor je kind. Zo kunnen jullie zonder gehaast beginnen aan dit nieuwe avontuur. Zijn jullie op school aangekomen, loop dan mee de klas in, kijk waar de jas en tas opgehangen mogen worden en laat de juf jullie het plekje van je kind wijzen. In de klas hangen dagritmekaarten waar je samen even naar kunt kijken. Dit is een mooie overzichtelijke manier om je kind te laten zien wat hij vandaag voor leuks gaat doen en ook wanneer jij (of iemand anders) hem weer op komt halen. Kijk naar hoe mooi de klas is, benoem de leuke speelhoeken en lees eventueel samen een boekje tot het tijd is om te vertrekken. Neem dan afscheid met een dikke knuffel en een zoen, maar treuzel niet. Ook als je kind verdrietig is, is het beter (hoe moeilijk ook) om door te pakken. Zwaai nog even bij het raam en onthoud dan goed dat de tranen meestal al snel verdwenen zijn wanneer vader of moeder uit beeld is. En dit is geen smoesje alleen om jullie gerust te stellen, ik heb jaren lang als (kleuter)juf gewerkt en is echt waar. Geloof me!

Zet hem op vaders en moeders! Voor jullie is het soms nog zwaarder dan voor jullie kind, maar het komt allemaal goed.

Een heel fijne start van het schooljaar allemaal!

Over Marieke

Meer blogs van Marieke lezen? Kijk dan even hier!

Comments are closed.